Op vakantie in Duitsland - De Harz

Op vakantie in Duitsland - De Harz De Harz is een klein middelgebergte in het midden van Duitsland. Het is verspreid over de provincies Saksen-Anhalt, Nedersaksen en Thüringen. Wil je een afwisselende vakantie dan kun je hier prima terecht. De omgeving heeft een uitgestrekt netwerk aan wandel- en fietsroutes. Ook is de omgeving prima geschikt voor een bezoek aan enkele prachtige dorpen en steden met vakwerkhuizen en schitterende historische gebouwen. Wil je op vakantie naar Duitsland maar niet te ver rijden dan is de Harz een prachtige vakantiebestemming.

Inhoudsopgave
Vakantie in de Harz

De Harz is een middelgebergte met toppen tot boven de 1000m, de hoogste top is de Brocken met 1142m. Het is een gebied wat geliefd is bij wandelaars, mountainbikers en motorrijders. De wegen zijn prima geschikt om tochten op de motor en auto te maken. Voor wandelaars liggen er uitgestrekte wandelpaden die prima zijn bewegwijzerd. Ook vind je er het nationaal park 'De Harz'. Dit park is 247 vierkante kilometer groot en bestaat voor een groot gedeelte uit bos. Het gebied trekt in de zomer en in de winter toeristen uit verschillende landen.

Omgeving van de Harz

De omgeving van de Harz kenmerkt zich door verschillende landschappen. Rondom de Brocken vindt men de hoogste toppen van de Harz met meerdere bergtoppen boven de 900m. In deze omgeving ontspringen ook verschillende riviertjes en beken. Meer richting het noorden is het na 15 kilometer verder al gedaan met het gebergte van de Harz. Vanaf hier zijn de bergen heuvels geworden en gaat het landschap zeer snel over in laagland. Vooral bij de stad Werningerode is dit goed te zien. Werningerode is ook een bezoek waard vanwege haar prachtige historische gebouwen en het kasteel op de heuvel. Vanaf deze heuvel heb je een schitterend uitzicht over het laagland en de bergen van de Harz. Vanaf de kasteelmuur rijst het berglandschap van de Harz steil omhoog.

Wie vanaf de Brocken richting het oosten rijdt zit het landschap veranderen in een gebied met heuvels die afgewisseld worden door bossen en weilanden. Rijd je nog verder dan wordt het landschap steeds minder heuvelachtig.

Goslar in de Harz / Bron: Hpgruesen, PixabayGoslar in de Harz / Bron: Hpgruesen, Pixabay
Rijdt men vanaf de Brocken naar het westen dan komt men door een landschap met uitgestrekte bossen en naaldwouden. Maar ook hier wordt het landschap steeds vlakker. Na ongeveer 30 kilometer zijn ook hier de hoogste bergen en heuvels gepasseerd. In het noordwesten van de Harz vind je de stad Goslar. De stad kenmerkt zich door prachtige vakwerkhuizen en vele historische gebouwen.

Ga je het zuiden van de Harz verkennen dan zie je een uitgestrekt berg- en heuvellandschap wat bedekt is met naaldwouden. Ook zijn in dit gedeelte van de Harz enkele meren te vinden. Onderweg komt men af en toe door nauwe en donkere dalen.

Brocken

De hoogste berg van de Harz is de Brocken en is zoal eerder beschreven 1142m hoog. Vanuit de weide omgeving is de top al goed te zien en de daarbij behorende zendermast. Vanaf de top heb je een weids uitzicht over de gehele omgeving. Kom je vanuit het noorden naar de Harz dan is het verschil met het vlakke laagland en de bergen van de Harz goed te zien.

