Florence: geschiedenis, kunst en cultuur

Florence: geschiedenis, kunst en cultuur Florence is de hoofdstad van de bekende Italiaanse regio Toscane en volgens veel mensen één van de mooiste cultuursteden ter wereld. Is men op zoek naar geschiedenis, kunst en cultuur, dan is Florence in ieder geval dé plaats waar men moet zijn. Jaarlijks komen er meer dan tien miljoen toeristen naar Florence. Daarnaast is Florence bij uitstek geschikt om heerlijk van het “Dolce Vita” leven te genieten.
Legenda
A. Ponte Vecchio
B. Basilica di Santa Maria del Fiore
C. Trein- en bus station


Florence heeft een stuk geschiedenis als Romeinse nederzetting

De stad werd enkele decennia voor onze jaartelling gesticht door Julius Caesar, als een Romeins legerkamp. Florence was gunstig gelegen aan de hoofdroute tussen Rome en het noorden van Italië. Bovendien lag de nederzetting in de vruchtbare vallei van de rivier de Arno. Florence werd zodoende al snel een belangrijk commercieel centrum. De rivier de Arno stroomt nu door de huidige stad. Het roemrijke verleden van de stad is nog op veel plaatsen in de stad terug te vinden. Eén van de redenen dat er ieder jaar zoveel toeristen komen.

Hoe kom je in Florence?

De stad heeft een eigen vliegveld: Florence Amerigo Vespucci. Het vliegveld ligt maar enkele kilometers buiten de stad. Ook met de trein is een mogelijkheid. Florence beschikt over een groot treinstation: Santa Maria Novella. Groot voordeel van aankomen per trein in Florence is, dat men dan al meteen in het centrum van de stad is. Ook gaan er veel georganiseerde busreizen vanuit vele landen naar Florence.

Vanaf het vakantieadres door Toscane naar Florence

Ook vanaf een vakantiebestemming elders in de buurt van de stad, is reizen met de trein naar Florence goed te doen. Italië beschikt over een goed en uitgebreid spoorwegennet. In veel plaatsen stopt een trein. Neem een stoptrein en alleen de trip naar Florence door een stukje Toscane is al schitterend. Ook de busverbindingen zijn prima. Daarnaast gaan elk jaar veel toeristen met de auto naar Italië en combineren dit met een bezoek aan de stad.

Het openbaar vervoer in de stad

Door de eigen inwoners wordt er veel gebruik gemaakt van bussen. De bussen vertrekken van treinstation Santa Maria Novella en rijden vanaf 06:00 tot bijna middernacht. Er is ook een tramlijn, maar deze is niet zo uitgebreid als het bussen netwerk is. Maar toeristen zullen niet veel gebruik maken van het openbaar vervoer. De meesten arriveren in het centrum van de stad. En dan zijn de meeste bezienswaardigheden op loopafstand. Lopen is bovendien het leukste in een stad als Florence. Er gebeurt van alles om je heen op straat en elke hoek biedt weer nieuwe verassingen.

Bezienswaardigheden in een stad met heel veel geschiedenis en cultuur

Eigenlijk zijn er zoveel mooie dingen te zien en te bezoeken in Florence, dat het er te veel zijn om op te noemen. Handig is in ieder geval wel om vooraf thuis een reisgids te kopen. Zo’n gids beschrijft de hoogtepunten van de stad en bevat altijd een handige stadsplattegrond. Er zijn vele bekende bezienswaardigheden als kerken en musea. Maar zeker ook de prachtige tuinen en schitterende pleinen zijn een bezoek waard. En dan de rivier, de bruggen en de omgeving. Zeer fotogeniek en een wandeling meer dan de moeite waard.

Fietsen door één van de mooiste cultuursteden in Italië

Wil men op een originele en leuke manier kennismaken met Florence, dan is fietsen een idee. Dit kan zelfstandig, maar ook onder begeleiding van een Engelstalige gids. Voordeel van deze manier is dat met een niet al te grote groep mensen gefietst wordt. De tocht met gids duurt enkele uren en men komt langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Tijdens de tocht wordt er natuurlijk regelmatig gestopt en vertelt de gids het een en ander over de stad, of het gebouw waar men zich bevindt.

