Porta Nigra: Romeinse poort in de stad Trier

Porta Nigra: Romeinse poort in de stad Trier Het bekendste overblijfsel uit de Romeinse tijd staat in de stad Trier in Duitsland. De Porta Nigra is een indrukwekkende toegangspoort die midden in de stad Trier staat. Je kunt deze poort bezichtigen aan zowel de binnen als buitenzijde.

Hoe kwam de Porta Nigra aan zijn naam

In de stad Trier in Duitsland staat de Romeinse poort de Porta Nigra genaamd. Deze poort heeft zijn naam te danken aan zijn kleur. Uit het Latijn vertaald betekend Porta Nigra ‘zwarte poort’. Oorspronkelijk hadden de stenen een lichte kleur maar door verwering en afzetting van roet op de stenen kregen deze een zwart grauwe kleur in de loop van de eeuwen. In de middeleeuwen kreeg de poort daarom de naam Porta Nigra.

De bouw van de Porta Nigra

De Porta Nigra stamt uit de Romeinse tijd en is omstreeks 190 n. Chr. gebouwd. Toen Trier nog een klein dorp was hebben de Romeinen die er toen woonden een grote muur om de stad heen gebouwd voor bescherming van de stad. In deze muur werden toen vier stadspoorten gebouwd, de Porta Nigra is de enige van de vier die is overgebleven. Het was de noordelijke poort van de vier.

De Porta Nigra is 36 meter lang, 23 meter breed en 30 meter hoog. De stadspoort heeft twee doorgangen van allebei 7 meter hoog. Een van doorgangen diende om de stad in te gaan, de ander om er uit te gaan.

De Porta Nigra is van grote blokken zandsteen gebouwd, deze werden opgestapeld wat een hele klus was omdat de blokken goed moesten passen op elkaar zodat het een stevig gebouw werd. De blokken werden niet aan elkaar gemetseld maar met doken vastgezet aan elkaar.

In de middeleeuwen toen ijzer veel geld waard was werden de klemmen ’s nachts gestolen. Om het gebouw niet in te laten storten werd later cement op de poort aangebracht waar de klemmen hebben gezeten.

De Porta Nigra nu

De Porta Nigra staat nu midden in de stad Trier. Als je door de hoofdwinkelstraat loopt kom je zo aan het eind bij de Porta Nigra. Je kunt onder de poort doorlopen en tegen een kleine betaling kun je ook in de poort een kijkje nemen.
© 2007 - 2024 M_vermaat, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Romeinse sporen en bezienswaardigheden in TrierRomeinse sporen en bezienswaardigheden in TrierTrier, gelegen nabij de rivier de Moezel, was ooit één van de grootste metropolen van het Romeinse Rijk. Het gevolg hier…
In de voetsporen van de Romeinen: Stadswandeling in TrierIn de voetsporen van de Romeinen: Stadswandeling in TrierTrier was in de Romeinse Tijd de grootste stad die ten noorden lag van de Alpen. De stad werd in 16 voor Christus gebouw…
Kaiserthermen in Trier, DuitslandKaiserthermen in Trier, DuitslandIn Trier, Duitsland zijn de Romeinse Kaiserthermen te bezichtigen. De overblijfselen van deze keizerlijke baden staan aa…
Trier, het tweede RomeEen bezoek aan Trier draait altijd uit op een reis door de tijd. Zelfs de Romeinen vonden het hier al prettig toeven. Ze…

Toscane; Pisa stad vol cultuurKinderen die net een paar jaar op school zitten tot mensen met een zeer respectabele leeftijd kennen allemaal Pisa. De s…
Toscane in Italie; Bibbiene de bezienswaardighedenToscane in Italie; Bibbiene de bezienswaardighedenBibbiene in Toscane van Italië was vroeger een belangrijke Etruskische nederzetting. Tegenwoordig is dit stadje beroemd…
Bronnen en referenties
M_vermaat (60 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.