Wageningen, city of life sciences

Wageningen, city of life sciences Wageningen is een stad die bekend staat om de aanwezige universiteit, onderdeel van de WUR (Wageningen University & Research centre) en als stad van de bevrijding. Al sinds de vroege steentijd is er bewoning in het gebied wat nu Wageningen is. In 1263 kreeg Wageningen stadsrechten. In de tweede wereldoorlog heeft Wageningen twee keer onder vuur gelegen, totdat uiteindelijk in hotel de Wereld de capitulatie getekend werd. De stad kent een rijk uitgaansleven, maar er is nog veel meer te beleven!

Over Wageningen

Wageningen ligt in Gelderland, net onder de provincie Utrecht. Wageningen telt ruim 37500 inwoners, waarvan meer dan 8000 student zijn. De gemeente Wageningen heeft een totale oppervlakte van 32,35 km2.

Ligging

Wageningen heeft een bijzondere ligging in het landschap. Rondom Wageningen zijn bijna alle bodemtypen te vinden die in Nederland aanwezig zijn. Dit maakte het dan ook zo’n geschikte stad voor de landbouwuniversiteit. Door de stuwwallen, opgestuwd door ijs uit het glaciaal (de laatste ijstijd waarbij het landijs tot in Nederland kwam), zijn er relatief grote hoogteverschillen in het landschap aanwezig. Voorbeelden uit de omgeving zijn de Wageningense berg (42 meter) en de Grebbeberg (52 meter).

Tekening van het aangezicht van Wageningen in 1730 / Bron: Zeeman, Abraham, Wikimedia Commons (Publiek domein)Tekening van het aangezicht van Wageningen in 1730 / Bron: Zeeman, Abraham, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Historie

Sporen van de eerste bewoning op het grondgebied van Wageningen dateren terug tot in de Vroege steentijd (5000 voor Christus). Het gaat hierbij zover bekend niet om vaste nederzettingen, maar om tijdelijke verblijven. Afgaande op archeologische bewijzen is de eerste vaste nederzetting in de vroege Middeleeuwen gesticht.

In de 12e eeuw is Wageningen uitgegroeid tot een kleine nederzetting. Waarschijnlijk staan er op dit punt in de geschiedenis niet meer dan enkele tientallen boerderijen en huizen. Toch wordt het uitgeroepen tot een stad. Op 12 juni 1263 kreeg het toenmalige dorp de naam Nijwageningen en stadsrechten van graaf Otto II van Gelre. In deze tijd stroomde de Rijn vlak langs de stad, waardoor Wageningen een tactische plaats was. Wie controle had over de stad, had controle over de rivier.

In de daarop volgende eeuwen worden diverse oorlogen gevoerd, waarin Wageningen een belangrijke grensstad is. Pas na de tachtig jarige oorlog neemt het geweld af en kan Wageningen opbloeien door handel en industrie.

In 1876 werd de landbouwhogeschool opgericht, welke uitgroeide tot universiteit en het karakter van Wageningen blijvend veranderd heeft.

Hotel De Wereld / Bron: Arch, Wikimedia Commons (Publiek domein)Hotel De Wereld / Bron: Arch, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tijdens de tweede wereldoorlog heeft de stad zwaar onder vuur gelegen. In mei 1940 werd een groot deel van het centrum verwoest door eigen artellerie, die de Duitsers vanaf de Grebbeberg had bestookt. Ook in 1945 waren er zware gevechten rondom Wageningen. Uiteindelijk werd op 5 mei 1945 de capitulatie van de Duitsers besproken, in Hotel de Wereld in Wageningen. Hierom staat Wageningen ook wel bekend als de stad der bevrijding. Na de tweede wereldoorlog werd onderzoek naar land- en tuinbouw steeds belangrijker. De universiteit kon hier mooi op in spelen. Inmiddels zijn ook natuur en voedsel hoofdonderwerpen van de universiteit.

4 en 5 mei

Wageningen staat op deze data bekent als ‘stad der bevrijding’. Op 4 mei worden de doden herdacht met onder andere een stille tocht en het aansteken van het bevrijdingsvuur. Op 5 mei is het groot feest. Het hele centrum van Wageningen is dan afgesloten voor auto’s en overal zijn concerten. Het bevrijdingsdefilé is ook een jaarlijks terugkerend plaatje. Er is een kermis voor de allerjongsten en optredens van populaire muziek tot circusartiesten. Alles is op deze dag gratis te bezoeken.

