Firenze, een stad vol kunst en architectuur!

Firenze, een stad vol kunst en architectuur! Wanneer je door Firenze, ook Florence genoemd, wandelt adem je gewoon cultuur en geschiedenis in. Niet enkel vind je er de toppers zoals de David van Michelangelo of de talkrijke schilderijen in het Ufizzi maar je kan er ook genieten van de schitterende tuinen die schuilen achter de vele palazio’s. Stap rond in de stad van de de Medici’s en beleef Firenze. Wat valt er nog te beleven in Firenze? Wat als je de stad even wil ontvluchten?

Firenze: de architecturale wonderen

Bron: MonicaVolpin, PixabayBron: MonicaVolpin, Pixabay
Ponte Vecchio
De Ponte Vecchio is de beroemdste brug van Firenze. Wanneer je deze brug overwandelt, vind je er talrijke juwelierszaken. De de Medici’s hebben ook hier hun invloed gehad want oorspronkelijk woonden er slagers die er hun afval loodsten in de Arno. Toen de de Medici’s er niet ver vandaan hun Palazzo Pitti betrokken, vonden ze dat absoluut niet passen en vervingen dan maar de slagers door juwelierszaken. Nu kun je gezellig kuieren en genieten van de sfeer die er heerst.

Palazzo Pitti

Het Palazzo Pitti was niet enkel de residentie van de de Medici’s. Ook Napeleon gebruikte dit bouwwerk, weliswaar als legerbasis, en zelfs de Koninklijke familie verbleef er ongeveer 10 jaar in de 19e eeuw. Vandaar dat je er nogal wat inrichting uit die tijd terug te vinden is. De versiering is echter bijna allemaal uit de bloeiperiode van de de Medici’s. Pitti was de eerste bewoner van deze palazzo. Deze rijke koophandelaar had het laten bouwen nadat Brunelleschi het ontworpen had. Het is het grootste paleis van Firenze en je kan er wel zeven musea in vinden. Uiteraard is het ene museum al interessanter dan het andere maar 2 ervan zijn absoluut aan te raden. Zo bezoek je het best het Appartementi Reali en de Galleria Palatina. Maar waar je zeker van zal genieten is de Boboli-tuin. Deze tuin werd door verschillende ontwerpers onder handen genomen en dat maakt het net zo leuk om erin rond te wandelen. Je valt van de ene verbazing in de andere. Zo heb je er een obelisk, een amfitheater, een vijver, diverse standbeelden, de grotte grande, … Kortom een must!

Palazzo Vecchio

Een palazzo die er torenhoog boven uitsteekt is het Palazzo Vecchio. Dit bouwwerk is jarenlang door nogal wat bestuursorganen gebruikt en herbergt nu werken van Donatello en Mantegna. Je zal echter vooral merken dat de aandacht van nogal wat toeristen uitgaat naar de David die net voor het paleis staat. Deze David is echter een replica van de David van Michelangelo.

Bron: Pcdazero, PixabayBron: Pcdazero, Pixabay
Duomo Santa Maria
De Duomo Santa Maria del Fiore is echter het beeld wat je het vaakst op ansichtkaartjes zal aantreffen. Vooral de buitenkant van dit bouwwerk is oogverblindend en zorgt voor een prachtig beeld van de stad. De koepel is het eerste wat je opvalt en heeft dan ook een hele geschiedenis waar architect Brunelleschi een hoofdrol in speelde. Hij ontwierp namelijk één van de eerste koepels die niet op traditionele wijze werd ondersteund door enige andere constructies. De ontwerpen van de koepel kun je bekijken in het Museo dell’ Opero del Duomo. De facade voor het bouwwerk kan onmogelijk je aandacht ontspringen en dan heb je nog de klokkentoren die er net naast staat waardoor je zeker een aantal foto’s van dit bouwwerk mee naar huis zal nemen.

Kunst, kunst en nog eens kunst

David van Michelangelo

Om de echte David te bewonderen moet je in de Galleria dell Accademia zijn. Wanneer je dit museum betreed, vind je er eerst een aantal andere werken van Michelangelo die wat robuuster zijn maar ook hun charme hebben. Deze werken waren in opdracht van paus Julius II gemaakt maar omwille van nogal wat discussie op financieel vlak tussen Michelangelo en de paus werden ze nooit op zijn graf geplaatst, wat oorspronkelijk wel de bedoeling was.

Uffizi: een oase van schoonheid

Laat je niet ontmoedigen door de ellenlange rij toeristen die aanschuiven aan de ingang van het Uffizi. Hierin kan je tal van belangrijke kunstwerken uit de renaissance bewonderen. Grote namen zoals Botticelli, Rafaël, Da Vinci, Michelangelo maar ook Memling en tal van anderen hangen hier aan de muren.

Wat als je eens tot rust wil komen?

Rustgevende wandeling

Wanneer je even verzadigd bent van al die kunst en staaltjes architectuur die op je afkwamen, kan een wandeling doorheen de olijfgaarden je de nodige rust bieden. Hiervoor klim je noordwaarts en wandel je een 15-tal minuten weg van de stad. Je komt terecht in een compleet andere wereld. Olijfgaarden omringen je tijdens je wandeling met het leven van de lokale bevolking die er zich in afspeelt. Spelende kinderen, werkende mannen, roepende vrouwen, … een plezier om het te zien. Wanneer je wat verder wandelt komt men vaak in rustige dorpjes waar je kan genieten van hun ritme in het leven.

Gezelligheid troef

Wil je even tot rust komen na al die schoonheid en overload van cultuur dan kan je dit doen op het gezellige Piazza della Signoria. Deze plek is gekend als dé ontmoetingsplek voor toeristen en Florentijnen. En de manier waarop Florentijnen met elkaar omgaan kan je ook als kunst zien, alleen dan als volkskunst.
© 2009 - 2024 Pops, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Renaissance wandeling door FlorenceItalië heeft acht steden die bekend staan om de Renaissance en waar tal van herinneringen aan weleer terug te vinden en…
Italië – Florence, geboorteplaats van de renaissanceItalië – Florence, geboorteplaats van de renaissanceDe Italiaanse stad Florence – in het Italiaans Firenze genaamd – is een wereldberoemde stad, die vooral vanwege haar ove…
Toscane; Florence en MichelangeloToscane; Florence en MichelangeloDe wereldberoemde kunstenaar Michelangelo is geboren in de buurt van Florence en verhuist al op jonge leeftijd naar deze…
Toscane; Florence, Ponte VecchioToscane; Florence, Ponte VecchioDe oudste brug van Florence verbindt de de drukke handelswijken van de stad op het smalste punt van de rivier de Arno. D…

São Paulo als vakantiebestemming...?São Paulo als vakantiebestemming...?Niet veel mensen zullen als eerste denken aan São Paulo als vakantiebestemming wanneer ze aan Brazilië denken en velen z…
Bezienswaardigheden van KeulenAls je er een weekendje uit wilt kun je natuurlijk kiezen voor een leuke stad in je eigen land, maar, waarom niet naar o…
Bronnen en referenties
Pops (143 artikelen)
Laatste update: 03-10-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.