Een beknopt overzicht van Siena

Een beknopt overzicht van Siena De grandeur van deze prachtige stad die eeuwen de strijd aanging met Firenze, is waar te nemen in de dom van Siena, de talrijke paleizen, kerken en pleinen die het middeleeuws stratenpatroon kenmerken. Het centrale Piazza del Campo is één van de mooiste en grootste pleinen van Italië en vormt ieder jaar opnieuw het decor voor de historische paardenrace de "Palio di Siena". Siena is de hoofdstad van de gelijknamige Provincie en is na Firenze de meest bezochte stad van Toscane. De historische binnenstad staat sinds 1995 op de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO. Een ander primaat van Siena is dat het ieder jaar opnieuw de meest leefbare stad van Toscane is en tevens hoog op het lijstje staat van meest aangename en leefbare steden van Italië. Tenslotte heeft Siena tevens als decor gefigureerd voor talrijke films waaronder de bekendste "Tea with Mussolini", James Bond "Quantum of Solace" en "Letters to Juliet".

Te bezoeken

Cattedrale di Santa Maria Assunta: Met de constructie van de dom werd begonnen rond 1136 en voltooid in 1370. De dom is één van de grootste kathedralen van Italië en is uitgevoerd in Romaans - gotische stijl. In de 14de eeuw bestonden plannen om de kerk uit te breiden met een nieuw schip om aldus de grootste kerk van de Christelijke wereld te worden. Deze plannen werden echter opgeborgen nadat de pest van 1348 het inwonersaantal tot de helft had gehalveerd. Sporen van de voorziene uitbreiding zijn nog ter plaatse te zien. De dom wordt gekenmerkt door de afwisseling van zwarte en witte marmer en de rijke decoratie. In het interieur vindt u beelden van de kunstenaars Nicola Pisano, Michelangelo en Donatello. Verder een prachtige ingelegde vloer en een frescocyclus door Pinturicchio.

Piazza del Campo: Het prachtige schelpvormige plein Piazza del Campo ligt op de plaats van een oud Romeins forum en kreeg zijn huidige aanzicht in 1293. Langs het plein staan prachtige paleizen waarvan de indrukwekkendste het "Palazzo Pubblico" en de "Torre del Mangia" zijn. In het Noorden van het plein staat de fontein "Fonte Gaia" die dateert uit het begin van de 15de eeuw. De huidige fontein is een 19de eeuwse kopie.

Palazzo Pubblico: Het gotische Palazzo Pubblico werd voltooid in 1342 en doet nog steeds dienst als stadhuis. De klokkentoren, gebouwd tussen 1138 en 1148, heeft een hoogte van 102 meter en is daarmee de op één na hoogste toren van Italië. Zowel het stadhuis als de klokkentoren zijn opengesteld voor het publiek.

Chiesa di San Domenico: De enorme San Domenico kerk werd uitgevoerd tussen 1226 en 1465 in een streng gotische stijl. In 1465 werd de kapel voor Catharina van Siena, de beschermheilige van Siena, gebouwd om er haar gebalsemde hoofd te herbergen. Dit relikwie bevindt zich in een verguld tabernakel op het altaar van de desbetreffende kapel.

Palazzo Piccolomini: Dit prachtige paleis in renaissance stijl werd gebouwd in 1469 door de architect - bouwmeester Bernardo Rossellino voor de familie Piccolomini.

Evenementen

Het belangrijkste evenement is ongetwijfeld de "Palio di Siena", een historische paardenrace op de "Piazza del Campo". Gans het jaar door organiseren de verschillende contrades uit de stad festiviteiten, bals, kaartingen, tombola en dergelijke om geld in te zamelen om de professionele ruiter te kunnen betalen die hun paard naar de overwinning moet helpen. De race zelf duurt nog geen 2 minuten maar wordt voorafgegaan door de inzegening van het paard, de parade door het historisch centrum, ... De race heeft plaats op 2 juli en op 16 augustus en lokt duizenden bezoekers van over heel de wereld.

Gerechten

Siena heeft een rijke geschiedenis wat betreft de keuken. Tal van recepten zijn er ontstaan en zijn ondertussen deel gaan uitmaken van de typische Italiaanse keuken. De belangrijkste zijn:
  • Pici: een dikke spaghetti die op artigianale wijze is gemaakt en meestal wordt opgediend met een vleessaus
  • Panforte: een soort ronde peperkoek die in verschillende variantes bestaat
  • I ricciarelli: ovaalvormige amandelkoekjes
© 2012 - 2024 Guntherd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toscane; Siena en zijn geschiedenisToscane; Siena en zijn geschiedenisEen begrip binnen Toscane in Italië, deze Middeleeuwse stad; Siena. Een stad die in de 16e eeuw bij het groothertogdom d…
Toscane; Siena en overige bezienswaardighedenNaast de Duomo, de paleizen en zijn Palio heeft Siena, een stad in de Toscane van Italië, nog meer gebouwen die een bezi…
Een inleiding tot de Chianti wijnenEen inleiding tot de Chianti wijnenDe Chianti streek in Toscane strekt zich uit tussen Firenze en Siena en is verdeeld over 8 gemeenten. De wereldberoemde…
Toscane; Siena en zijn paleizenToscane; Siena en zijn paleizenEen Middeleeuwse stad in het hart van de Toscane in Italië. Siena, een stad met een prachtig plein waarom heen diverse g…

Harderwijk, één van de HanzestedenHarderwijk, één van de HanzestedenDe meeste mensen kennen van Harderwijk het Dolfinarium maar deze oude stad heeft veel meer te bieden. De stad staat vol…
Athene, stad der klassieke oudheidAthene, stad der klassieke oudheidVoor wie geïnteresseerd is in klassieke oudheid is Athene een must. Hier vind je een schat aan ruïnes, tempels en restan…
Bronnen en referenties
Guntherd (25 artikelen)
Laatste update: 31-03-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.