Feestdagen en evenementen in Milaan

Milaan heeft gedurende het jaar veel feestdagen en evenementen op het programma staan. Deze evenementen en feestdagen zijn van traditionele, maar ook van commerciele aard. Ook religieuze feesten als het Milanese Carnaval (ook wel: Carnevale Ambrosiano) en het feest van Sant' Ambrogio zijn belangrijk. Sant' Ambrogio is immers de beschermheilige van Milaan. Hoe dan ook, in Milaan is in elk seizoen wat te beleven!

Feestdagen en evenementen in Milaan

Milaan kent veel traditionele evenementen en festiviteiten, maar deze worden afgewisseld met evenementen die ook heel goed bij de moderne industriele stad passen. Milaan heeft in elk seizoen de toerist veel te bieden!

De standaard feestdagen in Milaan zijn als volgt:

Maand/DatumFeestdag
1 januariNieuwjaar
6 januariDriekoningen
aprileerste en tweede paasdag
25 aprilBevrijdingsdag
1 meiDag van de Arbeid
15 augustusFerragosto
1 novemberAllerheiligen
7 decemberSant' Ambrogio (Milaanse beschermheilige)
8 decemberOnbevlekte Ontvangenis
25 decemberKerstmis
26 decemberSanto Stefano

Lente in Milaan

In Milaan begint de stad te bruisen zo gauw de lente weer aanbreekt. De smog (berucht in Milaan) verdwijnt en de stad krijgt een helderdere aanblik. Wanneer de lucht helder is, kan men zelfs in het noorden de Alpen zien liggen. Een prachtig uitzicht dat je gezien moet hebben! Toch kan het weer in Milaan beestachtig zijn, want de lente brengt regelmatig storm met zich mee. Toch begint de trek van de Italianen richting de meren weer in deze tijd.
Maand/DatumFeest/Evenement
Begin maartAan het begin van de maand maart worden de herfst- en wintercollecties van de grote internationale en Italiaanse ontwerpers weer getoond. Dit heet het MODIT- Milanovendemoda.
3e zaterdag van maart Milano-San Remo. De Wielerrace San Remo gaat weer van start. Met deze rit begint het Italiaanse wielerseizoen.
maartIn maart is de Internationale Toerismebeurs weer te bezoeken in Milaan. Dit evenement vindt plaats in de Fiera, de Milanese jaarbeurs.
april, de maandag na PasenFiera dei Fiori. Tijdens dit evenement zijn er feestelijkheden in het kader van de bloementeelt. Dit vindt plaats in en rond de Via Moscova (dichtbij het Franciscanenklooster Sant' Angelo.
3e week van aprilBagutta-Pittori all'Aria Aperta. Voor diegenen die van van beeldende kunst houden, is dit een absolute aanrader. Dit evenement vindt plaats in de Via Bagutta.
half aprilVoor de sportieveling een echte aanrader; de marathon van Milaan; Stramilano. Zo'n 50.000 deelnemers doen mee, voor zowel proffesionals als amateurs.
meiPittori sul Naviglio. Beeldende kunst wordt uitgestald langs het Alzaia Naviglio Grande-kanaal. Leuk om eens rond te lopen!De wijk waarin dit evenement zich bevindt, de Navigli, is zeker ook de moeite waard.
meiSagra del Carroccio. Bij Legnano, 30 km. van Milaan gelegen, wordt de veldslag uit 1176 herdacht. Tijdens deze veldslag versloeg het Lombardische Liga het leger van Frederik Barbarossa. Er zijn in mei allerlei optochten in klederdracht en allerlei andere folkloristische festiviteiten te bezoeken.

Zomer in Milaan

In de zomer brengen de meeste mensen een bezoek aan Milaan. Het beste tijdstip van het jaar, vanwege het meestal mooie weer en de culturele en sportieve evenementen die er dan plaatsvinden. In juli is het vaak erg warm in Milaan, de temperatuur kan oplopen tot 40 graden. In augustus is het wat rustiger in de stad vanwege de zomervakantie. Ondanks die 'vakantie-uittocht' worden er in de zomer allerlei recreatieve en culturele evenementen georganiseerd!
Maand/DatumFeest/Evenement
1e zondag van juniFesta del Naviglio. Dit festival biedt heel uiteenlopende attracties. Je vindt er straatartiesten, concerten en sportevenementen. Ook is er een antiekmarkt, kunstnijverheid en regionale kookkunst te vinden. Met dit festival gaan alle zomerevenementen van start. De wijk waarin dit alles plaatsvindt, Navigli, is ook erg sfeervol, zeker wanneer de Navigli-kanalen 's avonds mooi verlicht zijn.
3e zondag van juniSagra di San Christoforo. San Christoforo is de beschermheilige van de reizigers. Hij wordt ook wel de heilige Christoforus genoemd. Het feest van de heilige Christoforus wordt gheouden op het plein tegenover de kerk aan het Naviglio. 's Avonds varen er mooi versierde boten door de kanalen.
juni/augustusMilano d'Estate. Het zomerprogramma wordt feestelijk geopend in Milaan. Dit alles gebeurt in het Parco Sempione waar concerten, tentoonstellingen en vele andere culturele evenementen zullen gaan plaatsvinden gedurende de zomer.
juniOrticola. De Orticola is een beurs en markt met bloemen en tuinbenodigdheden. Erg interessant voor mensen met 'groene vingers'! De beurs wordt gehouden in de mooie tuinen bij de Porta Venezia.
juli/augustus Festival Latino-Americano. Dit is een heel leuk festival voor de mensen die van latin houden. Er is veel latijns-amerikaanse muziek te zien en te luisteren. Op het Forum di Assago is ook kunstnijverheid en kookkunst te vinden.
juli/augustusArianteo. Voor de filmliefhebbers; in de Anteo-bioscoop op de Rotonda della Besana worden filmvertoningen gehouden in de open lucht. De films die vertoond worden zijn de belangrijkste films die in het voorafgaande jaar in Milaan te zien zijn geweest.

