Toscane; Florence, Ponte Vecchio

Toscane; Florence, Ponte Vecchio De oudste brug van Florence verbindt de de drukke handelswijken van de stad op het smalste punt van de rivier de Arno. Deze brug dateert al uit de Romeinse tijd, alleen was hij toen van hout. Na een flinke brand is de brug weder opgebouwd, maar nu van steen. Sinds de 14e eeuw staan er winkeltjes op de brug, alleen toen van slagers en leerlooiers en nu goudsmeden.

Algemeen

De Ponte Vecchio betekent in het Italiaans Oude Brug. Het is gebouwd in de Middeleeuwen om zijn drukke handelswijken van Florence aan beide zijden van de rivier de Arno te verbinden. De brug is legendarisch vanwege alle juwelierswinkeltjes die er te vinden zijn.

Geschiedenis

De brug in zijn huidige vorm dateert van 1345, ontworpen door Neri di Fioravante (over zijn leven is erg weinig bekend) . Voor die tijd was een houten brug gemaakt in de Romeinse tijd, welke in 1333 afbrandde. Deze brug is ook toneel geweest van het begin van de oorlog tussen de Welfen en de Ghibellijnen. In 1215 namelijk werd bij het beeld van Mars dat op deze brug staat, Buendelmonti vermoord. Door deze strijd verliezen de adellijke families de macht en nemen de burgers deze over.

Op het midden van de brug zijn 3 bogen gebouwd, die een prachtig uitzicht bieden op de omgeving van Florence en op de stad zelf. Bij één van deze bogen staat sinds het begin van de vorige eeuw een beeld van Benvenuto Cellini. Cellini geboren in 1500, gestorven 1571, was onder andere een vermaard beeldhouwer en goudsmid. Hij heeft opdrachten aangenomen van paus Clemens VII, de Franse koningen en van de Medici´s.

Ieder jaar op 1 januari wordt, als er genoeg water in de Arno staat, de traditionele nieuwjaarsduik vanaf de brug gemaakt.

Welfen en Ghibellijnen

  • Welfen: Het oudste vorstenhuis van Europa dat koningen leverde aan het moederhuis, het Huis van Hannover en Groot Brittanië. De hertog van Saksen en Beieren waren ook Welfen. Later in de geschiedenis waren de Welfen de aanhangers van de paus en keerden zij zich in Noord Italië tegen het keizerlijk gezag (Ernst August, de echtgenote van prinses Caroline van Monaco behoort ook tot de Welfen)
  • Ghibellijnen: Een laat-middeleeuwse politieke stroming in Noord Italië. Zij waren tegen de macht van de paus en grote aanhangers van de Duitse keizers. Hiermee waren zij de grootste vijanden van de Welfen

De winkeltjes op de brug

Op de brug zijn al vanaf de 14e eeuw winkeltjes te vinden. Bouwkundig gezien lijkt het net of ze aan de brug hangen. In het begin waren dit voornamelijk slagers, leerlooiers en smeden die hier hun waren uitstalden. Een legende verhaalt dat deze winkels daar om belastingtechnische redenen ooit zijn begonnen.

Aan het eind van de 16e eeuw moesten deze bedrijfjes verdwijnen, ze veroorzaakten door het gooien van hun afvalwater in de Arno te veel stank. Alle winkeltjes werden verbouwd en verhuurd aan edelsmeden. De goud- en edelsmeden zijn nog steeds op de brug te vinden.

De gang boven de winkeltjes

In 1556 krijgt Vasari opdracht van Cosimo de Medici om een gang te maken, boven de winkeltjes op de Ponte Vecchio, die de uffizi met het Palazzo Pitti verbindt. Deze gang werd oorspronkelijk gemaakt zodat de adel zich niet onder de “gewone burgers” hoefden te begeven.

Tegenwoordig biedt de gang onderdak aan een grote verzameling zelfportretten, ook hedendaagse kunstenaars zijn er te bewonderen.

Bankroet

De term bankroet doet vermoeden dat het zijn oorsprong heeft gevonden op de beroemde brug van Florence. Als namelijk een koopman zijn standplaats (een tafel waarop zijn goederen lagen uitgestald) niet meer kon betalen, werd zijn tafel door soldaten in elkaar getrapt. Dit noemde men bancarotta, want tafel betekent banca en in elkaar trappen is rotta. Kon een koopman namelijk zijn standplaats niet betalen, dan kon hij ook geen nieuwe tafel meer kopen. Op die manier kon hij dus ook zijn handel niet meer aan de man brengen en kwam hij zo aan de bedelstaf.

Ponte Vecchio in oorlogstijd

Tijdens de 2e Wereld Oorlog is de Ponte Vecchio als enige brug in Florence de bomaanslagen bespaard gebleven.

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winkelen in Toscane: winkels, outlets en marktenWinkelen in Toscane: winkels, outlets en marktenDe prachtige Italiaanse regio Toscane is een paradijs voor shoppers. Grote steden zoals Pisa en Florence hebben talrijke…
Florence: geschiedenis, kunst en cultuurFlorence: geschiedenis, kunst en cultuurFlorence is de hoofdstad van de bekende Italiaanse regio Toscane en volgens veel mensen één van de mooiste cultuursteden…
Toeristische Informatie over ToscaneToeristische Informatie over ToscaneToscane is een regio in Italië. Het gebied heeft een grootte van 23.000 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 3.7 mil…
Italië – Florence, geboorteplaats van de renaissanceItalië – Florence, geboorteplaats van de renaissanceDe Italiaanse stad Florence – in het Italiaans Firenze genaamd – is een wereldberoemde stad, die vooral vanwege haar ove…

De mooiste plekjes van Ierland - DublinDe mooiste plekjes van Ierland - DublinDe hoofdstad van Ierland is meer dan een bezoekje waard. Het is de ideale plek voor een citytrip, waar zowel ouders als…
Milaan - De wijk Navigli en de kanalenWanneer u Milaan bezoekt moet u zeker eens een kijkje nemen in een van de gezelligste buurten van Milaan, de Navigli. Hi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fxxu, Pixabay
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 06-08-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.