Uitzicht Brocken / Bron: Taken, PixabayUitzicht Brocken / Bron: Taken, Pixabay
Het grootste gedeelte van het jaar is de top van de Brocken in nevelen gehuld. In de winter maar ook in de zomer kan het er af en toe flink spoken qua weer. In de winter worden er regelmatig metershoge sneeuwhoogtes gemeten die tot ver in het voorjaar kunnen blijven liggen. In de zomer kan het er soms ook onaangenaam waaien en fris zijn. De gemiddelde jaar temperatuur op de top is rond drie graden. Mede door het grillige weer en de kou groeien er op de top ook geen bomen. De top van de berg is wandelend te bereiken maar kan ook met een oude stoomlocomotief worden bedwongen, dit is echter wel aan de prijzige kant.

Wandelen en fietsen

In de Harz kun je als wandelaar je hart ophalen aan de meer dan 8000 kilometer aan wandelroutes. Er zijn brede wandelpaden maar ook smalle bergpaadjes en hiermee is de Harz geschikt voor de beginnende en gevorderde wandelaar. Daarnaast vindt je in de Harz ongeveer 2200 kilometer aan fietsroutes welke over 59.000 hoogtemeters gaan. Er zijn routes voor de MTB maar ook voor de meer relaxte fietsers. Wil je het nog wat ruiger? Dan kun je los gaan op de vijf bike-parken die de Harz heeft.

Accommodaties Harz

In de gehele Harz zijn voldoende accommodaties te vinden voor een kort of langer verblijf. Er is een ruime keuze uit hotels, appartementen en pensions. Met name in de wat grotere steden zoals Wernigerode, Goslar en Blankenburg in de Harz is een divers aanbod te vinden. Ook buiten de steden zijn voldoende plekken te vinden om te overnachten. De keuze bestaat vaak uit hotels, pensions of appartementen. Ook voor kiezen om op een boerderij te slapen dit kan op meerdere plekken in het gebied.

Vakantie in Duitsland

De Harz is een prima vakantiebestemming voor mensen die op zoek zijn naar: prachtige natuur, bergen en heuvels. Het landschap leent zich ook om toertochten te maken door de omgeving. Het is tevens een gebied wat niet wordt overlopen door toeristen. Wel kan het op de top van de Brocken soms erg druk zijn met wandelaars. Voordeel van een bezoek aan dit gebied is dat het niet te ver rijden is van Nederland.
© 2009 - 2024 Marinos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duitsland, Nedersaksen - NiedersachsenHet één na grootste Bundesland van Duitsland met Hannover als hoofdstad. Op een kleine afstand van Nederland, vindt men…
Vakantie in Duitsland – regio’s in het noordenWie geïnformeerd wil worden over vakantie-mogelijkheden in Duitsland kan de informatie raadplegen die aangeboden wordt p…
Op vakantie naar DuitslandDuitsland is een heel erg populair vakantieland bij Nederlanders en dat is niet voor niets. Er zijn erg veel redenen te…
De Harz in Duitsland, heksen en duivelsDe Harz in Duitsland, heksen en duivelsIn Duitsland ligt het gebied de Harz. Dit gebied staat bekend om zijn stoomtreinen, heuvels, het IJzeren Gordijn en zijn…

Vakantiebestemming CuraçaoCuraçao is dankzij een tropisch klimaat, mooie baaien en de veelzijdigheid van het eiland de laatste jaren gegroeid tot…
Jerez de la Frontera of Xeres (Zuid-Spanje)Jerez de la Frontera of Xeres, gelegen in de zuidelijke provincie van Cádiz in Andalusië (Spanje) is een prachtige stad…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Seaq68, Pixabay
  • https://www.harzinfo.de/spass-pur/auf-2-raedern.html
  • Afbeelding bron 1: Hpgruesen, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Taken, Pixabay
Reactie

Gusta, 12-07-2019
Zijn er ook campings in de Harz? Reactie infoteur, 13-07-2019
Jazeker. In de Harz zijn verschillende Campings maar ook bungalow parken. Zoekt u in een specifieke regio in de Harz?

Marinos (59 artikelen)
Laatste update: 04-09-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.