Brussel: de hoofdstad van België

Brussel: de hoofdstad van België Brussel is de hoofdstad van België maar ook van de Vlaamse en de Franse gemeenschappen. Samen met de Duitse gemeenschap vormen ze België. Brussel is tweetalig en men spreekt er dus zowel Frans als Nederlands. Brussel is vooral gekend om zijn Manneken Pis die veel toeristen aantrekt. Brussel telt rond de 157000 inwoners en is de hoofdstad van België. Brussel is tot ver in Europa bekend en wordt ook wel gezien als de metropool van Europa. Brussel kent een multiculturele samenleving waarvan er tot 25% van buitenlandse afkomst is.

Geschiedenis

Brussel kent zijn opmars in de 10e eeuw als een Zennestad. De naam is dan ook afkomstig van de Broeklanden aan de Zenne.
Doorheen de eeuwen kende Brussel veel opmars en vormt ondertussen samen met andere 18 gemeentes het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Voor Brussel tweetalig werd, was het aanvankelijk eerst Nederlandstalig en werden er verschillende dialecten gesproken. Vooral het Brabants dialect werd veelal gehoord. Pas de laatste eeuwen kende de Franse taal een opmars door de inwijking van Frankrijk en Wallonië. Pas na de Belgische onafhankelijkheid streek de tweetaligheid zich ook uit over de andere gemeenten

Bezienswaardigheden

Vooral bekend onder de mensen is het Manneken Pis dat nog steeds op zijn sokkel staat. Deze is niet ver gelegen van de Grote Markt en lokt jaarlijks nog heel wat toeristen.

Enkele andere bezienswaardigheden zijn:
  • de Grote markt
  • de Marollen
  • de Heizel: hieronder valt ook het wereldberoemde Atomium, Mini - Europa park, Kinepolis en Oceade welke samen het Bruparck vormen. Ook het Boudewijnstadion en Brussels Expo waar jaarlijks verschillende tentoonstellingen plaatsvinden zijn een bezoekje waard.
  • Victor Horta leefde in Brussel en bouwde vele woningen in de Art Nouveaustijl

Voor wie houdt van kerken moet zeker eens langsgaan bij de Basiliek van het Heilig Hart, gelegen te Koekelberg
Voor musea kan men terecht bij het Victor Hortahuis, Koninklijk Musea voor Schone Kunsten, Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en nog veel meer.

Dé leukste winkeltjes?

Die vind je in de Nieuwstraat, het Louizalaan en de Sint - Hubertusgalerijen.

Innovation

De Innovation was een Belgisch winkelketen, gelegen op de hoek van de Nieuwstraat in Brussel. Op 22 mei 1967 brak er brand uit en ruim 320 mensen lieten daarbij het leven. Heden ten dage is er nog steeds geen oorzaak gevonden voor de brand. Men denkt aan brandstichting, het was tijdens de Vietnam - oorlog en er waren verschillende protesten aan de gang.

Op dit moment staat er op deze plek een nieuw winkelketen

Hoe bereik je Brussel?

Brussel is zeer gemakkelijk te bereiken via het openbaar vervoer en de stad zelf kent een uitgebreide metro - en tramnetwerk.
De ring van Brussel, RO, is gelegen rond de hoofdstad en is zeer gemakkelijk te bereiken vanuit verschillende steden zoals Antwerpen, Rotterdam maar ook Parijs.

Brussel heeft een eigen luchthaven, Brussels Airport en is de grootste van België.
© 2011 - 2024 Armaris, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nummerplaat aanvragenVanaf 15 november 2010 is Belgiё overgestapt naar de nieuwe Europese nummerplaat. Daarmee volgt Belgiё het v…
Het Atomium - Monument in BrusselHet Atomium - Monument in BrusselHet Atomium in Brussel is het symbool van de Europese hoofdstad. Het gebouw is gebouwd voor de wereldtentoontenstelling…

Wageningen, city of life sciencesWageningen, city of life sciencesWageningen is een stad die bekend staat om de aanwezige universiteit, onderdeel van de WUR (Wageningen University & Rese…
Stedentrip StockholmEen stad waar je niet meteen aan denkt bij het zoeken naar een stedentrip is Stockholm. Toch is Stockholm beslist de moe…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Brussel_%28stad%29
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Innovation
  • http://www.brusselnieuws.be/artikel/22-mei-1967-het-geheugen-gegrift
Armaris (83 artikelen)
Laatste update: 11-12-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.