De mooiste plekjes van Ierland - Dublin

De mooiste plekjes van Ierland - Dublin De hoofdstad van Ierland is meer dan een bezoekje waard. Het is de ideale plek voor een citytrip, waar zowel ouders als kinderen, zowel cultuurliefhebbers als sportievelingen aan hun trekken komen. Hou je van lekker eten en drinken, zet je graag een stapje in de wereld? Laat je je graag verwennen? Hou je van winkelen of verken je liever de oude stad met haar talloze bezienswaardigheden? Er is zoveel te zien, zoveel te doen: in Dublin verveel je je nooit.

Situering

Dublin is de hoofdsdstad van Ierland én van het graafschap Dublin, dat aan de oostkust van het eiland ligt. De stad wordt in een noordelijk een een zuidelijk deel verdeeld door de rivier de Liffey. In het oosten wordt Dublin begrensd door Dublin Bay, in het westen liggen de Wicklow Mountains.

Het oude Dublin vind je net ten zuiden van de rivier de Liffey, ongeveer tussen St-George's Street en Bridge street. Het zuidoosten van Dublin heeft enkele mooie parken en pleinen en wordt vooral bezocht omwille van het Trinity College, één van de twee universiteiten.

In het noorden van Dublin vind je veel cultuur, met drie kerken, een museum en het beroemdste theater van Ierland: Abbey Theatre. Wie West-Dublin bezoekt, zal vooral onder de indruk zijn van het enorme Phoenix park en vermoedelijk af en toe tuiken dat de typische hopgeur van de Guinnessbrouwerij voorbijwaait.

Bezienswaardigheden

De Liffey River

Wie Dublin bezoekt, komt vaak ogen en tijd tekort. Het is quasi onmogelijk om de Liffey River niet éven te volgen. De afgelopen jaren is er hard gewerkt om de rivier tot een aantrekkingspool te maken. Ze ontspringt in de Sally Gap in het graafschap Wicklow en stroomt na 125 km via het centrum van Dublin naar de maanvormige Dublin Bay. Daar mondt de rivier uit in de Ierse Zee.

In Dublin Bay komen watersportliefhebbers zeker aan hun trekken. Bij mooi weer kan je zwemmen aan Seapoint en Sandycove. Maar ook vissers en waterskiërs vinden er hun gading.

Verschillende bruggen verbinden het noorden en het zuiden van Dublin. De meest bekende zijn ongetwijfeld de O'Connell Bridge, die in 1790 gebouwd werd en de Ha'penny Bridge, die haar naam ontleent aan het feit dat het een tolbrug was. De officiële naam van deze brug uit 1816 is de Wellington Bridge. Het is één van de eerste gietijzeren constructies in Dublin.

Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Trinity College

De in 1591 opgerichte universiteit ligt in het hart van Dublin. Koningin Elisabeth I stichtte Trinity College op de plaats waar vroeger een klooster stond. De mooie binnenplaats nodigt uit voor een wandeling over de oude kasseien. De klokkentoren op de binnenplaats is met zijn 30 meter hoogte werkelijk imposant.

De omvangrijke bibliotheek ligt aan een tweede binnenplein en wordt vooral bezocht omwille van het wereldberoemde Book of Kells, een 9de eeuws manuscript waarin de vier evangeliën in het Latijn staan opgetekend.

Wie een volledig beeld wil van de campus, kan een rondleiding met gids volgen.

Christ Church Cathedral

Aan kerken en kathedralen is er in Dublin geen gebrek. Naast St. Stephen's Church, die omwille van haar bijzondere bouw ook wel 'The Pepper Cannister Church' genoemd wordt en St. Patrick's Cathedral, de begraafplaats van de beroemde Jonathan Swift, is er ook de bijzondere Christ Church Cathedral.

Deze kerk werd door de Deense koning van Dublin gesticht in 1040. In 1870 kende de kerk een grootscheepse restauratie, voornamelijk in gotische stijl.

De crypte van de kerk dateert ui het einde van de 12de eeuw. Het is een van de grootste middeleeuwse crypten van Ierland en Groot-Brittannië. Er hangt een zeer bijzondere, mysterieuze sfeer.

