Een visum voor Thailand aanvragen in Vientiane, Laos

Een visum voor Thailand aanvragen in Vientiane, Laos Wie naar Thailand reist, krijgt in de luchthaven een gratis toeristenvisum dat dertig dagen geldig is. Wie via een grens met een buurland in Thailand aankomt, mag vijftien dagen in het land verblijven. Er zijn in 2016 verschillende mogelijkheden om langer in Thailand te blijven of je visum te verlengen. Vele reizigers kiezen ervoor om naar Vientiane in Laos te gaan om daar een visum voor twee maanden te kopen.

Een visum voor Thailand verlengen of vernieuwen

Border run

Een border run is precies wat de naam doet vermoeden, je gaat de grens over met een buurland en keert weer terug naar Thailand. Op die manier krijgen mensen met een Belgisch en Nederlands paspoort vijftien dagen extra om in Thailand te verblijven. Je kunt de grens oversteken met Cambodja, Maleisië, Myanmar of Laos, afhankelijk van waar in Thailand je bent en waar je naartoe wil.

Een kantoor van de dienst immigratie

Elke belangrijke stad in Thailand heeft een kantoor van de dienst immigratie, daar kun je een toeristenvisum verlengen met dertig dagen, dit kost 1900 Thaise Bath (ongeveer 47 euro). Je moet het land dan niet verlaten maar houd er rekening mee dat je waarschijnlijk een halve dag tijd verliest met het invullen van formulieren en vooral met wachten tot het jouw beurt is om je aanvraag in te dienen.

Visum voor zestig dagen kopen

Je kunt op voorhand, in je thuisland of in een buurland van Thailand, een toeristenvisum kopen dat zestig dagen geldig is. Eens je in Thailand bent, kun je dit visum nogmaals met dertig dagen verlengen in een kantoor van de dienst immigratie. Dit geeft je al drie maanden tijd om in Thailand rond te reizen. Sinds 2014 is de regelgeving voor visums strenger geworden, om te voorkomen dat mensen jaren in het land blijven met een toeristenvisum. Aan de meeste grensposten wordt je de toegang tot Thailand geweigerd als je meer dan drie toeristenvisums na elkaar hebt gebruikt, of maximum negentig dagen in het land bent verbleven de afgelopen zes maanden. Dit is geen absolute regel en het hangt af van de persoon die je paspoort controleert. Wie de geldigheid van zijn visum overschrijdt moet 500 Thaise Bath (ongeveer 12 euro) per dag betalen.

Visa run naar Vientiane, Laos

Wie in Noort-Thailand verblijft kan een visa run doen naar Vientiane, de hoofdstad van Laos, om daar een visum te kopen dat zestig dagen geldig is. Er zijn tal van reisorganisaties die deze visa run aanbieden en je begeleiden in het proces, maar het is makkelijk zelf te regelen. Vanuit Chiang Mai, de grootste stad in Noord-Thailand, duurt het ongeveer tien uur om de 673 km naar Vientiane af te leggen met de nachtbus. Aan de grens moet je dan een visum voor Laos kopen en je komt in de vroege ochtend aan in Vientiane, tijdens het hoogseizoen is het aan te raden op voorhand een hotel of guesthouse te boeken. Er zijn hotels en guesthouses in elke prijsklasse, maar over het algemeen liggen de prijzen in Vientiane iets hoger dan in Thailand. Vele backpackers verblijven in de buurt van Wat Ong Teu, in de straten Rue Francois Ngin, Rue Nokeokoummane en Rue Setthathilath. Om een visum voor Thailand te verkrijgen heb je minstens twee dagen tijd nodig.

