Kuang Si Falls Butterfly Park in Luang Prabang, Laos

Kuang Si Falls Butterfly Park in Luang Prabang, Laos Kuang Si Falls Butterfly Park geldt als de enige vlindertuin van Laos, gelegen aan één van de meest bekende attracties van Luang Prabang te Laos, namelijk ‘Tat Kuang Si’ of ‘Kuang Si Watervallen’. Voorlopig is de attractie nog redelijk onbekend bij het grote publiek, maar dat is aan het veranderen. De meeste toeristen echter, rijden het park onwetend voorbij om de grote watervallen te kunnen gaan bezoeken. Voor wie alles uit Luang Prabang wil halen, is het zeker een aanrader.

Kuang Si Falls Butterfly Park


Waarom bezoeken?

Daar de bekende ‘Tat Kuang Si’-watervallen overrompeld worden door bezoekers, zowel binnen- als buitenlands, kreunt de omgeving onder deze toenemende druk. De watervallen zijn het slachtoffer van enerzijds hun eigen succes en anderzijds de minimale gereguleerde bouwrestricties van de Laotiaanse overheid. De parking is omringd door verkopers van drank, eten, souvenirs, ... en rondom wordt er nog steeds lustig bijgebouwd, en dit ten nadele van de omliggende natuur.

Gelukkig is er een plaats op enkele honderden meters van de ‘Tat Kuang Si’-watervallen, die nog steeds adembenemend is: ‘Kuang Si Falls Butterfly Park’ oftewel de ‘Kuang Si Watervallen-vlindertuin’.

De tuin zelf

Dat de tuin door twee buitenlanders beheerd wordt, valt op. De tuin doet qua aanpak denken aan een arboretum in België of Nederland. Dat is geen toeval, want de beheerders zijn beiden afkomstig uit Nederland.

Olaf en Ineke hebben in 2013 hun leven in Nederland achtergelaten en zijn in Luang Prabang aan hun droomproject begonnen. Samen met de lokale gemeenschap hebben ze een stuk ondoordringbare jungle niet alleen toegankelijk maar ook aantrekkelijk gemaakt. Sinds 2014 is de tuin open voor publiek. Hij is anno 2017 in ontwikkeling, daar het terrein niet het meest bewerkbare is.

Wandelpaden kronkelen door te tuin, met overal adembenemende bloemen en vlinders. De tuin is ingedeeld in verschillende zones. In het begin zijn er vele verschillende orchideeën terug te vinden, die zich vasthechten op oude boomstammen. Ook is er een doorsnede van een berg nagemaakt en een onderdeel met rotsvegetatie. De tuin is prachtig gelegen tussen watervallen en die zijn dan ook op regelmatige momenten zichtbaar. Helemaal achter in de tuin is een enorme met netten overdekte ruimte. Hier zijn de meeste vlinders terug te vinden. In deze ruimte is een grote diversiteit aan lokale planten terug te vinden. Op het einde van de wandeling, nadat je de paden hebt gevolgd, is een kleine vijver gelegen alsook een pittoresk restaurantje waar je in de schaduw kan verpozen. Wie de Nederlandse - westerse keuken mist, kan hier ook aan zijn trekken komen. In de vijver is trouwens ook een stoel geïnstalleerd om je voeten te laten reinigen door lokale visjes.

De buitenlandse toerist zal in Laos vaak gechoqueerd zijn over hoe Laotianen omgaan met afval. In de Kuang Si Falls Butterfly Park zal je echter geen plastic zakken, flesjes of ander afval zien rondslingeren. Overal in de tuin zijn trouwens vuilnismanden terug te vinden. De tuin dient ook als een (letterlijk) schoolvoorbeeld naar lokale inwoners en vooral schoolkinderen om anders om te gaan met afval en de bestaande natuurlijke rijkdommen.

Bron: Sharonang, PixabayBron: Sharonang, Pixabay

Het doel

Het doel van de tuin is een kenniscentrum oprichten over niet alleen de vlinders uit Laos maar ook hun gastplanten en hoe dezen te beschermen. Dit omdat de natuur in Laos in een zeer hoog tempo aan het verdwijnen is.

