Toscane; Siena en de Palio
Twee keer per jaar is er in Siena, in de Toscane van Italië, een enorme onderlinge strijd. Dan vindt namelijk de Palio plaats, een paardenrace van amper 1½ minuut, tussen de wijken (de Contrade) van de stad. Honderd dagen voor de race plaats vind beginnen de voorbereidingen en de onderlinge strijd brand los.
Het plein, Piazza del Campo
Het snijpunt van de drie heuvels waarop Siena (Toscane in Italië) is gebouwd, wordt gevormd door het Piazza del Campo. Het waaiervormige plein is verdeeld in 9 vakken, en verwijzen naar de Raad van Negen, de negen heren die ooit aan de macht waren.
Eén van de bekendste evenementen van de stad is de Palio delle Contrade, een paardenrace welke 2x per jaar wordt gehouden, op 2 juli (Palio di Provanzano) en 16 augustus (Palio dell Assunta) . Hierbij komen bijna alle 56.000 inwoners kijken en stromen samen op het mooie plein de Campo. De race wordt gereden op paarden zonder zadel.
Geschiedenis van de Palio
Al in 1283 wordt de race voor de eerste keer genoemd. Een echt feest voor de bevolking, maar als toeristen de mogelijkheid hebben een kaartje te bemachtigen worden ze ook toegelaten op het plein waar het feest gehouden wordt.
De eerste vorm van wedstrijden stamt uit de Middeleeuwen, in de 16e eeuw is de Palio een stierengevecht geworden. In 1590 werden stierengevechten verboden, toen werd er geracet op ezels en daarna op ossen. Pas in 1650 is het racen op paarden definitief ingesteld en werd dit jaar de eerste moderne Palio gereden, en wel op 2 juli. Wanneer 16 augustus werd toegevoegd is niet geheel bekend.
In de race van tegenwoordig wordt er tussen de wijken die binnen de stadsmuren liggen, gestreden om de winst. Siena is opgebouwd uit 17 Contrade, de wijken, maar er mogen er maar 10 meedoen tijdens de Palio. Iedere wijk heeft zijn eigen dier als symbool. Elke wijk huurt een ruiter in en krijgt bij loting een paard toegewezen.
De Contrade
- Aquila - Contrada van de adelaar
- Bruco - Contrada van de rups
- Chiocciola - Contrada van de slak
- Civetta - Contrada van de uil
- Drago - Contrada van de draak
- Giraffa - Contrada van de giraffe
- Istrice - Contrada van het stekelvarken
- Leocorno - Contrada van de eenhoorn
- Lupa - Contrada van de wolf
- Nicchio - Contrada van de schelp
- Oca - Contrada van de gans
- Onda - Contrada van de golf
- Pantera - Contrada van de panter
- Selva - Contrada van het woud
- Tartuca - Contrada van de schildpad
- Torre - Contrada van de toren
- Valdimontone - Contrada van de ram
De Palio
De wedstrijd duurt erg kort, maar enkele minuten. De ruiter moet namelijk zo snel mogelijk 3 rondjes op het plein rijden.
Er is per race maar ruimte voor 10 deelnemers. Zeven deelnemers die de vorige editie niet hebben meegedaan en drie door middel van een loting.
De voorbereiding beginnen 100 dagen voor de race. Wanneer de datum van racen dichterbij komt worden de wijken versierd en er vinden gekostumeerde optochten plaats, en vinden afzettingen plaats om de eigen wijk te beschermen.
Op de dag van de race zelf wordt de jockey, gekleed in traditionele klederdracht, en het paard gezegend. Hierna, ongeveer 2 uur voor aanvang van de race, volgt een processie op het plein met de Carro de Trionfo. Dit is een wagen die het banier van de stad voert en de Palio, de zijden standaard voor de eventuele winnaar. Hierna volgt een vendelzwaai demonstratie en gaan de paarden 3 keer rond het plein. Op 2 juli begint de wedstrijd om 19.00 uur en op 16 augustus een half uur later. Er volgt een loting van startpositie, negen paarden kunnen naast elkaar starten, de 10e staat er een paar meter achter. De gevaarlijk scherpe bochten, de Curva St. Martino is de gevaarlijkste, zijn vaak de oorzaak waardoor een paard met ruiter onderuit gaan. De race duurt iets meer van een minuut (1,13 minuut is het record) en is de nieuwe winnaar bekend. Het gaat erom welk paard er als eerste over de finishlijn komt, of er nu een ruiter op zit of niet. De vlag van de winnende contrade wordt aan het stadhuis gehangen.
Er zal gefeest worden tot diep in de nacht en trommelaars zullen dagenlang met de prijs rond het plein lopen. Pas na een week is de “vrede” weergekeerd in de stad en kan men weer gewoon een andere wijk inlopen.
Eten
Iedere contrade heeft naast zijn eigen kleuren en symbolen ook zijn eigen gerechten. Op de dag van de race worden er een goede lokale wijn gedronken en typisch traditionele gerechten gegeten;
- panzell (broodsalade)
- crocchette die formaggio (rijskroketjes)
- timballo di riso con piccioni in salmi (rijsttimbaaltjes met salami van duiven)
- crostini rossi alla milza (rode crostini met milt)
- brasato al brunello (gestoofd vlees in rode brunello)
- baba allo zabaglione
Lees verder