Andere bezienswaardigheden

Verschillende oude gebouwen, zoals Custom House, uit 1791 of de Old Jameson Distillery, met een historie die teruggaat tot 1780, nodigen uit om langs te gaan en te proeven van de sfeer uit vroegere tijden.

Dublin kent ook enkele kastelen, die zeker het bezoeken waard zijn.

Een bruisende stad

Wie Dublin bezoekt, hoeft niet bang te zijn om te komen van honger of dorst. Er zijn restaurants naar ieders smaak en uiteraard zijn er meer dan voldoende pubs, waar je de obligate Guinness drinkt. Maar je vindt er ook hippe cafés, waar je cocktails vindt en trendy muziek. Wie 's middags even wil uitblazen, kan terecht in één van de vele koffiezaakjes, waar je kan genieten van een cappuccino en gebak.

Ook fuifnummers vinden voor elk wat wils. 's Avonds verandert Dublin in een plaats waar je alle soorten muziek vindt, van jazz tot heavy rock. Er zijn disco's en clubs, maar je vindt ook op heel wat plekjes de unieke sfeer van live-muziek.

Wie meer cultuurminded is, kan terecht in het Abbey Theatre Abbey Theatre, dat al zowat een eeuw producties op de planken brengt van toneelschrijvers als Beckett, Yeats, Synge en Behan. The Civic, is een moderner theater, wat meer aan de rand van de stad. Ook in the Gate Theatre, the Gaiety Theatre en the National Concert Hall vind je toneel en muziek.

Verder is Dublin heel wat festivals rijk. Kom op het juiste moment langs en dompel je onder in het Dublin Theatre Festival; het Dublin Film Festival; het uitstekende Fringe Festival; het Bulmers International Comedy Festival, en het BudRising Music Festival. Het hoogtepunt van het jaar is het Saint Patrick’s Festival. Dit feest, dat vijf dagen duurt, verandert Dublin in een mix van muziek, vuurwerk, kermis, straattheater en dans.

Nog zoveel meer

Wie de tijd neemt om Dublin uitgebreid te verkennen kan ook nog langs Dublinia gaan, een tentoonstelling over het Dublin uit de Middeleeuwen, of naar de 27 hectare grote Dublin Zoo trekken, waar meer dan 700 diersoorten leven.

Een bezoekje aan Kilmainham Gaol toont je de beklemmende sfeer van de voormalige gevangenis die tot in het begin van de 20 ste eeuw dienst deed. Wie zich meer aangetrokken voelt tot het kinderlijke, kan naar het Lambert Puppet Theatre and Museum gaan.

Wil je niets missen, maar zijn je benen aan wat rust toe, dan kan je mee met de Open Top Bus Tours, die langs enkele Dubliner bezienswaardigheden toert.

Dublin blijft verwonderen en verbazen. Wie er eens geweest is, komt er graag terug.
© 2007 - 2024 Mamalies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trinity College DublinTrinity College DublinIn de hoofdstad van Ierland, Dublin, zijn natuurlijk alle faciliteiten die een hoofdstad behoort te hebben aanwezig: mus…
Architecturale highlights in DublinVoordat je Dublin gaat bezoeken, is het handig om een beetje een idee te hebben van hoe de stad in elkaar zit. Wat je ab…
Ierland – Van pelgrimsoord Knock naar DublinIerland – Van pelgrimsoord Knock naar DublinVanuit Knock, in het graafschap Mayo, West Ierland, gaat de rondreis door Ierland terug naar Dublin. De Ierse circel is…
Dublin - hoofdstad van Ierland aan de rivier de LiffeyDublin - hoofdstad van Ierland aan de rivier de LiffeyDe laatste verblijfplaats van onze rondreis door Ierland is Dublin, de stad aan de rivier de Liffey, de stad van Guinnes…

Leuven, de studentenstad in BelgiëLeuven is een Vlaamse stad in Vlaams Brabant, België. De stad is centraal gelegen en de hoofdstad van het deel Leuven. H…
Toscane; Florence, Ponte VecchioToscane; Florence, Ponte VecchioDe oudste brug van Florence verbindt de de drukke handelswijken van de stad op het smalste punt van de rivier de Arno. D…
Bronnen en referenties
Mamalies (39 artikelen)
Gepubliceerd: 13-06-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.