Toscane; Florence, Gate of Paradise

Tegenover de mooie Dom van Florence staat het Baptisterium oftewel doopkapel. Deze kapel is ouder dan de kerk zelf en heeft diverse renovaties ondergaan. Toen de dom zelf ontworpen was, heeft Arnolfo di Cambio de hoekpilaren van de doopkapel voorzien van hetzelfde marmer als de kathedraal. In het begin van de 15e eeuw heeft Ghiberti de schitterende en beroemde gouden deuren gemaakt, beter bekend als de Paradijsdeuren.

Algemeen

Vlak voor Kathedraal in Florence staat het Baptisterium San Giovanni, oftewel de doopkapel. Een Baptisterium is altijd een rond gebouw, wat te maken heeft met het heelal, dood, leven en mystiek.

Bouw

Deze doopkapel is het oudste gebouw op het sacrale plein van Florence. Al in 897 wordt er over een doopkapel gesproken. Het was paus Nicolaas II, die in 1060 de eerste steen voor nieuwbouw van de doopkapel heeft gelegd. De muren van de kapel zijn opgetrokken van natuursteen.

In 1202 werd de ronde koorkapel vervangen, ditmaal door een hoekige. Daarna was het Arnolfo di Cambio die de hoekpilaren voorzag van groen- en witte marmerstroken. Dit zodat de kapel beter bij de kathedraal zou passen.

In de kapel is een prachtig Byzantijns koepelmozaïek te bewonderen, alsmede de prachtige 12e eeuwse marmeren vloer. Het koepel mozaïek bestaat uit 5 vakken en bevat afbeeldingen van Jozef, Christus (met een doorsnede van 8 meter) en Johannes de Doper:
 1. Het leven van Johannes de Doper
 2. Het leven van Christus
 3. Het leven van Jozef
 4. De schepping van de Aarde
 5. De uitvoerder van de Goddelijke wil

PardijsdeurenPardijsdeuren

De deuren

Deze kapel heeft drie deuren.
 • De zuidelijke vergulde bronzen deur, de oudste is gemaakt in de periode van 1330-136 door Andera Pisano. Op deze deur staan onder andere twintig reliëfs uit het leven van Johannes de Doper (de patroon van de stad)
 • Het noordelijke portaal is ook gedeeltelijk van verguld brons. Deze deur is ontworpen door Lorenzo Ghiberti . In de bovenste twintig vakken op de deur zijn afbeeldingen uit het leven van Jezus, op de onderste staan afbeeldingen van de evangelisten en de kerkvaders. Op het kruispunt van de reliëfs staan portretkoppen (waarvan er één een zelfportret is).
 • De Paradijsdeuren. Ook deze deuren zijn door Ghiberti gemaakt. Hij kreeg de opdracht omdat hij ook deze uitgeschreven wedstrijd won. Het Arte dei Mercanti di Calimala (het Florentijnse gilde van kooplieden) schreef deze wedstrijd uit.

De paradijsdeuren (Gate of Paradise)

De oostelijke deuren van de doopkapel (gericht op de kathedraal) worden ook wel de paradijsdeuren genoemd. Lorenzo Ghiberti maakte samen met zijn zoon Vittorio, Michelangelo en Benozzo Gizzoli deze deuren. In de periode tussen 1425 en 1452 werden deze 10 vergulde vierkanten (van elk 80 x 80 cm) van brons met een vergulde laag goud, uitgebeeld met verhalen uit het Oude Testament. Leonardo Bruni was degene die de selectie van de panelen heeft gemaakt.

Het was Michelangelo die deze deuren de bijnaam “Porta del Paradiso”, oftewel Paradijsdeuren gaf. Dit vanwege zijn “onvergetelijke” schoonheid. De deur is reeds vervangen door een kopie, het origineel is in het Museo dell `Opera del Duomo te bezichtigen.

De deuren zijn omlijst met ongeveer 50 nisstandbeelden en koppen (hieronder bevinden zich sibillen, profeten, bijbelse figuren en ranken). In het midden van deze lijsten een zelfportret van Ghiberti.

In 1966 is er in Florence een overstroming geweest, waarbij de deuren ook onder water kwamen te staan. Gelukkig hebben deze geen schade opgelopen.

Mozes ontvangt de 10 gebodenMozes ontvangt de 10 geboden

De afbeeldingen op de deuren

Van boven, van links naar rechts en van hoog tot laag, de afbeeldingen zijn:
 1. De creatie van Adam en Eva en de uitzending uit Eden
 2. Kaïn en Abel die op het veld werken. Het doden van Abel en de vervloeking van Kaïn
 3. Noah´s ark en de vloed
 4. Het verhaal van Abraham en de offering van Isaac
 5. De verhalen van Jacob en Esau; de verkoop van het geboorterecht, het verlaten van zijn ouderlijk huis
 6. De verhalen van Joseph; Joseph verkocht aan handelslieden; Joseph herkent door zijn broers
 7. De verhalen van Mozes; Mozes ontvangt de 10 geboden
 8. De verhalen van Joshua; Israël doorkruist Jordanië; de val van Jericho
 9. De verhalen van Saul en David; Saul offert de cultuurbarbaren; David dood Goliath
 10. De ontmoeting tussen Salomon en de koningin van Sheba

Meer Toscane, Florence


Paneel 5, Jacob en EsauPaneel 5, Jacob en Esau
Paneel 8, doortocht door JordaniëPaneel 8, doortocht door Jordanië
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toeristische Informatie over ToscaneToeristische Informatie over ToscaneToscane is een regio in Italië. Het gebied heeft een grootte van 23.000 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 3.7 mil…
Wijn uit ToscaneWijn uit ToscaneToscane is een zeer bekende wijnregio in Italië. Sinds de 13e eeuw wordt daar wijn verbouwd. De regio heeft een zeer gun…
Toscane; Figline Valdarno, piazza Marsilio FicinoFigline Valdarno is een klein plaatsje gelegen ongeveer 30 km onder Florence. Sinds 1 januari 2014 zijn Figline en het n…
Michelangelo en zijn fresco 'De schepping van Adam'Michelangelo en zijn fresco 'De schepping van Adam'De Italiaanse kunstschilder en beeldhouwer Michelangelo Buonarroti schilderde het plafond van de Sixtijnse Kapel te Rome…

Toscane; Florence en MichelangeloToscane; Florence en MichelangeloDe wereldberoemde kunstenaar Michelangelo is geboren in de buurt van Florence en verhuist al op jonge leeftijd naar deze…
Toscane; Florence, de Dom of DuomoIn Florence, de beroemde kunststad, staat een kathedraal van enorme schoonheid. Men wordt verblind door de diverse kleur…
Reactie

Waldemar Marczewski, 26-07-2008
Ik ben er nog nooit geweest, maar wordt wel steeds nieuwsgieriger! Eind augustus gaan wij met een geheel verzorgde busreisnaar Toscane…, ik heb er echt zin in. Alleen die expresso koffie al, italiaans ijs, die rode wijnen, Mamma Mia, waaromn duurt het nog zolang. Ciao… Reactie infoteur, 27-07-2008
Bedankt, het is er ook heel erg leuk

Storm (568 artikelen)
Laatste update: 06-08-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.