Jerez de la Frontera, stad van sherry, wijn en paarden

Jerez de la Frontera, stad van sherry, wijn en paarden Als mensen op reis gaan naar Andalusië dan zal zeker de stad van de sherry en van de wilde paarden met een bezoek worden vereerd. Deze stad heeft ook veel te bieden op het gebied van architectuur. Maar een excursie naar de beroemde sherry huizen hoort erbij. Jerez de la Frontera is een interessante stad met een roemrijke geschiedenis. Het Spaanse leven in het zuiden kenmerkt zich door een rijk verleden, gecombineerd met prachtig weer, sterk zelfbewustzijn en leven met de goede dingen die de natuur ons brengt.

De stad Jerez de la Frontera

Jerez de la Frontera is de grootste stad uit de provincie Cadiz. Overal in het centrum ziet men de Bodegas ofwel wijnkelders. De bodegas hebben hoge witgekalkte muren. De Engelsen konden het woord Jerez niet uitspreken en zo ontstond de naam sherry naar de oorspronkelijke naam van de stad die Xeres heette. De stad is tevens beroemd om de paardenfokkerijen. In de eerste of tweede week van mei vindt hier ieder jaar het grootse paardenfestival plaats met de naam Ferio del Caballo. Hier worden de beste paarden van heel Andalusië gepresenteerd.. De naam Frontera is afkomstig uit de tijd dat de Moorse stad een vesting was in handen van Alfons X en de grens vormde met het koninkrijk Granada. Jerez de la Frontera heeft ongeveer 200.000 inwoners (cijfers 2018). De stad vormde in de middeleeuwen de grens tussen het christelijke noorden en het islamitische zuiden.

Het Alcázar

Het Moors verleden van de stad komt tot uitdrukking in het Alcázar wat dateert uit de elfde eeuw. De Almohadische vesting had in het verleden vijftig torens en vier poorten. Er is vaak gerestaureerd. Het Moorse gebedshuis is bewaard gebleven.

Colegiata de San Salvador

Als we bij de trappen van het Alcázar naar beneden lopen dan zien we de koepel van de kapittelkerk. Het gebouw is opgericht op de fundering van de vroegere moskee. De vrijstaande toren herinnert aan de minaret uit de Moorse tijd. In de kerk bevindt zich een kruisbeeld uit de zeventiende eeuw van Zurbarán.

Iglesia de San Miquel

In deze kerk zien we verschillende bouwstijlen. Er zijn drie zijkapellen die gebouwd werden in Isabella stijl.

Casa del Cabildo Viejo

Aan het grote plein naast de kerk staat het oude stadhuis. Dit is wel het mooiste renaissancepaleis van de stad en hierin bevonden zich vroeger de bibliotheek .

Archeologisch museum

Het archeologisch museum heeft een collectie voorwerpen uit de bronstijd en de Griekse en Romeinse tijd.

Sherry en wijn

In de veertiende eeuw ontdekten zeelieden dat wijn langer goed bleef als hier wijngeest aan toegevoegd werd. Zo ontstond de eerste sherry. Britse zeelieden verscheepten sherry vanaf de zestiende eeuw naar Engeland waar de drank erg populair werd. Sherry wordt gemaakt van de palominodruif. Men laat deze gisten tot een droge witte wijn. Daarna voegt men wijngeest toe en wordt de wijn in eikenhouten vaten gedaan. Deze worden niet geheel gevuld zodat de lucht van de Atlantische Oceaan de wijn kan verrijken. Dan vormt zich een gistschimmel die men flor noemt. De wijn wordt met een smalle zilveren beker aan een lange stok voorzichtig geproefd en getest op kleur, helderheid, geur en smaak. Wijnen die een bijzonder goede flor hebben zijn bestemd voor de fino. De laag schimmel voorkomt oxidatie.

Soorten sherry

 • Fino
 • Manzanilla
 • Amontillado
 • Oloroso
 • Pale cream
 • Cream
 • Palo Cortado
 • Pedro Ximénez

Fino

De droge fino sherry kenmerkt zich door de lichte amandelsmaak. Het is een licht apéritief met een alcoholgehalte van tussen de 15 en 17%.

Manzanilla

Deze lichte en zeer droge fino komt niet uit Jerez maar uit Sanlucar de Barrameda. De sherry heeft volgens kenners een wat zilte smaak.

Amontillado

Bij fino sherry die zeer lang gerijpt is verdwijnt de gistschimmel. De wijn wordt dan donker en geuriger. Amontillado is droog tot halfdroog met een alcoholpercentage van 16% en heeft een lichte notensmaak.

Oloroso

Oloroso sherry heeft nooit flor gehad door de inwerking van zuurstof is de wijn geoxideerd. De sherry is donker en vol met een alcoholpercentage van 18 tot 20%.

Pale cream

Pale cream sherry is een droge sherry van palominodruiven die versterkt is met geconcentreerd druivensap. Hierdoor ontstaat de zoete smaak.

Cream

De sherry is een vermenging van oloroso met zoete wijn van Pedro ximénez. Zoet, geurig en donker met de glans van mahonie.

Palo Cortado

Deze sherry wordt niet in grote hoeveelheden geproduceerd en houdt het midden tussen amontillado en oloroso. De sherry is zeer donker van kleur.

Pedro Ximénez

Deze sherry heeft ook een donkere kleur en een aroma van rozijnen. Het alcoholpercentage is 17%.

Sherrybodega's die te bezichtigen zijn

 • Harvey
 • Gonzalez
 • Sandeman
 • Domecq
 • Osborne

Inlichtingen hierover kan men vragen bij het Officina de Turismo die de openingstijden kan geven.

Paardenstallen

Wil men de paardenstallen bezoeken dan kan dit bij de Real Escuela Andaluza de Arte Ecuestre . De stallen zijn dagelijks te bezichtigen op werkdagen. Er zijn dagen dat er speciale shows gegeven worden. Informatie hierover kan men verkrijgen bij het Officina de Turismo. Rond half september zijn er herfstfeesten met zang, dans, paarden en zigeunermuziek.
© 2012 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De wijnen uit Jerez (Zuid-Spanje)Wie Jerez de la Frontera bezoekt, ruikt al vlug de geur van de sherry die de stad onder een heerlijke geur bedwelmd. She…
Jerez de la Frontera of Xeres (Zuid-Spanje)Jerez de la Frontera of Xeres, gelegen in de zuidelijke provincie van Cádiz in Andalusië (Spanje) is een prachtige stad…
Spaanse wijnen, geschiedenis algemeenSpaanse wijnen, geschiedenis algemeenIn Zuid Spanje bevinden zich de oudste wijngaarden van Europa. Ruim 3000 jaar geleden stichtten de Feniciers of Kathager…
Brandy de Jerez het Andalusische alternatief voor CognacCognac en Armagnac zijn wijndestillaten die we allemaal wel kennen. Minder bekend in ons land is de Brandy de Jerez, afk…

Athene, stad der klassieke oudheidAthene, stad der klassieke oudheidVoor wie geïnteresseerd is in klassieke oudheid is Athene een must. Hier vind je een schat aan ruïnes, tempels en restan…
San Francisco de Quito, EcuadorSan Francisco de Quito, de hoofdstad van Ecuador is één van de mooiste steden van Zuid-Amerika. Het oude centrum van de…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Noiresur, Pixabay
 • Culinaria Espana
 • Andalusië Kosmos reisgids
 • Kunst en architectuur van Andalusië.
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 27-07-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.