Toscane; Fiesole

Vlak bij Florence ligt het stadje Fiesole. Het stadje heeft een prachtig uitzicht over de grote stad Florence, maar dan moet het wel helder weer zijn. Een rijke geschiedenis, die al terug gaat tot voor de jaartelling. Diverse beroemde personen zijn hier geboren, zoals onder andere de voetballer Andrea Barzagli.

Algemeen

Fiesole is een stadje dat ligt ongeveer op 8 km ten noordoosten van Florence. Fiesole beslaat een gebied van circa 42 km² en heeft ongeveer 15.000 inwoners. Het ligt boven op een heuvel en wanneer het helder weer is heeft Fiesole een prachtig uitzicht over de stad Florence. Vele schrijvers zijn door Fiesole geïnspireerd zoals Dickens, Shelly, Anatole France en Boccacio (dichter en schrijver, geboren in Florence) situeerde in Fiesole zijn Decamarone (een cyclus van 100 verhalen die tussen 1349-1351).

Geschiedenis

Waarschijnlijk is Fiesole al gesticht in de 8e of 9e eeuw v.Chr. Etrusken hebben ook in deze stad hun sporen achtergelaten, in de 6e eeuw was de stad een strategische grenspost. Resten van muren, waar voor het eerst boogconstructies voorkomen, tempelruïnes en graftombes zijn allen Etruskisch.

Fiesole had in de 9e eeuw een heel bekende bisschop, St Donatus, een Ierse monnik. Hij was vriend en adviseur van de Keizers Louis de Vrome en Lothair. Donatus werd in 826 gekozen en is na zijn dood begraven in de kathedraal, waar zijn grafschrift dat door hemzelf gedicteerd is, bezichtigd kan worden.
De talrijke locaties en kerken met zijn naam, Sankt Donato, zijn het bewijs van zijn invloed en populariteit in Toscanië. Hij stichtte de abdij van Sankt Martino di Mensola.

Bezienswaardigheden

 • Het Romeinse theater, uit de 1e eeuw wordt nog steeds gebruikt. Het bood 1900 jaar geleden plaats aan 3.000 toeschouwers, een aantal van deze plaatsen zijn nog in authentieke staat. In de zomer wordt hier het plaatselijke festival met dans en toneel gehouden. De vondsten die in dit theater zijn gedaan zijn te bewonderen in het Museo Civico.

 • Chiesa San Domenico, gebouwd in de 15e eeuw en staat net buiten de stad. In de 17e eeuw is de kerk vergroot. Het heeft binnen een gewelf uit de 18e eeuw, van Matteo Bonnecchi, Rinaldo Botti en Lorenzo del Moro . De voorstelling is de verheerlijking en grootsheid van de heilige.

 • Klooster van San Francesco, dit uit de 14e eeuw daterende klooster is nog bijna geheel in zijn autenthieke staat. Een steile weg tegenover de dom leidt naar dit klooster en de wandeling is de moeite waard. Naast mooie uitzichten tijdens de wandeling herbergt dit mooie idyllische klooster een klein museum over de Franciscaanse missies. Kunst uit China, Egypte en het verre oosten.

 • Chiesa Badia Fiesolana, tot aan de wijding van de Duomo was deze kerk de kathedraal van Fiesole. In het midden van de 15e eeuw heeft de familie de Medici opdracht gegeven tot verbouwing van de kerk. De kerk heeft een voorgevel van prachtig wit en groen marmer. In de kerk is o.a. een fresco te vinden van de Annuciatie van Raffaellino del Garbo.

 • Piazza Mino da Fiesolo, rondom dit plein zijn een aantal bezienswaardigheden te vinden namelijk:
  1. Duomo San Romolo, gewijd in 1030 met een gekantelde klokkentoren uit 1213. In de kathedraal zijn beelden van St. Romulus gemaakt door Giovanni del Robbia. De Capella Salutati is een prachtig kunstwerk van 6 beelden voor de graftombe van de in 1456 gestorven bisschop Leonardo Saluti, gemaakt door Mino da Fiesole. De mijter van de bisschop en zijn borstbeeld worden bewaard in de sacristie.
  2. Het bisschoppelijk paleis
  3. Het Palazzo Pretorio uit de 14e en 15e eeuw.
  4. Een ruiterstandbeeld ter herdenking van de ontmoeting tussen Garibaldi en koning Vittorio Emanuelle II (Garibaldi die leefde van 1807-1882 was een strijder voor de eenwording van Italië. Hij veroverde in 1860/1861 het Koninkrijk van Sicilië). Hij ontmoette Vittorio Emanuelle, onder andere koning van Italië vanaf 1861 tot aan zijn dood in 1878, en de Italiaanse eenwording was een feit
  5. Oratorium Santa Maria Primerana, hier is een poort uit het einde van 16e eeuw met fresco´s van Giotto. Tevens zijn er prachtige terracotta versieringen.

Bekende personen van Fiesole

 • Lorenze Monaco, geboren in Fiesole in 1370, zijn echte naam was Piero di Giovanni. Hij was een kunstschilder, zijn werk heeft Gotische invloeden uit het einde van de 14e eeuw, alsmede van de Sienese school. Hij overleed in 1425.
 • Fra Angelico, oftewel de gezegende Giovanni Angelico da Fiesole (de Engelachtige broeder). Hij leefde van 1387 tot 1455. Zijn roepnaam was Guido di Pietro, hij werd in 1984 door Paus Johannes Paulus II zalig verklaard. Hij trad in het klooster van de Hervormde Dominicanen in Fiesole, was een begenadigd schilder en heeft vele fresco´s gemaakt, sommige van zijn werken hangen in de Chiesa Santa Croce in Greve Chianti.
 • De voetballer Andrea Barzagli, geboren op 5 augustus 1981. Speelt al geruime tijd bij Palermo waar hij als verdediger uitkomt in de serie A. Was geselecteerd in het nationale elftal tijdens het WK van 2006.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Etrusken, een oude beschavingDe Etrusken waren een machtig volkje in Toscane van Italië zo ongeveer het laatste millennium v.Chr. Zij begonnen met he…
Fra Angelico; Middeleeuwse schilderkunstDe middeleeuwse schilder Fra Angelico is bekend geworden om zijn fijnzinnig realistische schildertrant en een ongeëvenaa…
De wonderen zijn de wereld nog niet uit: De heiligverklaringDe wonderen zijn de wereld nog niet uit: De heiligverklaringDe loterij winnen is voor de meeste mensen al een wonder. Dit wonder zal echter door het Vaticaan niet erkend worden. Da…
Pausverkiezing; “wist u”Wanneer een paus is overleden, wordt er door maximaal 120 kardinalen in een afgesloten ruimte een nieuwe paus gekozen. D…

Toscane in Italie; Bibbiene de bezienswaardighedenToscane in Italie; Bibbiene de bezienswaardighedenBibbiene in Toscane van Italië was vroeger een belangrijke Etruskische nederzetting. Tegenwoordig is dit stadje beroemd…
Toscane; PesciaIn Toscane van Italië ligt vlak bij de stat Pistoia het stadje Pescia. Dit stadje dat vroeger voornamelijk leefde van de…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 10-09-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.