Schitterende watervallen in het Bolaven Plateau in Laos

Schitterende watervallen in het Bolaven Plateau in Laos Het Bolaven Plateau ligt in Laos. Dit gebied staat bekend om haar watervallen, haar koffieplantages en haar schitterende natuur. De watervallen Tad Fane, Tad Champi en Tad Yuang zijn zeker een bezoek waard als u tijdens uw reis door Laos dit gebied aandoet. Het Bolaven Plateau is zowel te bezoeken vanuit Pakse als vanuit Pakxong, beiden hebben zo hun voor- en nadelen. Dit gebied is nog niet ontdekt door het massatoerisme en dat is één van de factoren die het Bolaven Plateau haar charme geven.

Bolaven Plateau

Het Bolaven Plateau is een regio in het zuiden van Laos. Zoals de naam al zegt is dit een plateau, een verhoogd gebied. Het plateau ligt op ongeveer 1000 tot 1350 meter hoogte boven zeeniveau. Door het Bolaven plateau lopen verschillende rivieren en hierdoor zijn er ook veel prachtige watervallen. De naam Bolaven refereert naar de Laven, een ethnische groep die deze regio van Laos altijd bewoonde. Door migratie en huwelijken met andere ethnische groepen is de bevolkingsgroep in deze regio nu veel gemelleerder.

Watervallen

Het Bolaven Plateau kent een aantal zeer indrukwekkende watervallen. Tad Fane, Tad Champi en Tad Yuang zijn de bekendsten.

Tad Fane

Deze waterval bestaat uit twee watervallen. Het water van deze watervallen stroomt van grote hoogte (120 meter) naar beneden op een plek waar de jungle ophoudt en overgaat in een duizelingwekkend diepe afgrond. U heeft uitzicht op deze waterval vanaf de overkant. Het is niet mogelijk om dicht bij de waterval te komen, wel is het mogelijk om iets af te dalen vanaf het officiële uitkijkpunt. Dit is echter geheel op eigen risico en de bordjes met doodshoofden die de weg wijzen zijn hier het bewijs van. Als het heeft geregend is dit geen veilige afdaling. Het uitzicht vanaf een lager gelegen punt voegt niet veel toe, behalve dat het geweldige geluid van de waterval en hiermee de enorme kracht beter kunnen worden beleefd.

Tad Champi

De Tad Champi waterval ligt behoorlijk afgelegen. Vanaf de weg is het een behoorlijke wandeling naar de waterval. Deze brede waterval is vrij rustiek en niet erg hoog. Via een improvisorische trap en een bamboebruggetje is het mogelijk om dicht bij de waterval te komen. Het is zelfs mogelijk om achter het vallende water te komen, door een inham in de rots onder de plek waar het water stroomt. Zo heeft u een uniek uitzicht op deze waterval.

Tad Yuang

Dit is een zeer indrukwekkende, grote waterval. Deze waterval is goed ingesteld op toeristen, wat enerzijds een nadeel en anderzijds een voordeel is. Het is gemakkelijk om de waterval te bereiken en om een goed uitzicht te krijgen. Het is zelfs mogelijk om aan de bovenkant van de waterval vrij dicht tot de rand te komen, waar u een machtig uitzicht heeft over de diepte waar het water in verdwijnt.

Koffie

De Laven hebben zich gericht op het verbouwen van koffie. Zowel arabica- als robustakoffie wordt hier verbouwd. In deze regio zijn dan ook koffietours beschikbaar en het is mogelijk om koffie te kopen. Overal in deze regio ligt op veel plekken koffie te drogen in de buitenlucht.

Uitvalsbasis

Het Bolaven Plateau is vrij groot en is vanuit verschillende uitvalsbasissen te bezoeken. Meestal wordt het Bolaven Plateau bezocht vanuit Pakse of Pakxong.

Pakse

Pakse is de transportbasis van Zuid-Laos. Veel reizigers reizen vanuit deze stad naar de 4000 eilanden in het zuiden, of naar Cambodja. Vanuit hier zijn tours en trips naar bezienswaardigheden in de omgeving gemakkelijk te organiseren.

Pakxong

Dit kleine dorpje met haar stoffige hoofdstraat is een ervaring op zich. Er zijn weinig guesthouses, niemand spreekt Engels en na zonsondergang is er niks meer open. Toch heeft het wel wat om het Bolaven Plateau vanaf Pakxong te bezoeken. Er is een lokale markt, waar toeristen hun ogen uit kunnen kijken, en het ligt dichter bij de watervallen dan Pakse. Hier is het moeilijk of onmogelijk om tours te boeken, wel is het mogelijk om met een sawngthaew mee te rijden. Een sawngthaew is een omgebouwde pickup truck waarmee grote hoeveelheden mensen en goederen tegelijkertijd worden vervoerd.

Vervoer

Pakse en Pakxong zijn alleen te bereiken met de bus. De bezienswaardigheden zijn te bezichtigen door zelf met een scooter naar de plekken toe te rijden, door een túk-túk te charteren of door mee te rijden met een sawngthaew.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ikn280, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een reis door LaosEen reis door LaosLaos is gelegen in Zuidoost-Azië en heeft als buurlanden Cambodja, Thailand, Vietnam, Myanmar en China. Het is een arm l…
De watervallen van OuzoudDe watervallen van OuzoudDe Watervallen van Ouzoud(Ouzoud is berbers voor “olijven”) vallen onder de natuurlijke schoonheden van Marokko. Met een…
Multnomawatervallen, OregonDe Multnomawatervallen in Oregon, Verenigde Staten, is befaamd om zijn schoonheid en staat bovenaan de lijst van toerist…
De Gitgit waterval, BaliDe gitgit waterval is een grote toeristische attractie op Bali. Het water stort zich over meer dan 40 meter recht omlaag…
Koh Lipe; prachtig snorkelen in ThailandKoh Lipe; prachtig snorkelen in ThailandKoh Lipe (Ko Lipe) is een klein eiland, gelegen voor de Andamaanse kust van Thailand. Dit eiland staat bekend om zijn ui…
Ikn280 (93 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.