Een beknopt overzicht van San Gimignano

Een beknopt overzicht van San Gimignano San Gimignano is een middeleeuws stadje dat wordt gekarakteriseerd door dertien torens die het silhouet van de stad bepalen. De torens zijn gebouwd in de 12de en 13de eeuw door rivaliserende adellijke families. In die tijd was het gebruikelijk dat de prestige werd bepaald door de lengte van de toren, aanpalend aan de woning. Ooit stonden er 70 torens over de stad verdeeld. San Gimignano was zeer welvarend in de middeleeuwen omwille van zijn ligging aan de pelgrimsroute van Noord Europa naar Rome. Aan die economische welvaart kwam echter een einde toen in 1348 de pestepidemie losbarstte en nog later de pelgrimsroute werd verlegd. Sedertdien is de stad nog weinig geëvolueerd en daardoor is zijn middeleeuwse structuur grotendeels bewaard gebleven. De schoonheid van San Gimignano werd ook talrijke keren gebruikt als decor in films en liedjes. De bekendste niet Italiaanse film is ongetwijfeld "Tea with Mussolini". Het liedje "De torens van San Gimignano" van Frank Boeijen is zeker bekend bij de niet meer zo jonge generatie. In 1990 werd de stad op het UNESCO werelderfgoed geplaatst. San Gimignano is zeer druk bezocht door toeristen, enkel in de wintermaanden is het een beetje rustiger.

Te bezoeken

Piazza del duomo: Het centrale plein "Piazza del duomo" is en was altijd het hart van de stad. Naast de dom staan tal van historisch paleizen met hun bijhorende prestigetoren.

Palazzo nuovo del Podestà: Dit paleis wordt ook wel Palazzo del Comune of Palazzo del Popolo genoemd. Het paleis herbergt het museo civico (stadsmuseum) en bevat een grote collectie van kunstenaars behorende tot de scholen van Siena en Firenze.

Torre grossa: Dit is de hoogste toren van San Gimignano en bevindt zich naast het palazzo del Podestà. De toren werd gebouwd van 1300 tot 1311, is 54 meter hoog en is de enige toren die open is voor het publiek.

Palazzo vecchio del Podestà: Dit paleis was de oorspronkelijke woonplaats van de burgemeester, met de bouw van het nieuwe paleis (Palazzo nuovo del Podestà) verloor het paleis zijn funktie en werd getransformeerd in theater.

Loggia del Comune: De Loggia bestaat uit drie gewelven waaronder het stadsbestuur plaatsnam bij belangrijke evenementen.

Torre dei Salvucci: Deze torens worden ook wel de "Torri gemelle" genoemd ofwel de tweelingtorens. Ze behoorden toe aan de rijkste familie van San Gimignano, genaamd Salvucci en waren ooit hoger dan 51 meter.

Piazza della Cisterna: Dit plein grenst aan de Piazza del duomo en werd gebruikt voor feesten, markten en andere evenementen. De naam komt van de "cisterna" (waterput) die op het plein staat.

Chiesa Collegiata: Deze kerk wordt ook wel de duomo genoemd, ze werd voltooid in 1148 en wordt beschouwd als één van de meest prestigieuze voorbeelden van Romaanse bouwkunst in Toscane.

Evenementen

Ferie delle Messi: De Ferie delle Messi is een 3daags spektakel waarbij de verschillende wijken van San Gimignano elkaar uitdagen voor middeleeuwse spelen zoals boogschieten, katapultschieten, steekspel, touwtrekken, zwaardvechten,... Voor deze gelegenheid dossen alle deelnemers zich uit in historisch klederdracht en worden tal van middeleeuwse taferelen nagespeeld. Dit evenement heeft gewoonlijk plaats op het einde van Juni.

Degusta con noi: Georganiseerde bezoeken aan de locale wijnproducenten van de bekende "Vernaccia di San Gimignano", producenten van olijfolie en saffraan, een andere specialiteit van San Gimignano.

San Gimignano Music festival: In Juli en Augustus worden er tal van concerten, optredens, bals, ... georganiseerd in open lucht.

Mercato settimanale: De wekelijkse markt gaat door op donderdagvoormiddag. Hierbij worden naast voedingswaren, kledij, ... tevens plaatselijke producten aangeboden zoals wijn, kaas, hesp, keramiek, juwelen, kant, ...

Gran fondo della Vernaccia: Georganiseerde wedstrijd voor wielertoeristen die de deelnemers doorheen de mooiste plaatsen rondom San Gimignano leidt. De wedstrijd heeft gewoonlijk plaats in de tweede week van Mei en biedt de deelnemers de keuze uit 3 omlopen aan: 66,8 km - 110 km of 162,5 km.

Eten en drinken

Saffraan en witte wijn

San Gimignano is vooral bekend voor de productie van saffraan en de witte wijn "la Vernaccia di San Gimignano". Deze wijn heeft sedert 1966 de DOC erkenning verkregen. Deze producten worden dan ook overal in de stad verkocht

Het beste ijssalon ter wereld "Gelateria di Piazza"

Wat zeker niet mag ontbreken bij een bezoek aan San Gimignano is een bezoek aan het ijssalon "gelateria di Piazza", gelegen op het Piazza della Cisterna. Het ijssalon van maestro Sergio Dondoli is volgens velen het beste ijssalon ter wereld en wordt dan ook in de meest prestigieuze internationale reisgidsen geroemd.

U kunt er naast de normale smaken ijsjes proeven met speciale smaken zoals "la crema di Santa Fina" (met saffraan en pijnboompitten), "lo Champelmo" (pompelmoes met Champagne), "Dolceamaro" (aromatisch kruiden), "il sorbetto di Vernaccia" (sorbet met Vernaccia wijn).
Beroemde personen die u reeds voorgegaan zijn, zijn onder andere Tony Blair, Andrea Bocelli, Bernard Hiller, Judy Dench, ...
Maestro Sergio heeft al meerdere malen de prijs "Coppa del Mondo della Gelateria" gewonnen.
© 2012 - 2024 Guntherd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toscane; San GimignanoSan Gimignano is een historische stad in het Italiaanse Tocane. In deze stad was het vroeger een soort status symbool om…
Toeristische Informatie over ToscaneToeristische Informatie over ToscaneToscane is een regio in Italië. Het gebied heeft een grootte van 23.000 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 3.7 mil…
Wijn uit ToscaneWijn uit ToscaneToscane is een zeer bekende wijnregio in Italië. Sinds de 13e eeuw wordt daar wijn verbouwd. De regio heeft een zeer gun…
Winkelen in Toscane: winkels, outlets en marktenWinkelen in Toscane: winkels, outlets en marktenDe prachtige Italiaanse regio Toscane is een paradijs voor shoppers. Grote steden zoals Pisa en Florence hebben talrijke…
Een beknopt overzicht van PisaEen beknopt overzicht van PisaDe stad Pisa is de hoofdstad van de Provincie Pisa. Pisa kende zijn economisch hoogtepunt in de 12de en 13de eeuw wat re…
Bronnen en referenties
Guntherd (25 artikelen)
Gepubliceerd: 04-04-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.