Herfst in Milaan

Aangezien veel Milanesen pas eind augustus weer terugkeren van vakantie, lijkt het alsof de stad in september weer opbloeid en terugvalt in het gewone drukke leventje. In de herfst is het weer in Milaan erg wisselvallig. Het kan maar zo zijn dat het de ene dag prachtig nazomerweer is, terwijl de andere dag mistig en regenachtig is.
Maand/DatumFeest/Evenement
septemberHet Italiaanse voetbalseizoen begint weer. Twee van de belangrijkste clubs van Italie komen uit Milaan. Dat zijn Inter en AC Milan. Dit zijn echte aardsrivalen! Een wedstrijd tussen de twee clubs is al een groots evenement op zich!
begin septemberPanoramica di Venezia. Wederom een interessant evenement voor de filmfanaten onder ons. In de Milanese bioscopen worden films vertoond die op dat moment op het filmfestival in Venetie te zien zijn.
septemberGran Premio di Monza. De grand prix van Italie gaat van start. Deze race wordt gereden op een van de bekendste circuits van de wereld. Een hoogtepunt in de Formule 1 competitie.
1 maandag van oktoberFiera di Chiaravalle. Dit is een feestelijke markt die gepaard gaat met dans, muziek en exposities. Deze markt vindt plaats aan de voet van de ciribiciaccola (zo heet de klokkentoren van de cistercienzer abdij de Chiaravalle).
eerste week van oktoberSMAU. De SMAU is de internationale multimediashow die jaarlijks in Milaan gehouden wordt in de jaarbeurs. Hier vind je alles wat met computers te maken heeft.
begin oktoberMODIT-Milanovendemoda. Dit is de tweede grote modepresentatie van het jaar in Milaan. Bekende internationale en italiaanse ontwerpers laten de lente- en zomercollecties zien. Deze collecties zijn ook te zien in diverse showrooms en in de Fiera.
novemberPremio Bagutta. Bij dit evenement wordt de belangrijkste literaire prijs van Milaan uitgereikt.

Winter in Milaan

Vaak heeft Milaan in de winters te kampen met zware sneeuwval. Toch heeft Milaan weer een vol programma van culturele evenementen, feestdagen en speciale gebeurtenissen in de winter. Vooral rond het feest van Sant' Ambrogio bruist de stad.
Maand/DatumFeest/Evenement
7 decemberFesta di Sant'Ambrogio. Dit is de favoriete feestdag van veel Milanezen. Het feest wordt gevierd met een drukbezochte straatmarkt, Fiera degli Oh Bej Oh Bej genaamd. Dit is een straatmarkt waar o.a. veel antiek te vinden is. De markt vindt plaats in de straten rondom de Basilica di Sant'Ambrogio.
7 decemberLa Scala. Dit is een wereldberoemd operagebouw. Op 7 december wordt het operaseizoen feestelijk geopend. De openingsavond staat hoog op de culturele agenda van Milaan.
6 januari Corteo dei Re Magi. Op 6 januari wordt er een traditionele driekoningenprocessie gehouden.
elke zaterdag het hele jaar!Elke zaterdag van het jaar is er een markt langs de Darsena. Hier vind je veel etnische kunstnijverheid, grammafoonplaten... je kunt het zo gek niet bedenken!
februariCarnevale Ambrosiano. Wanneer je van carnaval houdt is dit een must see! Het Carnavale Ambrosiano is het langste carnaval ter wereld en eindigt op de eerste zaterdag van de vasten. Er is een optocht met geweldige praalwagens en figuren uit de Milanese folklore, zoals bijvoorbeeld Meneghin en Cecca. De optocht gaat richting de Piazza del Duomo waar uitbundig gefeest wordt.
© 2007 - 2024 Veron, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Milaan - De wijk Navigli en de kanalenWanneer u Milaan bezoekt moet u zeker eens een kijkje nemen in een van de gezelligste buurten van Milaan, de Navigli. Hi…
Een stedentrip naar MilaanMilaan is de modehoofdstad van de wereld. Maar de stad heeft veel meer te bieden dan alleen dat. De Italiaanse stad is e…
De imposante voetbalcarrière van Ruud GullitRuud Gullit is één van de beste voetballer welke Nederland ooit heeft voortgebracht. Met zijn krachtige lichaam, zijn ge…

Milaan - De dom in Milaan; de DuomoDe Dom van Milaan, ook wel de Duomo, ligt in het oude stadshart van Milaan. Het gebied waar de Duomo nu ligt, was in de…
Italiaanse feestdagenBijna alle Romeinse feesten en vieringen zijn religieus van oorsprong. Maar ook culturele feesten bevinden zich onder de…
Veron (32 artikelen)
Gepubliceerd: 15-05-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.