Wandelend langs kunst, cultuur en de rivier de Arno

Verreweg de meeste mensen kiezen ervoor om Florence te leren kennen door gewoon door de stad te lopen. Het is een ideale stad hiervoor, want er is geen sprake van hectisch verkeer. Als vanzelf komt men uit bij de rivier de Arno. Met z’n schitterende bruggen, waarvan de Ponte Vecchio de bekendste is.

Wereldberoemde kathedraal Basilica di Santa Maria del Fiore

De kathedraal, Basilica di Santa Maria del Fiore is dé kerk van Florence en heeft een zeer opvallende koepel. Een plaats die men zeker niet mag missen. Deze kerk tekent eigenlijk de skyline van de stad. Bekend van vele foto’s en kaarten. Verder zijn er diverse kunstgalerieën en ook op straat zijn kunstenaars en muzikanten bezig de mensen te vermaken.

Winkelen in Florence

Natuurlijk kan er ook prima gewinkeld worden in Florence. De stad kent verschillende gezellige winkelstraten. Bijvoorbeeld rondom de kathedraal Basilica di Santa Maria del Fiore. Ook als men bij de Ponte Vecchio is, kan er gewinkeld worden op de brug zelf. Het gaat dan hoofdzakelijk om juwelen- en souvenirwinkeltjes. Behalve de winkels zijn er ook diverse markten, waar je kleding, eten en souvenirs kan kopen. Op zondag zijn er verschillende markten. Prettig om te winkelen is ook dat alles op loopafstand is. Even uitrusten van het lopen en winkelen en een cappuccino drinken, is erg leuk op een terras op één van de mooie pleinen.

Eten in Florence: een keuken met pure ingrediënten

Het eten in Florence is het eten van het platteland. Zonder al te veel poespas. Net als in heel Toscane hecht men veel waarde aan het gebruik van pure ingrediënten. Veel gerechten zijn gebaseerd op vlees en men gebruikt bij voorkeur het hele beestje. Veel gegeten en typisch Toscaanse gerechten zijn de crostini toscani. Dit zijn licht geroosterde, ronde sneetjes brood met een pastei van kippenlever.

Verder veel ham en worstsoorten. Bekend is de gesneden rauwe ham prosciutto. Deze ham wordt in de zomermaanden vaak samen met meloen gegeten en geserveerd als een fris gerecht. Veel Toscaans brood wordt gebruikt in soepen en bij salades van verse groenten. Houtskoolvuur wordt ook veel gebruikt en natuurlijk worden veel gerechten royaal voorzien van uitstekende olijfolie. De stad beschikt, net als veel steden in Italië, over uitstekende restaurants. Als men een goed restaurant zoekt, voor een betaalbare prijs, kijk dan waar de lokale bevolking zit te eten.
© 2016 - 2024 Explorer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toeristische Informatie over ToscaneToeristische Informatie over ToscaneToscane is een regio in Italië. Het gebied heeft een grootte van 23.000 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 3.7 mil…
Toscane; Florence, Ponte VecchioToscane; Florence, Ponte VecchioDe oudste brug van Florence verbindt de de drukke handelswijken van de stad op het smalste punt van de rivier de Arno. D…
Toscane, klassiek cultuurlandschapToscane, klassiek cultuurlandschapHet Italiaanse Toscane is een streek met een haast onovertroffen landschap van glooiende heuvels, oude vestingstadjes en…

Knoxville (Tennessee, VS), wat is daar te zien?Knoxville (Tennessee, VS), wat is daar te zien?Knoxville wordt vaak beschreven als een verborgen schat. Bezoekers die hier voor de eerste keer komen zijn verrast over…
Nashville (Tennessee, VS), wat zijn de bezienswaardigheden?Nashville (Tennessee, VS), wat zijn de bezienswaardigheden?Breng een onvergetelijk bezoek aan Nashville. Nashville is de hoofdstad van de Amerikaanse staat Tennessee en het ligt a…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lena1, Pixabay
  • http://www.florence-nu.nl/
  • http://www.bezienswaardighedenflorence.nl
  • https://pixabay.com/nl/florence-duomo-tuscany-landschap-386231/
Explorer (63 artikelen)
Laatste update: 25-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.