Vang Vieng, "in the Tubing"

Vang Vieng, "in the Tubing" Vang Vieng is een stad in Laos die bekend is geworden dankzij tubing (ook wel tuben genoemd). Bij tubing gaan mensen in een rubberen binnenband het water op, waarna ze zich laten meenemen door de stroming. Tubing is dus lekker dobberen op het water. In Vang Vieng is er rondom tubing een grote partyscene ontstaan met veel barren op de oevers van de rivier waar plastic emmers drank, de zogenaamde buckets, te koop zijn. Vang Vieng is daardoor zeer populair onder backpackers.

Vang Vieng

Vang Vieng ligt in Laos, op ongeveer 160 kilometer ten noorden van Vientiane, de hoofdstad van Laos. De omgeving van Vang Vieng is schitterend, het stadje ligt vlak bij de rivier Nam Xong en in de omgeving zijn prachtige grotten te vinden. Het hele gebied wordt omringd door bergen die uit het niets lijken op te rijzen en die begroeid zijn met bomen en struiken. Kortom, Vang Vieng bevindt zich in een prachtig deel van Laos.

Toch is het niet zozeer de prachtige omgeving die backpackers en toeristen hiernaartoe trekt, maar de partyscene in en rondom Vang Vieng. Vang Vieng is namelijk beroemd en berucht om haar tubing, ook wel tuben genoemd. Vang Vieng heeft door haar tubing weinig gelijkenissen met de rest van het schitterende Laos, maar het is toch zeker een bezoek waard.

Tubing

"Tubing? Wat is dat?" zult u zich misschien afvragen. Tubing is niets meer en niets minder dan dobberen in het water met een binnenband, een tube. Deze activiteit is razendpopulair in Vang Vieng. Dat heeft twee oorzaken:
  1. De omgeving rondom Vang Vieng is zoals gezegd prachtig. Het bewonderen van deze omgeving, dobberend in een binnenband terwijl u rustig wordt meegenomen door de stroming van de rivier is dus logischerwijs erg populair.
  2. Naast de prachtige omgeving biedt Vang Vieng nog een extra factor: alcohol. Op het punt waar de tubers te water gaan bevinden zich op de oevers van de rivier een aantal barretjes, waar feestende mensen zich verzamelen. Er is zodoende een heuse partyscene ontstaan.

Bij de barren drinken dansende mensen alcoholische mixdrankjes uit plastic emmers, de zogenaamde buckets die ook op de Full Moon Parties van Koh Phangan razend populair zijn. Deze dronken, feestende mensenmassa stapt na een dag vol feesten en drank vervolgens in hun tubes om zich naar huis te laten dragen door de rivier. Tuben is vooral zeer populair onder backpackers.

Gevaarlijk?

Uiteraard is dit niet geheel zonder gevaar. Drank en zwemmen zijn geen al te beste combinatie en dit kan nog verder uit de hand lopen doordat sommigen kiezen voor de toevoeging van drugs. Maar dat geldt natuurlijk overal en altijd. Wie teveel drank op heeft om normaal te kunnen lopen, zal in Nederland ook niet heelhuids thuiskomen van een fietstocht. Wie naar Vang Vieng gaat voor een goed feest op een unieke locatie is absoluut aan het juiste adres, maar vergeet je verstand niet.
Sommige barren hebben daarnaast verschillende attracties zoals schommels, slingerconstructies en looptouwen boven het water. Slingeren en schommelen op een aantal meter hoogte om je uiteindelijk te laten neerkomen in het water lijkt natuurlijk ontzettend leuk, vooral als je al wat drankjes op hebt. Maar vergeet niet dat de Nam Xong een rivier is en geen zwembad. Er liggen rotsen onder water en op sommige plekken is de stroming best heftig. Ook hier geldt dat je je eigen verstand moet gebruiken om de situatie in te schatten. Je zult zien dat er in Vang Vieng genoeg mensen rondlopen met hun armen of gezicht in het verband, drie keer raden hoe dat komt...

Drugs en politie

In Laos zijn drugs verboden. Punt. In Vang Vieng lijkt het vaak alsof dit niet het geval is. Op veel menu's kun je magic pizza's of andere magische gerechten vinden waar drugs, met name hallucinogene middelen, in zijn verwerkt. En ook opiumsigaretten en joints zijn redelijk gemakkelijk verkrijgbaar. De politie in Vang Vieng is echter zeer corrupt. Het gerucht gaat zelfs dat de politiechef de op één na rijkste man in de regio is. En dat ligt niet aan zijn salaris. Het programma van de Laotiaanse politie van Vang Vieng bestaat voornamelijk uit het oppakken van toeristen die drugs bij zich hebben. Vervolgens dreigt de politie met een lang verblijf in een cel en daarna nemen zij grote hoeveelheden geld aan van deze toeristen in ruil voor hun vrijheid. Dit is een bekende praktijk in Vang Vieng, dus wees hiervoor op uw hoede. Het gerucht gaat zelfs dat het politiebureau vaak al om 15:00 uur sluit waarna de politie naar de waterkant gaat om op zoek te gaan naar tubers die drugs bij zich hebben.

Ook dient vermeld te worden dat diefstal relatief vaak voorkomt in Vang Vieng, meestal door medereizigers. En aangifte doen bij de politie heeft in dat geval vaak weinig zin. Pas dus goed op je spullen.

Friends en Family Guy

Vang Vieng is volledig toegerust op haar publiek. Wie een kater heeft en een dagje voor de tv wil hangen heeft de keuze uit tientallen café's waar je eten en drinken kunt bestellen terwijl je nonstop afleveringen van bekende televisieseries kunt kijken. Het begon met Friends, maar nu is het ook mogelijk om Family Guy of The Simpsons te kijken terwijl je geniet van je bordje frietjes of je Laotiaanse rijst-met-kip. Ook is het erg makkelijk om accommodatie te vinden.

In the Tubing

Eigenlijk kun je Vang Vieng niet verlaten zonder een t-shirt of hemd met daarop de tekst Vang Vieng in the Tubing. Deze t-shirts vormen het grootste merchandiseconcept van het kleine stadje en overal in Zuidoost-Azië zul je mensen vinden met zo'n t-shirt of hemd. En dat leidt telkens weer tot hilarische verhalen over watvoor rare dingen je hebt meegemaakt in Vang Vieng...

Andere activiteiten rondom Vang Vieng

Naast het tuben zijn er nog een aantal andere activiteiten rondom Vang Vieng. Zoals gezegd is de natuur rondom Vang Vieng schitterend. De karstrotsformaties bepalen het beeld en overal waar je kijkt zie je groen. Deze rotsachtige omgeving kent ook een aantal mooie grotten. De bekendste grotten in de omgeving zijn Tham Jang en Tham Phu Kham. Het is verstandig om je eigen lamp mee te nemen en laat je niet gek maken door de lokale bevolking die probeert om overal wat Laotiaanse Kip uit te slaan. Ook rotsklimmen is een populaire bezigheid in de omgeving van Vang vieng.

Zoals sommigen ervoor kiezen om in een tube de rivier af te gaan, kiezen anderen ervoor om de rivier op een activere manier te ontdekken; namelijk per kajak. Kajakken is zeer populair onder de actieve backpackers. Kajaktours zijn te boeken in Vang Vieng en vaak houdt het programma in dat u langs een aantal stroomversnellingen vaart, een of meer grotten bezoekt en een of meer dorpjes bezoekt.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ikn280, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een reis door LaosEen reis door LaosLaos is gelegen in Zuidoost-Azië en heeft als buurlanden Cambodja, Thailand, Vietnam, Myanmar en China. Het is een arm l…
Vang Viang, LaosVang Viang, LaosVang Viang ligt op de backpackersroute van Luang Prabang naar hoofdstad Vientiane. De meeste rugzaktoeristen worden aang…
Huay Xai; startpunt van de slowboat en the Gibbon ExperienceHuay Xai; startpunt van de slowboat en the Gibbon ExperienceHuay Xai is een grensplaats in Laos, het plaatsje is een populaire grensovergang van en naar Thailand. Huay Xai vormt oo…
Kuang Si Falls Butterfly Park in Luang Prabang, LaosKuang Si Falls Butterfly Park in Luang Prabang, LaosKuang Si Falls Butterfly Park geldt als de enige vlindertuin van Laos, gelegen aan één van de meest bekende attracties v…

Schitterende watervallen in het Bolaven Plateau in LaosSchitterende watervallen in het Bolaven Plateau in LaosHet Bolaven Plateau ligt in Laos. Dit gebied staat bekend om haar watervallen, haar koffieplantages en haar schitterende…
Koh Lipe; prachtig snorkelen in ThailandKoh Lipe; prachtig snorkelen in ThailandKoh Lipe (Ko Lipe) is een klein eiland, gelegen voor de Andamaanse kust van Thailand. Dit eiland staat bekend om zijn ui…
Ikn280 (93 artikelen)
Gepubliceerd: 20-02-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.