10 musea in Brussel die je niet mag missen

10 musea in Brussel die je niet mag missen Brussel heeft een heel aantal boeiende musea. Wat je voorkeur geniet hangt natuurlijk vooral van jezelf af. Ben je geïnteresseerd in wetenschap en natuur? Dan is het Museum voor Natuurwetenschappen zeker iets voor jou. Voor kunstliefhebbers zijn er de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. Wie geboeid is door geschiedenis mag zeker het Jubelparkmuseum niet missen. Daarnaast biedt Brussel nog tal van andere leuke mogelijkheden. Een museum over stripverhalen, over auto’s en treinen, of zelfs over chocolade: je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het er wel. Welke 10 musea in Brussel mag je niet missen tijdens je bezoek aan de Belgische hoofdstad?

Goede musea in Brussel: wat zien en wat doen?

Musea in Brussel

Tijdens je bezoek aan Brussel een museum meepikken is zeker een aanrader. De Belgische hoofdstad heeft een ruim aanbod aan interessante musea. Er is voor elk wat wils. Of je nu vooral geboeid bent door kunst, geschiedenis of architectuur: er zijn verschillende mogelijkheden voor een leuke namiddag.

Musea voor kinderen

Wie Brussel met kinderen bezoekt heeft keuze uit een aantal leuke uitstapjes. De dino’s van het Museum voor Natuurwetenschappen laten vaak een grote indruk na. Ook het treinmuseum en het stripmuseum vallen bij de meeste kinderen erg in de smaak.

De indrukwekkende skeletten van dinosaurussen / Bron: Bernard J. Noël, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De indrukwekkende skeletten van dinosaurussen / Bron: Bernard J. Noël, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Museum voor Natuurwetenschappen

Het Museum voor Natuurwetenschappen in de Europese wijk is een van Brussels beste musea.

Dinosaurussen

Het museum staat vooral bekend om zijn afdeling dinosaurussen. 29 monumentale skeletten van iguanodons staan hier tentoon, zodat je zelf kan vaststellen hoe groot die beesten uit het Krijt wel waren. De fossielen werden in een mijn in Bernissart ontdekt. Een tiental staan rechtop, andere zijn liggend, zoals men ze heeft gevonden, tentoongesteld. Ook een grote bewegende tyrannosaurus rex, triceratops en allosaurus maken heel wat indruk op de bezoekers.

Andere bezienswaardigheden

Het museum biedt echter veel meer dan alleen dinosauriërs. Zo leer je er ook over de zeeën en oceanen tijdens het Jura en het Krijt. Er is ook een afdeling gewijd aan spinnen. Prachtige diorama’s met opgezette dieren leren je meer over de geschiedenis van de zoogdieren en de dieren van de poolgebieden. Vergeet ook de walvissenzaal niet. Je ziet er indrukwekkende skeletten van de grootste zoogdieren ter wereld. Ook over mineralen, schelpen en insecten leer je tijdens je bezoek aan dit museum heel wat bij.

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel

Het kroonjuweel van de stad voor kunstliefhebbers zijn zonder twijfel de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. De omvangrijke collectie bevat werken van de vijftiende eeuw tot heden. Er zijn vier panden met meer dan twintigduizend (!) schilderijen, tekeningen en sculpturen! Vraag naar combi-tickets als je beide musea wil zien. Vooral het Museum voor Oude Kunst geniet wereldfaam om zijn groot aantal meesterwerken van grote namen uit de kunstwereld.

Museum voor Oude Kunst

In dit gedeelte vind je werken uit de vijftiende tot achttiende eeuw. Denk maar aan topwerken van meesters als Bruegel de Oude en Rubens. Je vindt er ook prachtige doeken van de Vlaamse primitieven. Tot de ronkende namen behoren onder meer Rogier van der Weyden, Dirk Bouts, Hans Memling, Hiëronymus Bosch, Hugo van der Goes en Gerard David. Ook meesterwerken van Jordaens, Matsijs en Frans Hals zijn hier te bewonderen.

Museum voor Moderne Kunst

Dit museum huisvest de modernere kunstwerken vanaf de achttiende eeuw tot heden. Je vindt er topwerken van kunstenaars als Jacques-Louis David, James Ensor en Rik Wouters. Ook van Permeke, Delvaux, Karel Appel en Magritte zie je een aantal prachtige werken. Veel aandacht gaat ook naar hedendaagse kunst, met schilders als Marcel Broodthaers.

Het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel / Bron: Schwars1, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel / Bron: Schwars1, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Muziekinstrumentenmuseum

Het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) is een van de leukste musea in Brussel. Het ligt in een monumentaal en indrukwekkend art nouveau-gebouw van eind negentiende eeuw.

Over verschillende verdiepingen ontdek je zo'n zevenduizend instrumenten uit de meest uiteenlopende landen. Je krijgt er ook een goed overzicht van de westerse geschiedenis van de muziek en ontdekt heel wat oude instrumenten die we in de eenentwintigste eeuw nog amper kennen. Denk maar aan draailieren, basgamba's of klavecimbels. Sommige mag je zelfs even uitproberen. Vooral voor kinderen is het een leuke belevenis, maar ook voor volwassenen is het interessant. Met een audiogids kan je zelf alles horen en beleven. Een afdeling is helemaal gewijd aan een Belgisch monument, Adolphe Sax (1814-1894). Hij vond de eerste saxofoon uit, een sindsdien niet meer weg te denken instrument. Als kers op de taart geniet je vanop het restaurant met terras op de bovenste verdieping van een schitterend uitzicht over Brussel.

Autoworld

Autofreaks kunnen hun hartje ophalen in Autoworld, een schitterend museum in het Jubelpark. Sinds 1986 vind je hier een prestigieuze verzameling van meer dan 450 voertuigen. ‘Autoworld’ is dan ook een onvergetelijke belevenis voor liefhebbers van auto's.

Het merendeel van de wagens is afkomstig uit de collectie van Ghislain Mahy, een in 1901 in Gent geboren verzamelaar van auto's. Hij kocht oude wagens in slechte staat en knapte ze nadien in zijn atelier op. Zo restaureerde hij honderden auto's en maakte ze opnieuw rijklaar.

Je ziet er wagens van Ford, Cadillac, Chevrolet, Buick, Detroit Electric en vele andere merken uit het begin van de twintigste eeuw. Sommige wagens hebben een stoom- of elektrische motor. Ook Franse wagens zijn vertegenwoordigd, met een wagen van Léon Bollée uit 1896, een Renault 14 uit 1908, een schitterende Delage uit de jaren 1920 en nog veel meer. Vergeet ook zeker de afdeling Britse en Duitse wagens niet.

Ook de geschiedenis van de Belgische autoproductie komt aan bod. Zo kan je hier de beroemde Minerva’s zien. Het museum heeft er een vijftiental. De oudste Minerva dateert van 1910 en was eigendom van het Belgische vorstenpaar tijdens het bewind van koning Albert I.

Het Hortamuseum in Brussel / Bron: Estebanhistoria, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het Hortamuseum in Brussel / Bron: Estebanhistoria, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Hortamuseum

Art Nouveau, je houdt ervan of je vindt het maar niks. Maar veel mensen vinden de prachtige architectuur van deze huizen heel indrukwekkend. Architect Victor Horta (1861-1947) was de belangrijkste Belgische vertegenwoordiger van deze stroming. Zijn voormalige woning en atelier in de Amerikastraat in Sint-Gillis ten zuiden van het stadscentrum werden als museum ingericht. Horta liet de twee smalle huizen in 1898 en 1901 bouwen.

Een bezoek is de moeite waard voor het indrukwekkende interieur met veel glas, staal en de typische gebogen lijnen. Het licht valt in het trappenhuis door de glas-in-loodramen en de spiegels weerkaatsen het veelvuldig. Het is een en al harmonie en sierlijkheid. Horta ontwierp ook alle meubelen, scharnieren, wandversieringen, mozaïeken en tapijten in het huis. Kortom, een must voor wie van deze stijl houdt!

Chocolademuseum

België staat naast zijn bier ook bekend om zijn lekkere chocolade. Zelfs in de VS kent men de beroemde ‘Belgian chocolate’. Het zal je dan ook niet verbazen dat Brussel ook een heus chocolademuseum heeft!

