Jerez de la Frontera of Xeres (Zuid-Spanje)

Jerez de la Frontera of Xeres, gelegen in de zuidelijke provincie van Cádiz in Andalusië (Spanje) is een prachtige stad met een zeer rijk verleden. De stad staat bekend om zijn vele sherry bodegas en natuurlijk ook voor de Motoren GP die jaarlijks op het circuit van Jerez wordt gehouden. Er is voor iedereen wat wils in Jerez, voor de kinderen heb je de zoo en op minder dan een half uurtje ben je aan de Costa de la Luz. Een ideale vakantie om iets langer dan een paar dagen te verblijven.

Eerst een beetje geschiedenis over de stad Jerez

Voor zover we kunnen nagaan, door middel van opgravingen, vestigden de eerste bewoners in de omgeving van Jerez de la Frontera zich in de Prehistorie, gedurende de Steentijd. Sindsdien heeft de stad een heel interessante geschiedenis doorgemaakt.

Na de Steentijd waren het de bewoners uit de Koper-, Brons- en IJzertijd, de Tartessos, de Feniciërs en net voor het begin van onze jaartelling, de Romeinen die deze streek bevolkten. Na de Romeinen kwamen de Arabieren die in de 15de eeuw werden overmeesterd door de Katholieken. Dit zijn zowat de belangrijkste volkeren die in de provincie van Cádiz hebben geleefd en ook duidelijk hun sporen hebben nagelaten.

Tijdens de Romeinse overheersing was Jerez een tussenstop voor de Romeinen die op doortocht waren naar één van de belangrijkste nederzettingen uit die tijd nl. "Baelo Claudio". Nu heet deze locatie Bolonia en dat ligt heel dicht tegen de kustplaats Tarifa. Maar het waren de Arabieren die van deze stad één van de belangrijkste steden van West-Andalusië maakten. Nu heeft Jerez de la Frontera of Xeres zich ontwikkeld tot vijfde belangrijkste stad van Andalusië.

Situering van de stad Xerez

De stad telt ruim 200 000 inwoners en is hierbij de stad met de meest aantal inwoners van de provincie Cádiz. Niet veraf op 40 km ligt de stad Cádiz en op 100 km de stad Sevilla. De stad ligt midden in het heuvelachtige landschap "La Campiña". Een van de natuurgebieden rondom Jerez is het Parque Natural "Los Alcornocales" - het Natuurpark met de kurkeiken.

Cultuur in en rondom Jerez de la Frontera

Het aanbod aan cultuur is enorm groot in Jerez. Monumenten zoals het Alcazar en de kathedraal zijn zeker het bezoeken waard. Er is een groot aanbod aan musea, je kunt er autentieke flamenco shows bekijken en er is een immens aanbod aan tapa-bars die je laten genieten van al het lekkers dat Zuid-Spanje je te bieden heeft.

En wie Jerez zegt, zegt Sherry, de geur van deze goddelijke drank bedwelmt je vanaf het moment dat je de stad binnenrijd. De bodegas of wijnhuizen hier kun je bezoeken voor een uitgebreide of korte rondleiding. Bij de uitgebreide rondleiding wordt het proces van Sherry uitgelegd en aan het einde is er altijd een proeverij, soms begeleid met tapas.

Voor de kinderen is er de mooie dierentuin en op minder dan een half uur rijden ben je op één van de prachtige witte stranden aan de Costa de la Luz. Natuurliefhebbers en wandelaars kunnen terecht in het natuurpark "Los Alcornocales. Ook wie aan sport wil doen komt aan zijn trekken, paardrijden, golven...

Dan heb je natuurlijk ook nog in het voorjaar de Motoren GP die gereden wordt op het circuit van Xeres, wat een indrukwekkend spektakel is. De Semana Santa, de Heilige Paasweek, met indrukwekkende processies en de Feria de Caballo die elk jaar rond mei plaatsvindt. Deze Feria de Caballo is één van de mooiste die je in Andalusië kunt bezichtigen, met prachtige Andalusische paarden en ruiters en amazones in klederdracht.

Overnachtingen in Jerez de la Frontera

Om zeker te zijn van een plaats om te overnachten tijdens één van deze traditionele feesten, boek je het best ruim op voorhand.
© 2009 - 2024 Gertrudis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De wijnen uit Jerez (Zuid-Spanje)Wie Jerez de la Frontera bezoekt, ruikt al vlug de geur van de sherry die de stad onder een heerlijke geur bedwelmd. She…
Feestdagen en evenementen in AndalusiëReligieuze of wereldwijde feesten, in Andalusië maakt het niet uit wat voor feest het is. De beroemdste feesten van Anda…
Jerez de la Frontera, stad van sherry, wijn en paardenJerez de la Frontera, stad van sherry, wijn en paardenAls mensen op reis gaan naar Andalusië dan zal zeker de stad van de sherry en van de wilde paarden met een bezoek worden…
Paardenfeest in AndalusiëPaardenfeest in AndalusiëElk jaar wordt in Jerez de la Frontera in de tweede week van mei de jaarlijkse kermis gehouden, de zogenaamde “Feria de…

Op vakantie in Duitsland - De HarzOp vakantie in Duitsland - De HarzDe Harz is een klein middelgebergte in het midden van Duitsland. Het is verspreid over de provincies Saksen-Anhalt, Nede…
El Gastor, wit dorpje in de provincie Cadiz (Spanje)El Gastor is een typisch Andalusisch wit bergdorpje in de provincie Cádiz. Meer bekend als "Balcon de los Pueblos Blanco…
Gertrudis (51 artikelen)
Laatste update: 24-09-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.