Dag één

Wie gehaast is kan diezelfde ochtend nog naar het Thaise Consulaat om zijn visumaanvraag in te dienen. Een visum aanvragen kan elke werkdag tussen 8:30 uur en 12:00 uur. Let op, je moet niet naar de Thaise ambassade, maar wel naar de Thailand Consular Section in Rue Bourichane. Je kunt en fiets huren en zelf naar daar rijden of een tuktuk nemen. Elke tuktukchauffeur weet waar je moet zijn als je zegt dat je visum voor Thailand wil kopen.

Afhankelijk van de tijd van het jaar en de dag van de week, kan het erg druk zijn in het Thaise consulaat. Schrik er niet van als er al een hele rij mensen staat te wachten aan de poort. Kom vroeg en wees geduldig, maandag is meestal de drukste dag van de week. Nog voor je binnenkomt zullen er mensen zijn die je een formulier aanbieden om je visum aan te vragen en je willen helpen met het invullen ervan, het is best deze te negeren, want ze vragen natuurlijk geld voor deze hulp.

AanvraagformulierAanvraagformulier
Aanvraagprocedure
Als je het Thaise Consulaat bent binnengekomen moet je aan één van de vensters een nummer en een aanvraagformulier vragen. Je hebt nu de tijd om je aanvraagformulier in te vullen, doe dit grondig en zorgvuldig. Je moet een adres in Laos en een adres in Thailand opgeven, schrijf dus zeker het adres op van je hotel of guesthouse. Je hebt ook twee recente paspoort foto’s nodig en een kopie van je paspoort, je visum voor Laos en eventueel je vervallen visum voor Thailand, alle kopieën moeten ondertekend zijn. Let erop dat je paspoort nog zes maanden geldig moet zijn. Je kunt foto’s en kopieën laten maken op de eerste verdieping van het Thaise Consulaat, hier moet je betalen met Thaise Bath.

Je moet nu wachten tot het jouw beurt is om je documenten in te dienen, dit gaat volgens het nummer dat je eerder gekregen hebt. Als alles in orde is zullen ze je paspoort en documenten houden en word je doorverwezen naar een andere kamer. Hier begint het wachten opnieuw en moet je 1000 Bath (ongeveer 25 euro) betalen. Je krijgt een betalingsbewijs, dit moet je goed bijhouden want je hebt het nodig bij het afhalen van je paspoort de volgende dag. Je bent nu klaar met de aanvraagprocedure en kunt terug naar het centrum van de stad. Je hebt nu tijd om Vientiane te bezoeken, iets te eten in één van de vele Lao en internationale restaurants of enkele tempels te bezoeken. Elke avond is er een avondmarkt aan de rivier waar je een leuk souvenir op de kop kunt tikken.

Een goedgekeurd toeristenvisumEen goedgekeurd toeristenvisum

Dag twee

De volgende werkdag moet je tussen 13:30 uur en 15:30 uur je paspoort afhalen. Het is verstandig om minstens een half uur op voorhand te komen want je krijgt weer een nummer om de volgorde van het afhalen te bepalen. Je moet dan nogmaals je beurt afwachten om je paspoort terug te krijgen met daarin een visum voor Thailand. Controleer je naam op het visum, de datum en het type visum voor je het Thaise consulaat verlaat. Wie in de stad al een bus terug naar Thailand heeft geboekt, kan diezelfde dag nog vertrekken.

Opmerking: deze informatie is van toepassing voor mensen met een Nederlands en Belgisch paspoort en is geldig in februari 2016. De regelgeving in verband met visums, aanvraagprocedure en kosten kunnen op elk moment veranderen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Valedevento, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toeristenvisum Thailand, visum om in Thailand te reizenToeristenvisum Thailand, visum om in Thailand te reizenThailand, het land van de glimlach en prachtige landschappen! Het is een geliefd vakantieland voor velen uit Europa, Ame…
Vientiane, de hoofdstad van LaosVientiane, de hoofdstad van LaosVientiane is de hoofdstad van Laos. Vientiane is goed bereikbaar per vliegtuig en bus. Backpackers en toeristen passeren…

Wellness in HongarijeWellness is erg populair. