Vientiane, de hoofdstad van Laos

Vientiane, de hoofdstad van Laos Vientiane is de hoofdstad van Laos. Vientiane is goed bereikbaar per vliegtuig en bus. Backpackers en toeristen passeren deze stad dan ook vaak op hun reis door Laos. In en rondom Vientiane vindt u een aantal mooie en bijzondere bezienswaardigheden, maar veel mensen verblijven slechts kort in deze hoofdstad. Naast de tempels, de Patuxai (de Laotiaanse Arc de Triomphe) en het Boeddhapark is vooral het eten in Vientiane een fenomenale belevenis. Vooral als u even genoeg heeft van kip met rijst...

Vientiane

Vientiane is de hoofdstad van Laos. De stad ligt aan de Mekongrivier. De Mekongrivier is een belangrijke rivier die door een groot deel van (Zuidoost-)Azië stroomt. Deze rivier begint in de Himalaya waar zij wordt gevormd door het smeltwater en mondt uit in zee in Vietnam, in de Mekongdelta. De Mekongrivier loopt door heel Laos, van noord naar zuid.
De hoofdstad heeft geen stadse uitstraling. Het is relatief rustig op straat en door de laagbouw en de stoffige wegen heeft de stad zelfs een wat dorpse uitstraling. Tegelijkertijd is deze stad moderner dan de rest van Laos, er zijn hier zowaar winkelcentra te vinden.

Bezienswaardigheden

In en rondom bevinden zich een aantal bezienswaardigheden die absoluut een bezoek waard zijn.

Pha That Luang

Deze gouden stoepa is hét nationale monument van Laos. Het staat symbool voor het boeddhisme en de soevereine staat. Het monument is te zien vanaf Patuxai.

Patuxai

Dit is de Laotiaanse Arc de Triomphe. Het is opgericht ter herdenking van de oorlogsslachtoffers. De Patuxai is het symbool van Vientiane.

Wat Si Saket

Dit is de oudste tempel in Vientiane en zeker een bezoek waard. Hier bevinden zich meer dan 2000 keramische en zilveren boeddhabeelden.

Xieng Khuan (Boeddhapark)

Xieng Khuan staat beter bekend als het Boeddhapark. Het ligt ongeveer 25 kilometer ten zuidoosten van Vientiane. In dit park vindt u veel Boeddhistische en Hindoeïstische beelden. Het is een excentrieke verzameling die is opgericht door een yogi-priester-shaman die deze twee filosofieën samenvoegde in beeld en gedachten. Het park is bereikbaar per lokale bus vanaf het busstation Talat Sao.

Eten

Vientiane biedt het beste van twee werelden als het op eten aankomt. In deze stad vindt u heerlijk Laotiaans eten bij de street vendors. Met name de night market op de oever van de Mekongrivier is hier uitermate geschikt voor. Stel hier uw eigen maaltijd samen door van verschillende stalletjes uw lievelingsgerechten te bestellen en geniet met een BeerLao van het uitzicht op de rivier. Maar als u eventjes genoeg heeft van rijst met kip, hoe lekker het soms ook kan zijn, dan is een Westerse maaltijd in Vientiane ook altijd te vinden. Sterker nog, er zijn een aantal zeer goede restaurants in Vientiane. Deze restaurants bieden Westerse gerechten en service tegen Laotiaanse prijzen. Twee van deze gelegenheden verdienen een eigen vermelding. JoMa Bakery Café, waar Westerse ontbijtjes en lunches te verkrijgen zijn naast een grote hoeveelheid gebak. En Le Vendome, een restaurant met een geweldige Franse keuken.

Vervoer

Binnen Vientiane zijn de meeste afstanden goed te belopen. En voor de wat langere afstanden kan natuurlijk altijd voor een túk-túk worden gekozen. Het huren van een fiets of een scooter is mogelijk in Vientiane, maar het is niet erg aan te raden. Het is niet nodig om van A naar B te komen en hoewel Vientiane misschien wel de kleinste hoofdstad is die u ooit zult zien, is het toch een hoofdstad.

Vientiane heeft een vliegveld en is zodoende goed verbonden met internationale vliegvelden van onder andere Bangkok (Thailand), Hanoi (Vietnam) en Pnom Penh (Cambodja). Ook per bus is Vientiane verbonden met Thailand.

De meeste bestemmingen binnen Laos zijn te bereiken met de bus. De stad heeft drie busterminals; Talat Sao Bus Terminal voor bestemmingen binnen de regio, Southern Bus Terminal voor zuidelijke bestemmingen en Northern Bus Terminal voor noordelijke bestemmingen (o.a. Vang Vieng en Luang Prabang).

Lees verder

© 2011 - 2024 Ikn280, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een visum voor Thailand aanvragen in Vientiane, LaosEen visum voor Thailand aanvragen in Vientiane, LaosWie naar Thailand reist, krijgt in de luchthaven een gratis toeristenvisum dat dertig dagen geldig is. Wie via een grens…
Vientiane, LaosVientiane, LaosDe hoofdstad van Laos heeft slechts 200.000 inwoners. Maar na de mini-stadjes Luang Prabang, Phonsavan en Vang Viang voe…
Schitterende watervallen in het Bolaven Plateau in LaosSchitterende watervallen in het Bolaven Plateau in LaosHet Bolaven Plateau ligt in Laos. Dit gebied staat bekend om haar watervallen, haar koffieplantages en haar schitterende…
Boeddhapark in Nong Khai, ThailandBoeddhapark in Nong Khai, ThailandBepaalde Thaise bezienswaardigheden worden jaarlijks door duizenden toeristen bezocht. Denk aan het Gouden Paleis of Wat…

Porto, een stad met veel winkels en bezienswaardighedenPorto, een stad met veel winkels en bezienswaardighedenPorto is de tweede stad van Portugal. Toch staat het niet bekend om te bezoeken tijdens een stedentrip. Doodzonde, want…
Dagje in RoermondIn de historische stad Roermond valt er altijd wel iets te zien of te beleven. Zo kan je er shoppen in de vele winkels,…
Ikn280 (93 artikelen)
Laatste update: 23-07-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.