Milaan - De wijk Navigli en de kanalen

Wanneer u Milaan bezoekt moet u zeker eens een kijkje nemen in een van de gezelligste buurten van Milaan, de Navigli. Hier vind u diverse interessante bezienswaardigheden zoals de Naviglio. Dit is een ingenieus stelsel van waterwegen dat zijn oorsprong kent in de 12e eeuw. Ook komt u er in aanraking met een prachtige geschiedenis en cultuur.

De Navigli kanalen

In de 13e eeuw schiep Milaan een fascinerend stelsel van waterwegen, de zogeheten Navigli. De Navigli verbonden Milaan met de stad Ticino in Zwitserland. Iemand die aan het Navigli-project heeft meegewerkt, was niemand minder dan Leonardo da Vinci. De kanalen hebben een totale lengte van zo'n 150 km. In de jaren '30 van de vorige eeuw werden de Navigli deels gedempt. In 1979 is de scheepvaart over de Navigli gestopt. Dat is opmerkelijk, want in 1953 was Milaan nog de 13e havenstad van het land, met dank aan de vele kanalen die de stad telde.

Tot de 19e eeuw was deze wijk de havenwijk van de stad. Een van de belangrijkste van de Navigli-kanalen was de Naviglio Grande. Men begon met het graven van dit kanaal in 1177. Een bijzonder detail is dat deze kanalen sluizen bevatten, waardoor de boten op verschillende niveaus over de kanalen konden varen. Zeker gezien het tijdperk waarin deze gebouwd werden, kunnen we het een technisch hoogstandje noemen! De boten kwamen met kolen en zout de stad binnen en vertrokken met vele handgemaakte producten en textiel. Door de eeuwen heen is er veel werk verricht aan de kanalen. Zo verbeterde in de 15e eeuw Lodovico il Moro het kanalenstelsel met de hulp van Leonardo da Vinci.

De wijk Navigli

Tegenwoordig wordt de Navigli bestempeld als de gezelligste wijk van Milaan. Aan de kades van het Naviglio Grande vindt u veel antiekwerkplaatsen en antiekwinkels. In juni is er in de Navigli-wijk het Festa del Naviglio te bezoeken. Niet alleen voor de antiekliefhebber is het een must, het programma van het festival is zeer gevarieerd. Voor elk wat wils dus.

In de Navigli-wijk vindt u de typische Milanese woonblokken, 'Milanees geel' van kleur. Een leuk detail is dat de balkons doorlopen rondom de binnenplaatsen van de huizen. Bezoekt u ook eens het Vicolo dei Lavandai. Hier vindt u een jaagpad (pad waarover paarden of ossen de boten voortrokken). Als u goed kijkt, ziet u onder de houten afdakjes oude wasbakken. Vroeger wasten de vrouwen hun kleren met water uit het kanaal!

De kerk Santa Maria della Passione kijkt uit over het Naviglio Grande. Een andere interessante kerk is de San Christoforo al Naviglio. Toepasselijk genoeg is dit de kerk van de beschermheilige van de schippers: San Christoforo. Deze kerk omvat twee gebouwen, de een uit de 12e eeuw, de ander uit de 14e eeuw.

Tegenwoordig varen er niet zo veel boten meer voorbij zoals vroeger. De grote boten hebben plaats gemaakt voor nachtclubs. Tijdens evenementen is het kanaal vaak rijk versierd en varen boten weer over de kanalen. Een heel bijzondere bezienswaardigheid!

Interessante weetjes over de Navigli

  • In de 14e eeuw werd over de Navigli-kanalen het Candoglia-marmer, dat gebruikt werd bij de bouw van de Duomo van Milaan, vervoerd. Een belangrijke waterweg voor dit vervoer was de Naviglio Grande.
  • Het amfitheater in Milaan (gebouwd in 1806) werd vroeger gevuld met water uit de Naviglio-kanalen. Hier vonden dan scheepsdemonstraties plaats.
  • In de jaren '50 voeren er ook boten over de Navigli. Zij vervoerden bouwmaterialen voor het naoorlogse herstel.
  • De grootste kerk van Milaan na de Duomo is de Santa Maria della Passione. Deze kerk werd gebouwd vanaf 1486. De majestueuze achthoekige koepel van de Santa Maria della Passione bood een mooi uitzicht over de stad. Om nog beter van het uitzicht te kunnen genieten en de kerk met het Naviglio Grande te verbinden, liet een abt (genaamd Gadio) in 1540 de Via della Passione voor de ingang van de kerk aanleggen.
© 2007 - 2024 Veron, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Feestdagen en evenementen in MilaanMilaan heeft gedurende het jaar veel feestdagen en evenementen op het programma staan. Deze evenementen en feestdagen zi…
Leuke steden: MilaanNaar Milaan (Italiaans: Milano) ga je niet voor je rust. Verwacht geen pittoreske pleintjes en mooie natuur, maar een le…
Omnichannelmarketing: een strategie in de retailOmnichannelmarketing: een strategie in de retailOmnichannelmarketing is een vorm van marketing waarbij verschillende verkoopkanalen op elkaar af worden gestemd. Bedrijv…
Fiat Grande PuntoFiat Grande PuntoFiat gaat met de Grande Punto qua vorm weer richting het eerste model van de Punto, hij is weer stukken ronder geworden.…

Toscane; Florence, Ponte VecchioToscane; Florence, Ponte VecchioDe oudste brug van Florence verbindt de de drukke handelswijken van de stad op het smalste punt van de rivier de Arno. D…
Milaan - De Sant' AmbrogioWanneer u Milaan bezoekt, zijn er een aantal dingen die u gezien moet hebben. De basiliek Sant'Ambrogio is er daar één v…
Veron (32 artikelen)
Gepubliceerd: 21-05-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.