Bereikbaarheid

Wageningen is per auto het makkelijkst te bereiken via de A12. Ook de A15 en de A50 komen langs Wageningen. De stad heeft geen eigen treinstation. Mensen die met het openbaar vervoer komen, moeten dan ook via station Ede-Wageningen reizen. Van hieruit gaan diverse bussen naar Wageningen.

Een panorama van de campus (klik op de afbeelding om deze te vergroten) / Bron: Vincent, Wikimedia Commons (Publiek domein)Een panorama van de campus (klik op de afbeelding om deze te vergroten) / Bron: Vincent, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Universiteitsstad

Zoals al eerder vermeld speelt de universiteit in Wageningen een grote rol. De voormalige landbouwuniversiteit staat bekent om het vele aantal contacturen en het groene en sociale karakter. Door de grote hoeveelheden studenten kent Wageningen een rijker uitgaansleven dan je van een stad van dit formaat zou verwachten. De campus ligt aan de rand van Wageningen, maar hier zijn nauwelijks studentenwoningen te vinden. Studenten leven verspreid over de verschillende sterflats en andere complexen, of midden in het centrum.

Natuur

Rondom Wageningen is veel natuur te vinden. Het beekdal rondom de Rijn, om een voorbeeld te noemen. Verder is de blauwe kamer een bijzonder natuurgebied. Hier zijn veel vogels te vinden en de konikpaarden en runderen die het gebied begrazen. Er bevindt zich hier een informatiecentrum over het gebied. De blauwe kamer loopt uit om de Grebbeberg, waar een bosgebied ligt.
Rondom Wageningen liggen nog diverse andere bossen en vlaktes, die zeker een bezoek waard zijn.

Arboretum

Wageningen kent twee arboreta, arboretum Belmonte (de Wageningense berg) en de Dreijen. Belmonte kent een rijke collectie aan rododendrons. Ook in De Dreijen zijn bijzondere planten te vinden. De Dreijen is opgezet door de Universiteit, Belmonte was oorspronkelijk van een adelijke familie. Hiervan zijn nog sporen terug te vinden, zoals het oude koetshuis. Na de tweede wereldoorlog kocht Wageningen Universiteit dit arboretum op, als toevoeging op de Dreijen. Belmonte kent een aantal uitzichtpunten. Vanwege de hoge ligging op de stuwwal geeft het een uitgestrekt uitzicht over de Rijn en het achterliggende landschap.
© 2011 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Idealis, de studentenhuisvester in Wageningen en EdeIdealis, de studentenhuisvester in Wageningen en EdeGa jij studeren in Wageningen of Ede? Wil je graag bij je ouders weg of word je gedwongen om op kamers te gaan, omdat Wa…
Waar moet ik gaan studeren?Waar moet ik gaan studeren?Bij het kiezen van een studie zijn er veel dingen waar je rekening mee te houden. Natuurlijk de studie zelf, maar ook de…
Wat kost een kamer voor een student?Wat kost een kamer voor een student?Het studeren zelf is al kostbaar. In het geval de student hiervoor ook nog een eigen woonruimte moet betrekking, is de h…
De Nederlandse introductiewekenDe Nederlandse introductiewekenGa je aankomend jaar studeren? Een nieuwe studie brengt meestal grote veranderingen met zich mee. Veel studenten gaan bi…

De top 5 bezienswaardigheden van SydneySydney is de oudste en grootste stad van Australië. Het is echter niet de hoofdstad, zoals veel mensen denken. Het is ee…
Brussel: de hoofdstad van BelgiëBrussel: de hoofdstad van BelgiëBrussel is de hoofdstad van België maar ook van de Vlaamse en de Franse gemeenschappen. Samen met de Duitse gemeenschap…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Arch, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • www.wur.nl
  • www.utrechtslandschap.nl
  • www.4en5meiwageningen.nl
  • www.wageningen.nl
  • www.vvvwageningen.nl
  • www.wikipedia.org
  • Afbeelding bron 1: Zeeman, Abraham, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Arch, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: Vincent, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 29-06-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.