Het 'Museum van Cacao en Chocolade' opende zijn deuren in 1998 en werd al snel heel populair. In 2014 bezochten maar liefst 75.000 mensen dit museum. Sinds 2014 heet het museum 'Choco-Story'. Het vertelt het verhaal van de oorsprong en het maken van chocolade op een ludieke en leuke manier. Je ziet er met eigen ogen hoe men chocolade maakt. En natuurlijk mag je ook proeven!

Jubelparkmuseum

Het Jubelparkmuseum is een echte aanrader voor wie geboeid is door de geschiedenis van de oudheid en de niet-Europese culturen.

Oudheid

Het museum heeft een groot aantal interessante objecten en kunstvoorwerpen uit beschavingen van het Nabije Oosten, het oude Egypte, Griekenland en Rome. Vooral de voorwerpen uit Etrurië en Griekenland zijn interessant. Ook werd een grote zuilengalerij en de beroemde mozaïek van Apamea gereconstrueerd. Uit de Egyptische tijd zie je onder meer fragmenten van een eeuwenoud Dodenboek maar ook mooie beelden en bas-reliëfs.

Niet-Europese beschavingen

In deze zalen ontdek je de pre-Columbiaanse kunst van het Amerikaanse continent. Opvallend is een kleurrijke verenmantel uit de zestiende eeuw en een enorm beeld van een zittende god uit Mexico. Er zijn ook heel wat voorwerpen uit het oude Polynesië en Micronesië te zien. Zelfs een van de beroemde grote beelden van Paaseiland kan je hier van dichtbij zien.

Verder heeft het museum ook interessante kunstschatten en gebruiksvoorwerpen uit India, China en Zuidoost-Azië. Een voorbeeld zijn de mooie thang-ka, rolschilderingen gemaakt door lama’s uit Tibet.

Toegang tot het Belgisch Stripcentrum / Bron: Ramón, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Toegang tot het Belgisch Stripcentrum / Bron: Ramón, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Belgisch Stripcentrum

Het Stripmuseum is een leuke uitstap voor jong en oud. Kinderen vinden het kleurrijke museum meestal geweldig, maar ook voor volwassenen is het een blij weerzien met striphelden uit hun jeugd.

Verwacht geen saaie bedoening. In het museum staan heel wat grote voorwerpen en objecten uit tekenfilms en strips. Natuurlijk komen de grote namen uit het Belgische beeldverhaal zoals Kuifje, de Smurfen, Guust Flater, Lucky Luke en Nero ruim aan bod. Je leert tijdens je bezoek ook hoe men een stripverhaal maakt en wat er allemaal bij komt kijken: scenario, tekenen, inkleuren, drukken en nog veel meer.

Ook het gebouw van het Stripmuseum is de moeite waard. Het prachtige art nouveau pand van Victor Horta is erg indrukwekkend. Het werd gebouwd begin twintigste eeuw en was eerst een grootwarenhuis voor textiel (het 'Waucquez-warenhuis').

Train World

Het treinmuseum is een uniek museum in Brussel. Je vindt het vlakbij het station van Schaarbeek. Het werd pas geopend in 2015 en verving het verouderde, aftandse treinmuseum in het Noordstation. In mooie, indrukwekkende zalen krijg je een overzicht van de geschiedenis van de trein. Er staan ook heel wat historische en gebruikte treinen die je zelf kan bekijken en beklimmen. Maar liefst achtduizend vierkante meter werd hier gebruikt om de oude locomotieven en treinen tentoon te stellen. Kinderen vinden het museum ook leuk, want het is heel interactief. Je kunt veel zaken gewoon zelf uitproberen.

Museum van de Stad Brussel

Pal op de Grote Markt van Brussel, in het Broodhuis, ligt het kleine maar interessante Museum van de Stad Brussel. Hier ontdek je schitterende schilderijen en wandtapijten, Brussels porselein en tal van andere mooie voorwerpen. Je ziet er ook de hele garderobe van Manneken Pis, het beroemde Brusselse beeldje. In de loop der eeuwen werden immers honderden kostuums voor de plassende jongen gemaakt.

