Luang Prabang, een prachtige stad in Laos

Luang Prabang, een prachtige stad in Laos De Laotiaanse stad Luang Prabang staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Luang Prabang is bekend om haar tempels en de monniken in hun oranje gewaden die het straatbeeld bepalen. Tijdens een reis door Laos is een bezoek aan deze stad onmisbaar. Naast de tempels, de monniken en het unieke straatbeeld heeft Luang Prabang nog meer te beiden; typisch Laotiaans eten, een prachtig uitzicht op de Mekongrivier en prachtige grotten en watervallen in de omgeving. Luang Prabang is absoluut een aanrader!

Indeling


Luang Prabang

Luang Prabang is een stad in Laos en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Deze stad is vooral beroemd om haar culturele en historische rijkdom. In de stad bevinden zich tientallen tempels. En naast deze tempels is vooral de Frans-Indochinese architectuur kenmerkend voor Luang Prabang.

Luang Prabang is gelegen aan de Mekongrivier, op de plek waar de rivier Nam Khan zich afsplitst. De Mekongrivier is een belangrijke rivier die door een groot deel van (Zuidoost-)Azië stroomt. Deze rivier begint in de Himalaya waar zij wordt gevormd door het smeltwater en mondt uit in zee in Vietnam, in de Mekongdelta. De Mekongrivier loopt door heel Laos, van noord naar zuid.

Tempels en monniken

In de stad bevinden zich tientallen tempels en zodoende lopen er veel monniken over straat. Het straatbeeld van Luang Prabang is vanwege haar tempels, haar monniken en haar architectuur niet te vergelijken met een andere stad in de wereld. Deze boeddhistische monniken, in hun oranje gewaden zijn in de loop der tijd het boegbeeld van de stad geworden voor de toeristische industrie. Dit is enerzijds triest en anderzijds begrijpelijk, hierover later meer (aalmoezen). De beroemdste tempels van Luang Prabang worden hieronder toegelicht:

Phu Si

De heuvel Phu Si ligt in het centrum van de stad. Vanaf deze heuvel heeft u een mooi uitzicht over de stad. Vooral tijdens zonsondergang is het uitzicht zeer de moeite waard. Op de helling van de heuvel zijn tempels gebouwd, deze zijn relatief nieuw en niet enorm indrukwekkend.

Wat Xieng Thong

Wat Xieng Thong ligt bij de splitsing van de Mekongrivier, waar de Nam Khan zich afsplitst. Dit is de mooiste tempel van Luang Prabang. Hier bevindt zich een mooi mozaïek van de levensboom. Op het tempelterrein vindt u allerlei mooie afbeeldingen en tempels. Deze tempel is zeker een bezoek waard.

Andere tempels

Andere mooie tempels in Luang Prabang die u kunt bezoeken zijn Wat Visoun, Wat Xieng Maen, Wat Long Khun, Wat Tham Xieng Maen en Wat Chom Phet.

Tempeletiquette

Wannneer u een tempel betreedt dient u zich te houden aan regels die gelden binnen de boeddhistische tempels.
  1. Voordat u een tempel betreedt dient u uw schoenen uit te trekken.
  2. U dient gepaste kleding te dragen (de bovenarmen moeten bedekt zijn tot voorbij de schouders en de benen tot halverwege de kuit).
  3. Uw voetzolen mogen nooit in de richting van een boeddhabeeld wijzen. Wijzen met de voetzolen wordt in het boeddhisme gezien als onrein of zelfs als belediging. Houdt uw benen onder uw lichaam als u op de grond zit.
  4. Het spreekt voor zich, maar bezoekers dienen zich fatsoenlijk te gedragen. Verstoor de rust in een tempel niet.
  5. Monniken mogen geen vrouwen aanraken. Als een vrouw een geschenk wil geven aan een monnik kan dit alleen via een mannelijke tussenpersoon door het geschenk vlak bij hem op de grond neer te zetten.

