De Gitgit waterval, Bali

De gitgit waterval is een grote toeristische attractie op Bali. Het water stort zich over meer dan 40 meter recht omlaag. Rondom de gitgit waterval zijn vele toeristische winkeltjes. De toeristische sector wil duidelijk meeprofiteren van de waterval. Andere watervallen in de omgeving zijn minder hoog, maar in veel gevallen wel stukken rustiger. Daarbij zijn ze voor geliefden ook veiliger, volgens bijgeloof zal een stel dat in het water van de gitgit waterval baadt snel uit elkaar gaan.

Locatie

Het dorpje Gitgit bevind zich op ongeveer 10 kilometer afstand van Singaraja, en op ongeveer drie kwartier rijden van het dorp Lovina. De waterval zelf ligt zo’n anderhalve kilometer buiten het dorp.

Hoe kom je er?

Om naar Gitgit te komen kun je het beste een taxi nemen. Stel van te voren een prijs af. Zeker wanneer je met meerdere personen gaat is dit een goedkope manier van vervoer op heel Bali. Eenmaal in Gitgit is het nog ruim anderhalve kilometer lopen naar de waterval zelf. Hier loop je gedeeltelijk over trappen, maar ook over smalle paadjes naar beneden. Wanneer je in een groep loopt, is het belangrijk dat iedereen zijn eigen tempo aanhoudt. Zeker in het warmere klimaat is het niet verstandig te snel of te langzaam te lopen. Je loopt langs kleine stukjes rijstvelden en vanilleplantages. Verder staat het hele pad volgebouwd met kraampjes waar toeristenspullen worden verkocht. Vooral de sarongs en het houtsnijwerk, wat over het hele eiland te vinden is, is hier te vinden. Als je hier inkopen wilt doen, denk er dan wel aan dat de producten nog mee omhoog moeten! Langs de hele route staat iedere paar meter wel een offer. Vooral bloemen worden veel geofferd, maar ook andere dingen zijn in de offers te vinden. Het meest opvallende zijn misschien wel de flesjes cola.
Lang voordat de waterval zichtbaar is, is deze al hoorbaar. Op een gegeven moment loopt de weg in een bocht. Na deze bocht is eindelijk de waterval te zien.

De waterval

Over een hoogte van meer dan 40 meter valt het water recht omlaag. Onder de waterval is een mist te zien van waterdeeltjes die uiteen zijn geslagen op het wateroppervlak. Direct onder de waterval is een klein, diep ‘meertje’. Hieruit stroomt het water snel weg tussen en over de rotsen. Op een kleine afstand van de waterval bevindt zich een brug over de rivier. Dit is een erg mooi punt om naar de waterval te kijken en foto’s te maken. Na de lange wandeling is dicht bij de waterval gaan staan een goede manier om af te koelen, de fijne nevel die eraf komt maakt je nat met het ijskoude water. In het water is ook goed te zwemmen, omdat het snel stroomt. Dit in tegenstelling tot de meeste zoetwaterpartijen in de tropen, waar vele parasieten in kunnen leven.

Bijgeloof

Wanneer je met je geliefde naar de gitgit waterval gaat, kun je beter uitkijken. Volgens de verhalen die verteld worden, zal een stel wat aan de voet van de waterval baadt al snel van elkaar scheiden.

Andere watervallen

Het gebied rondom gitgit staat bekend om zijn watervallen. De grootste waterval, de gitgit waterval, is het drukst bezocht. Hieromheen staan dan ook vele souvenirwinkels. Door zelf een beetje rond te lopen, eventueel onder begeleiding van een gids, kun je echter ook een aantal andere watervallen vinden. Bij deze watervallen is de kans groot dat je de hele waterval voor jezelf hebt.

In en om Gitgit

Behalve de waterval heeft het dorp Gitgit niet veer toeristische trekpleisters. Wel is de omgeving er zeker de moeite waard. De berghelling is groen, het dorp bevindt zich op ongeveer achthonderd meter hoogte. Het is er minder heet als op zeeniveau, waardoor er goed te wandelen is. Behalve de natuurlijke en halfnatuurlijke bossen zijn er vele kruidnagel- en koffieplantages. Ook cacao-, vanille- en tropische fruitbomen staan er in overvloed. Vanuit gitgit worden diverse (dag)wandelingen met gids georganiseerd, maar zolang je op de paden blijft, kun je ook prima zelf gaan wandelen.
© 2010 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bali: Gitgit watervalBali: Gitgit watervalDe Gitgit is de hoogste waterval van Bali. Bent u goed ter been, dan is deze waterval het bezichtigen absoluut waard. He…
De watervallen van OuzoudDe watervallen van OuzoudDe Watervallen van Ouzoud(Ouzoud is berbers voor “olijven”) vallen onder de natuurlijke schoonheden van Marokko. Met een…
Multnomawatervallen, OregonDe Multnomawatervallen in Oregon, Verenigde Staten, is befaamd om zijn schoonheid en staat bovenaan de lijst van toerist…
Schitterende watervallen in het Bolaven Plateau in LaosSchitterende watervallen in het Bolaven Plateau in LaosHet Bolaven Plateau ligt in Laos. Dit gebied staat bekend om haar watervallen, haar koffieplantages en haar schitterende…

Kreta: mooie natuur, stranden, plaatsenKreta: mooie natuur, stranden, plaatsenKreta is een erg mooi Grieks eiland, waar van alles te beleven valt. Liefhebbers van mooie natuur kunnen er aan hun trek…
Bronnen en referenties
  • Dusik, 1008, Bali, ANWB extra
Info_lisa (253 artikelen)
Laatste update: 12-08-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.