Huay Xai; startpunt van de slowboat en the Gibbon Experience

Huay Xai; startpunt van de slowboat en the Gibbon Experience Huay Xai is een grensplaats in Laos, het plaatsje is een populaire grensovergang van en naar Thailand. Huay Xai vormt ook het beginpunt van een reis met de slowboat naar het zuiden. En Huay Xai is het opstappunt voor de beroemde Gibbon Experience. In dit artikel vindt u tips voor een bezoek aan dit gedeelte van Laos en er worden een aantal highlights beschreven.

Huay Xai

Huay Xai is een klein stadje in de Bokeo provincie in Laos. Het plaatsje grenst aan de Mekongrivier, dit is een belangrijke rivier die door een groot deel van (Zuidoost-)Azië stroomt. De Mekongrivier begint in de Himalaya waar zij wordt gevormd door het smeltwater en mondt uit in zee in Vietnam, in de Mekongdelta. Deze rivier vormt tevens de grens tussen Laos en Thailand in deze regio. Om de grens over te steken moet men de rivier dan ook oversteken met een boot.

Accommodatie en restaurants

Huay Xai is een stoffig grensplaatsje met genoeg accommodatie en restaurants om het een tijdje uit te houden, maar het is niet de meest sfeervolle plek in Laos. Prijzen zijn hier hoger dan in veel andere gebieden in Laos en de kwaliteit van de accommodatie en het eten is niet geweldig. De mensen zijn gewend aan enorme hordes toeristen die een kort bezoek brengen aan hun stad, op zoek naar een manier om Laos te verkennen. Hier proberen ze handig op in te spelen met allerlei aanbiedingen en reisopties. Special price for you!

Vervoer

Zoals gezegd is het maar op één manier mogelijk om de grens over te steken naar Thailand, dit is per boot. Vanuit Huay Xai vertrekt ook de beroemde slowboat naar Luang Prabang in het zuiden, deze tocht wordt hieronder nader toegelicht. De reis naar het zuiden kan ook met een speedboat worden gemaakt, maar dit wordt afgeraden omdat hier veel ongelukken mee gebeuren. Vanuit Huay Xai is het mogelijk om met een minibusje naar Luang Nam Tha te reizen. Dit is overigens ook mogelijk per slowboat.

Slowboat naar Luang Prabang

Vanuit Huay Xai vertrekt de slowboat richting het zuiden, met als eindbestemming Luang Prabang, een prachtige stad in Laos. Deze slowboat doet zijn naam eer aan en de reis naar Luang Prabang neemt dan ook 2 dagen in beslag. Er wordt overnacht in een klein plaatsje op de route; Pak Beng of Pak Tha. De slowboat is voor veel toeristen een hoogtepunt op hun reis door Laos. Het doel van de slowboat: twee dagen op een boot zitten en rustig toekijken hoe het landschap aan je voorbij trekt. Het vormt een goede inleiding op de rest van Laos, want in dit land bestaat 'haast' niet. Op deze boot zitten alleen maar toeristen, dit is zowel een nadeel als een voordeel. Voor de avontuurlijke, zelfstandige reiziger voelt het soms als een georganiseerde groepsreis en aan de andere kant is het een makkelijke manier om in contact te komen met andere toeristen.
Een tip voor op de boot: koop een kussentje. Twee dagen doorbrengen op houten bankjes of gedemonteerde autostoelen is een stuk aangenamer als u lekker zit. Een tip voor Pak Beng of Pak Tha: zorg dat u snel aan wal bent om een slaapplaats te bemachtigen. Er arriveren meerdere slowboats op ongeveer dezelfde tijd en het is dringen geblazen.

The Gibbon Experience

The Gibbon Experience is een geweldige ervaring. Tijdens the Gibbon Experience verblijf je drie dagen in de jungle van het Bokeo natuurreservaat in Noord Laos terwijl je slaapt in boomhutten op minimaal 40 meter hoogte. Die boomhutten kun je alleen bereiken met ziplines, dit zijn kabelbanen die in het natuurreservaat zijn opgehangen. Deze ziplines vormen een parcours dat de boomhutten met elkaar verbindt en waar je als deelnemer van the Gibbon Experience vrij gebruik van mag maken. Het uitzicht is prachtig. Het geluid van de jungle dat je 's nachts hoort voor je in slaap valt op grote hoogte is onvergetelijk. En het gevoel dat je krijgt bij het maken van een ritje met één van de ziplines zul je je altijd herinneren. Dit is een geweldige ervaring. Naast al dit spektakel is het ook nog eens goed geregeld door de organisatie. Er zijn gidsen aanwezig die ook het eten verzorgen (heerlijk eten overigens) en een deel van de opbrengsten komen ten bate van het natuurreservaat. Kortom, dit is een aanrader.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ikn280, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met de boot in LaosMet de boot in LaosVeel bezoekers beginnen hun reis in Laos met een tweedaagse boottrip over de Mekong-rivier per slowboat. De speedboot wo…
Thailand als vakantielandThailand als vakantielandEen vakantiebestemming welke de laatste jaren in populariteit is toegenomen, is ongetwijfeld Thailand. Het aantal reizen…
Een visum voor Thailand aanvragen in Vientiane, LaosEen visum voor Thailand aanvragen in Vientiane, LaosWie naar Thailand reist, krijgt in de luchthaven een gratis toeristenvisum dat dertig dagen geldig is. Wie via een grens…
Waarom zijn niet alle mensapen mens geworden?In principe kunnen de mensapen niet alleen rechtop lopen, ze zijn ook intelligenter dan apen en ze gebruiken hun handen…

Full Moon Party op Koh PhanganFull Moon Party op Koh PhanganKoh Phangan (Ko Pha Ngan) is een Thais eiland voor de oostelijke Golfkust van Thailand. Dit eiland is beroemd en berucht…
Reizen naar Azië: de beste reismaanden per land in AziëReizen naar Azië: de beste reismaanden per land in AziëMensen snakken vaak naar hun vakantie. Een oord ver weg lijkt in Nederland dan het paradijs. Mooi weer, eindelijk eens g…
Ikn280 (93 artikelen)
Gepubliceerd: 04-02-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.