Olaf en Ineke willen de lokale bevolking informeren over de enorme natuurlijke rijkdom die Laos bezit, in de hoop deze beter te kunnen conserveren in de toekomst. Ze proberen hiervoor ook scholen uit de buurt te betrekken door rondleidingen te geven in de tuin. Op lange termijn willen ze een gedeelte van de inkomsten gebruiken om in de scholen de kinderen te kunnen onderwijzen over de unieke Laotiaanse fauna en flora en hoe kwetsbaar deze zijn.

Hoe bereik je Kuang Si Falls Butterfly Park?

Kuang Si Butterfly Park ligt op ongeveer 23 kilometer van het centrum van Luang Prabang, de voormalige hoofdstad van Laos.
De sportievelingen onder ons kunnen in Luang Prabang een mountainbike huren voor een dag onder de 30 000 LAK. Het is een hele rit op verharde wegen maar in een zeer bergachtige omgeving. Voordeel is dat je kan genieten van de natuur en de authentieke Laotiaanse dorpen onderweg.

Scooters zijn een andere mogelijkheid, de dagprijs ligt echter hoger dan bijvoorbeeld in Vang Vieng, namelijk rond de 160 000 LAK. Voorzichtigheid is zeker belangrijk, daar verkeersregels in Laos niet zo strikt nageleefd worden en de medische voorzieningen ter plaatse zeer rudimentair zijn.

De tuktuk is altijd een alternatief. Voor een goede 200 000 LAK brengt die je heen en terug. De chauffeur blijft ter plaatse wachten. Betaal uiteraard pas nadat je teruggebracht bent naar Luang Prabang... Tip: probeer met meerdere personen te gaan om de kosten te delen, voor ongeveer 50 000 LAK per persoon.

Een gedeelde minivan – vertrek en terugkeer op vastgelegde uren – kan via je hotel of een reisagent geregeld worden. 60 000 LAK per persoon en je kan enkele uren aan de watervallen vertoeven.

Bezoeken

De vlindertuin, gelegen aan de rand van het dorp, en dus een paar honderd meter van de eigenlijke Kuang Si watervallen, is te herkennen aan de grote banners met vlinders en beschikt over een eigen parking.

De entreeprijs bedraagt 40 000 LAK (Laotiaanse kip), en komt op 2/01/2017 (wisselkoers) overeen met 4,65 euro. Ook zijn er speciale wandelingen onder begeleiding mogelijk of combinaties met een lunch in het pittoreske restaurant, en kan je combinatietickets kopen.
© 2017 - 2024 Elminster, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Luang Prabang, een prachtige stad in LaosLuang Prabang, een prachtige stad in LaosDe Laotiaanse stad Luang Prabang staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Luang Prabang is bekend om haar tempels en d…
Huay Xai; startpunt van de slowboat en the Gibbon ExperienceHuay Xai; startpunt van de slowboat en the Gibbon ExperienceHuay Xai is een grensplaats in Laos, het plaatsje is een populaire grensovergang van en naar Thailand. Huay Xai vormt oo…
Luang Prabang, LaosLuang Prabang, LaosVers van de boot uit Huay Xai stap je in een uitvergroot dorp: Luang Prabang. Hier mag geen enkel gebouw meer dan drie v…
Vientiane, de hoofdstad van LaosVientiane, de hoofdstad van LaosVientiane is de hoofdstad van Laos. Vientiane is goed bereikbaar per vliegtuig en bus. Backpackers en toeristen passeren…

Het Fries verzetsmuseum in LeeuwardenHet Fries verzetsmuseum in LeeuwardenIn de Friese hoofdstad Leeuwarden staat op het Wilhelminaplein, beter bekend als het Zaailand, het Fries museum. Een ond…
Bastogne oorlogsmuseum: museum over het ArdennenoffensiefBastogne oorlogsmuseum: museum over het ArdennenoffensiefBastogne (Bastenaken), gelegen in Wallonië, België, was een belangrijk onderdeel van het Ardennenoffensief in 1944. Nu i…
Bronnen en referenties
Elminster (8 artikelen)
Laatste update: 22-03-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.