Athene, stad der klassieke oudheid

Athene, stad der klassieke oudheid Voor wie geïnteresseerd is in klassieke oudheid is Athene een must. Hier vind je een schat aan ruïnes, tempels en restanten van een beschaving van meer dan 2000 jaar geleden.

Akropolis

Hoog boven de stad torent de Akropolis. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de stad. Als er tenminste niet te veel smog hangt, wat nogal eens voorkomt vanwege de ligging in een dal. De Akropolis is eigenlijk het bekendste monument van de Griekse oudheid en dé toeristische trekpleister van Athene. Het is hier dan ook altijd erg druk. De Akropolis, die vermeld is op de werelderfgoedlijst van UNESCO, bestaat uit een heel complex gelegen op een hoge berg met als belangrijkste onderdelen:
  • Parthenon: Deze tempel was gewijd aan Athena, de beschermgodin van de stad. Gebouwd in de vijfde eeuw voor Christus in opdracht van de Griekse staatsman Pericles. Het is een Dorische tempel met zowel aan de voor- als aan de achterkant acht zuilen. De tempel is gebouwd uit marmer en aan alle kant voorzien van prachtig beeldhouwwerk, van onder andere een aantal taferelen uit oorlogen waarin de Grieken ooit verwikkeld waren.
  • Propyleeën: Een ander deel wordt gevormd door de Propyleeën. Dit is eigenlijk de monumentale ingang
  • Nikètempel: De Nikètempel, die was gewijd aan de godin Athena Nikè, godin van de wijsheid, maar ook van oorlog en overwinning is een tempel in Ionische stijl met vier zuilen aan de voorkant en vier aan de achterkant. Ook op deze tempel zie je prachtig beeldhouwwerk van goden en oorlogstaferelen.
  • Erechtheion: Het Ionische Erechtheion is ook een tempel, die uit drie delen bestaat: een hoofdgebouw, waar de eigenlijke tempel zich bevond en daarnaast een noordelijke en een zuidelijke hal. Het Erechtheion, dat genoemd is naar koning Erechteus heeft zuilen in de vorm van vrouwenfiguren. Naast deze tempel staat een olijfboom die de godin Athena aan de stad zou hebben geschonken.
  • Stoa van Eumenes: De Stoa van Eumenes was een zuilengalerij aan de zuidkant van de Akropolis. Hier konden in vroeger tijd bezoekers van het nabij gelegen theater tussendoor verblijven en schuilen voor zon of regen.
  • Dionysostheater: Dit is het oudste theater van Europa en de bakermat van de antieke tragedie. Naast (de restanten van) het theater is ook nog een tempel gewijd aan Dionysos.

Plaka

Aan de voet van de Akropolis ligt de wijk Plaka met het Monastiraki plein waar vaak vlooienmarkten worden gehouden. Een heel sfeervolle oude wijk met smalle en steile straatjes en pittoreske huizen. Veel kleine (souvenir)winkeltjes, restaurantjes en cafeetjes completeren het geheel. Een erg gezellig wijkje, waar je ondanks de vele toeristen toch nog het authentieke Athene aantreft.

Het oude Agora Plein

Vanuit Plaka kun je wandelend naar het Agora Plein. Dit was het oude centrumplein van de stad. Hier waren de gebouwen van bestuur en rechtspraak te vinden. Maar het had ook de functie van marktplein en ontmoetingsruimte en vormde zo het centrum van het Atheense gemeenschapsleven. Het ziet er nu uit als een park met een aantal ruïnes. De Hephaistostempel, die nog goed bewaard is gebleven, staat hier. Evenals de Stoa van Attalus, die mooi gerestaureerd is. In deze zuilengalerij van 115 meter lang en 20 meter breed is het Agora Museum gevestigd en hier werd in 2003 het verdrag voor toelating tot de Europese Unie getekend door tien nieuwe leden.

Metronet

Doordat Athene een uitgebreid metronet heeft, kun je je vanaf de oudheid snel verplaatsen naar de moderne stad met een grote keus aan winkels. Leuke bijkomstigheid is dat op de metrostations exposities zijn van allerlei antieke voorwerpen die zijn opgegraven tijdens de aanleg van het metronet. Overigens voor een deel wel vervangen door replica’s. Iets wat je ook ziet in andere musea en op de Akropolis. Dit ter voorkoming van aantasting door luchtverontreiniging.

In een lang weekend hebben we heel wat van Athene kunnen bekijken, hoewel er natuurlijk nog heel veel overblijft voor een langer bezoek aan de stad.
© 2012 - 2024 Miesa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griekenland, de Akropolis in AtheneGriekenland, de Akropolis in AtheneAl in de bronstijd werd door de Myceners een koningsburcht gebouwd veilig, niet te ver van de zee vandaan, wat zich bij…
De Griekse bouwkunstDe Griekse bouwkunst kent een lange traditie en dient tot op de dag van vandaag als inspiratiebron voor architecten. Wat…
De boog van HadrianusDe boog van HadrianusDe boog van Hadrianus, ookwel 'poort van Hadrianus' genoemd, bevindt zich in Athene, aan de Amalias Laan. Het is een int…

Een beknopt overzicht van SienaEen beknopt overzicht van SienaDe grandeur van deze prachtige stad die eeuwen de strijd aanging met Firenze, is waar te nemen in de dom van Siena, de t…
Jerez de la Frontera, stad van sherry, wijn en paardenJerez de la Frontera, stad van sherry, wijn en paardenAls mensen op reis gaan naar Andalusië dan zal zeker de stad van de sherry en van de wilde paarden met een bezoek worden…
Miesa (22 artikelen)
Gepubliceerd: 22-03-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.