Aalmoezen

In Luang Prabang verzamelen de monniken elke ochten vroeg aalmoezen, voornamelijk rijst. De boeddhistische monniken zijn afhankelijk van deze aalmoezen, giften van de lokale bevolking, omdat ze zelf geen inkomsten hebben. Dit is een oude boeddhistische traditie, maar in Luang Prabang is dit uitgegroeid tot een toeristische attractie. Opdringerige Laotiaanse vrouwtjes verkopen 's ochtends mandjes met rijst aan toeristen om deze uit te delen aan de monniken. In de hoofdstraat van Luang Prabang lijkt het verzamelen van aalmoezen een soort circusattractie. Minivans komen aangscheurd om ladingen toeristen op de stoep te dumpen, zodat deze massaal hun camera's met telelenzen tevoorschijn kunnen toveren om vervolgens hun favoriete vakantiekiekjes te schieten, uiteraard met flits. Hierbij wordt totaal geen rekening gehouden met de monniken. Het tonen van respect en waardigheid wordt vergeten. Vrouwen dragen vaak onacceptabel weinig kleren en gaan dan recht voor de neus van een monnik staan met hun camera. Het is een walgelijke vertoning van toeristisch gebrek aan respect. En datv terwijl de traditie zelf prachtig en puur is.

Eten

In Luang Prabang kunt u heerlijk eten. Er zijn relatief veel restaurantjes waar zowel Laotiaanse als Westerse maaltijden worden geserveerd. Veel restuarants liggen aan de hoofdstraat of hebben uitzicht op de Mekongrivier. Voor ieder wat wils. Maar het hoogtepunt van de eetgelegenheden in Luang Prabang is de night food market waar overheerlijke Laotiaanse gerechten kunnen worden gegeten voor weinig geld. Dit is werkelijkwaar overheerlijk.

Rondom Luang Prabang

Rondom Luang Prabang bevinden zich een aantal mooie bezienswaardigheden. Met name de Pak Ou grotten en de Tat Kuang Si watervallen zijn een vermelding waard.

Pak Ou

De Pak Ou grotten bevinden zich ongeveer 25 kilometer stroomopwaarts op de Mekongrivier. Deze twee grotten bevatten veel Buddha-afbeeldingen. Bij een boottocht naar deze grotten wordt vaak gestopt bij een toeristisch dorpje, beter bekend als het whisky dorp. Hier wordt lao-lao verkocht, de beroemde en beruchte rijstwhisky van Laos.

Tat Kuang Si

De Tat Kuang Si watervallen zijn prachtig. Ze liggen 32 kilometer ten zuiden van Luang Prabang. Via een pad loopt u naar boven en onderweg passeert u een aantal kleine watervallen en picknickplaatsjes. Het eindpunt van het pad, de waterval, is adembenemend. Tat Kuang Si is absuluut een bezoek waard. De meeste mensen charteren een tuk-tuk voor de gehele dag.

Vervoer

Binnen Luang Prabang is de gemakkelijkste vorm van vervoer de fiets. U kunt op veel plekken fietsen huren en er is niet veel verkeer, waardoor fietsen een veilige vorm van transport is. Met de fiets kunt u zelf de tempels binnen de stad bezoeken en sommige mensen wagen zich er zelfs aan om op de fiets naar de watervallen van Tat Kuang Si te gaan.

Luang Prabang is bereikbaar per vliegtuig, bus en boot. Luang Prabang heeft een eigen vliegveld en hier arriveren zowel binnenlandse als buitenlandse vluchten. Verder is Luang Prabang uitstekend verbonden met haar omgeving en zelfs met vergelegen steden via de verschillende busroutes. Let op: er zijn verschillende busstations. De meest sfeervolle en tegelijkertijd de langzaamste manier om van en naar Luang Prabang te reizen is met de slowboat.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ikn280, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huay Xai; startpunt van de slowboat en the Gibbon ExperienceHuay Xai; startpunt van de slowboat en the Gibbon ExperienceHuay Xai is een grensplaats in Laos, het plaatsje is een populaire grensovergang van en naar Thailand. Huay Xai vormt oo…
Kuang Si Falls Butterfly Park in Luang Prabang, LaosKuang Si Falls Butterfly Park in Luang Prabang, LaosKuang Si Falls Butterfly Park geldt als de enige vlindertuin van Laos, gelegen aan één van de meest bekende attracties v…
Luang Prabang, LaosLuang Prabang, LaosVers van de boot uit Huay Xai stap je in een uitvergroot dorp: Luang Prabang. Hier mag geen enkel gebouw meer dan drie v…
Met de boot in LaosMet de boot in LaosVeel bezoekers beginnen hun reis in Laos met een tweedaagse boottrip over de Mekong-rivier per slowboat. De speedboot wo…
Koh Lipe; prachtig snorkelen in ThailandKoh Lipe; prachtig snorkelen in ThailandKoh Lipe (Ko Lipe) is een klein eiland, gelegen voor de Andamaanse kust van Thailand. Dit eiland staat bekend om zijn ui…
Ikn280 (93 artikelen)
Gepubliceerd: 20-02-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.