Bastogne oorlogsmuseum: museum over het Ardennenoffensief

Bastogne oorlogsmuseum: museum over het Ardennenoffensief Bastogne (Bastenaken), gelegen in Wallonië, België, was een belangrijk onderdeel van het Ardennenoffensief in 1944. Nu is Bastogne een stad met vele verhalen over de oorlog en heeft vele musea die zijn gewijd aan dit offensief. Aan de buitenrand van de stad bevindt zich het Bastogne War Museum (Bastogne oorlogsmuseum) en het monument voor de omgekomen Amerikaanse soldaten tijden het Ardennenoffensief.

Inhoudsopgave


Het Ardennenoffensief

16 december 1944. De Ardennen waren bevrijd en de Amerikanen waren daar gelegerd. Hitler weigerde echter de Ardennen zomaar op te geven. Het was zijn laatste kans om een deel van het westen te behouden en om Frankrijk terug te winnen. De aanval werd ingezet om de Ardennen terug te winnen. Totaal onverwacht werden de Amerikanen aangevallen. Aangezien er in de Ardennen niet veel geallieerden zaten, werden ze totaal verrast en daardoor onder de voet gelopen door de Duitsers. Ook waren er op dat moment geen troepen die de geallieerden konden helpen. Hulp vanuit de lucht was niet mogelijk. De weersvoorspellingen voor de komende periode waren al niet veel beter en de geallieerden die al in de Ardennen zaten moesten het voor langere tijd zelf zien te redden. Ondertussen liepen er overal in de Ardennen Duitsers die verkleed waren als Amerikanen om bruggen te verzekeren, kruispunten te veranderen en de Amerikanen zo veel mogelijk in verwarring te brengen.

Bron: US Army Signal Corps, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: US Army Signal Corps, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Bastogne
De omslag in het Ardennenoffensief kwam in Bastogne. De 101 Airforce-division (luchtlandingsdivisie) vocht daar samen met de 7e pantserdivisie rond de stad Bastogne. Onder groot protest van Hitler ging het 2e SS korps van de 5e pantserleger alsnog naar Bastogne. Hier werden de 101 luchtlandingsdivisie en 7e pantserdivisie bijna compleet omsingeld door de Duitsers. Om de troepen in Bastogne zelf te versterken trok de luchtlandingsdivisie zich terug de stad in. Ondertussen waren de geallieerden bezig om een tegenaanval op poten te zetten om Bastogne te helpen. Op 23 december werd het weer eindelijk beter en konden door de lucht troepen gestuurd worden naar Bastogne. Overal in de Ardennen werden versterkingen gedropt en goederen naar hun locaties gebracht. De Duitsers hadden duidelijk verloren. Ze werden onder de voet gelopen door de gehele Ardennen. Het leger van generaal Patton had de taak om Bastogne te bevrijden, maar kreeg daar nog behoorlijk wat tegenstand van de Duitsers. Op 26 december was het de geallieerden eindelijk gelukt om hun troepen buiten en binnen de stad samen te krijgen, al was de doorgang maar een paar honderd meter breed. In plaats van zijn legers terug te sturen hield Hitler vol dat hij de Ardennen niet had verloren en stuurde twee divisies naar de Ardennen om deze te behouden. Deze twee groepen werden zonder problemen teruggeslagen en het Ardennenoffensief was mislukt.

Bastogne oorlogsmuseum

In het museum draait alles om de Tweede Wereldoorlog en de slag om de Ardennen (Ardennenoffensief). Van het ontstaan van de oorlog tot het najaar van 1944 waarin Bastogne werd bevrijd. Het nieuwe museum, dat in 2014 zijn deuren opende, is gebouwd op de plaats van het vroegere Bastogne Historical Center en ligt naast het Mardasson Monument.

De rondleiding

De rondleiding die u krijgt in het museum is een audio-rondleiding. Tijdens uw wandeling door het museum zullen vier personages uit de oorlog u hun verhaal vertellen. Het museum zelf is onderverdeeld in verschillende tijdperken in de oorlog. Van begin tot het einde zullen de personages u meenemen naar de Tweede Wereldoorlog en hun ervaringen met u delen. Dit zijn de vier personages:
 • Robert Keane, Amerikaanse korporaal van de 101 airborne-divisie
 • Hans Wegmüller, Duitse luitenant van de 26e Volksgrenadier-divisie
 • Mathilde Devillers, Jonge lerares uit Bastogne en zat in het verzet
 • Emile Mostade, 13-jarige leerling uit Bastogne

Films

Tijdens uw rondleiding zult u op drie verschillende plaatsen scenovisions tegenkomen. Drie films die u meenemen terug in de tijd.
 • Geallieerd Hoofdkwartier: U ontmoet hier de hoge officieren en herbeleeft de belangrijke militaire operaties in 1943 en 1944.
 • Rand van het Ardeense woud: U zit hier op houtblokken die bewegen bij iedere beweging om u heen. U ziet ze niet maar u voelt de aanwezigheid van de soldaten die om u heen zitten ingegraven in de sneeuw om zich te beschermen tegen de kou en de kogels die overvliegen.
 • Aan tafel in een waarheidsgetrouwe replica van een herberg: U beleeft samen met de bewoners de bombardementen om hen heen. Zo heeft u de oorlog nog nooit beleefd.