Ook ontdek je heel wat informatie over de geschiedenis van Brussel en hoe de stad haar huidige vorm kreeg. Het fraaie uitzicht over de Grote Markt vanuit het museum is een bijkomende troef.

Het Erasmushuis in Brussel / Bron: Grentidez, Wikimedia Commons (Publiek domein)Het Erasmushuis in Brussel / Bron: Grentidez, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Andere musea in Brussel

Alle musea in Brussel opnoemen is onbegonnen werk. Wil je nog meer musea bezoeken? Dan zijn er nog heel wat andere mogelijkheden. Een paar leuke ideeën:

Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis

Het 'legermuseum' is interessant voor wie geboeid is door militaire geschiedenis. Het geeft een overzicht van tien eeuwen krijgskunst. Van harnassen en degens tot moderne wapens en vliegtuigen: je vindt het er allemaal. Er zijn ook heel wat historische uniformen en uitrustingen te zien.

René Magrittemuseum

Het René Magrittemuseum in Jette leert je alles over één van België’s beroemdste kunstschilders. Je vindt het in een huis in de Esseghemstraat waar de befaamde surrealist van 1930 tot 1954 woonde en werkte.

Bellevuemuseum

Het Bellevuemuseum verhaalt de geschiedenis van het ontstaan van België en Nederland. Een deel van het museum is ook gewijd aan Koning Boudewijn en zijn belangrijke rol in de geschiedenis van België.

Museum van het Kostuum en de Kant

Het Museum van het Kostuum en de Kant is een klein museum, waar je tientallen prachtige kanten huwelijksjurken uit vroegere tijden kan zien. Je krijgt er ook een overzicht van beroepen en uniformen van de zeventiende tot en met de twintigste eeuw.

Museum David en Alice van Buuren

Het Museum David en Alice van Buuren in Ukkel heeft een bijzondere kunstverzameling en een prachtig bewaard interieur in art deco-stijl. Je ziet er onder meer ‘De val van Icarus’ van Bruegel de Oude en verschillende werken van Permeke. Er zijn ook mooie beelden van Georges Minne en fraai Delfts aardewerk. Ook de sfeervolle tuin mag je beslist niet missen.

Erasmushuis

Het Erasmushuis in Anderlecht is een prachtig, origineel pand uit 1468. De beroemde Nederlandse humanist Erasmus (1469-1536) heeft er in 1521 korte tijd gewoond. Er zijn ook mooie tuinen en een klein museum. Je ziet ook de werkkamer van Erasmus met zijn lessenaar. Portretten van de beroemde denker sieren de wanden. Er is ook een kostbare eerste druk van 'De lof der zotheid', Erasmus' beroemdste werk.

Lees verder

© 2017 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brussel: de hoofdstad van BelgiëBrussel: de hoofdstad van BelgiëBrussel is de hoofdstad van België maar ook van de Vlaamse en de Franse gemeenschappen. Samen met de Duitse gemeenschap…
Musea in BoedapestDe twee belangrijkste en grootste musea in Boedapest zijn het Hongaars Nationaal Museum en de Hongaarse Nationale Galeri…
De grootste en mooiste musea van NederlandDe grootste en mooiste musea van NederlandNederland heeft veel mooie en internationaal bekende kunststukken in beheer bij diverse mooie musea. Door het bezoeken v…
Naar een museum voor kinderen in AmsterdamNaar een museum voor kinderen in AmsterdamHet is geen probleem om in Amsterdam een museum te vinden dat geschikt is om met kinderen te bezoeken. Sommige zijn gehe…

Londen: leuke en bekende wijken en bezienswaardighedenLonden: leuke en bekende wijken en bezienswaardighedenLonden staat bekend als een van de leukste steden van Europa. Londen is natuurlijk bekend om de bekendste bezienswaardig…
Rondvaart Oosterschelde naar nieuwe methode oesterkweekRondvaart Oosterschelde naar nieuwe methode oesterkweekBekend is het traditionele verwerken en inpakken van de oesters in de historische oesterputten en loodsjes in Yerseke. E…
Bronnen en referenties
Karldelauw (112 artikelen)
Laatste update: 26-10-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.