U hoeft de films niet te bekijken om alles te kunnen volgen wat er in die tijd is gebeurd. De vier vertellers geven alle informatie en overal zijn decors, interactieve en multimediale elementen en reconstructies van de oorlog te zien.

Toeristische informatie

Adres

Colline du Mardasson,
5 - 6600 Bastogne
België

Openingstijden 2020

 • 20 februari t/m 4 maart: dinsdag t/m zondag van 9.30 uur t/m 18.00 uur (laatste toegang 16.00 uur)
 • 15 maart t/m 15 november: dagelijks van 9.30 uur t/m 18.00 uur (laatste toegang 16.00 uur)
  • in juli en augustus: dagelijks van 9.30 uur t/m 19.00 uur (laatste toegang 17.00 uur)
 • 16 november t/m 3 januari: dinsdag t/m zondag van 9.30 uur t/m 18.00 uur (laatste toegang 16.00 uur)
 • Extra gesloten op 25 december en 1 januari

Prijzen 2020

Alle tarieven zijn inclusief een audiogids. De tijd die hiervoor staat is toch zeker twee uur.
 • Volwassenen: 16,00
 • Senioren (65+): 13,00
 • Personen met beperking: 10,00
 • Studenten: 10,00
 • Kinderen (6 t/m 17 jaar): 8,50
 • Kinderen (0 t/m 5 jaar) : gratis
 • Families (2 volwassenen en 2 kinderen): 42,00 en extra kind 7,00
 • Groepen vanaf 20 personen: 12,00

Mardasson Monument

Het Mardasson Monument staat voor de duurzame vriendschap tussen België en Amerika die samen vochten tijdens het Ardennenoffensief. Het monument is gebouwd in de vorm van een ster. Elke vertakking is 31 meter lang. Op de rand van het monument staan alle Amerikaanse staten gegraveerd en elk regiment wat in de Ardennen tijdens het Ardennenoffensief heeft gevochten staat vermeld en wordt daar herdacht. Op de grond in het midden van de ster staat een Latijnse inscriptie. De vertaling van die inscriptie is: De Belgische bevolking herdenkt de Amerikaanse bevrijders. 4 juli 1946.

Lees verder

© 2017 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een oorlogsmuseum in België: Kazerne Dossin in MechelenEen oorlogsmuseum in België: Kazerne Dossin in MechelenSinds eind 2012 is er een nieuw oorlogsmuseum in België: de Kazerne Dossin in Mechelen. Het museum belicht het Belgische…
Baugnez 44, museum over bloedbad bij MalmedyMettertijd vervaagt het geheugen. Wie zagen nog met eigen ogen het enorme bloedbad van Amerikaanse soldaten die in Malme…
Slecht weer in Zeeuws-Vlaanderen: wat is er te doen?Slecht weer in Zeeuws-Vlaanderen: wat is er te doen?Zeeuws-Vlaanderen wordt vooral bezocht om zijn stranden en duinen, maar helaas, in Nederland is het ook vaak slecht weer…
Frosting receptAls je cupcakes of cake pops gaat maken of een taart gaat vullen, heb je vaak een frosting, of anders genoemd: botercrèm…

Kuang Si Falls Butterfly Park in Luang Prabang, LaosKuang Si Falls Butterfly Park in Luang Prabang, LaosKuang Si Falls Butterfly Park geldt als de enige vlindertuin van Laos, gelegen aan één van de meest bekende attracties v…
Grand Canyon bezoeken: tips en uitkijkpuntenGrand Canyon bezoeken: tips en uitkijkpuntenIn elk lijstje met topbezienswaardigheden in de Verenigde Staten komt nationaal park Grand Canyon voor. De door de natuu…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Marsjo, Pixabay
 • www.bastognewarmuseum.be
 • http://www.bastognewarmuseum.be/page,Bastogne-War-Museum-Tijdelijke-tentoonstellingen,163.html
 • http://www.bastognewarmuseum.be/openingsuren.html
 • http://users.telenet.be/jeroenWO2/Het%20Ardennen%20offensief.htm
 • http://nl.tracesofwar.com/artikel/142/Mardasson-Monument.htm
 • http://uswarmemorials.org/html/monument_details.php?SiteID=185&MemID=271
 • Afbeelding bron 1: US Army Signal Corps, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 04-02-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.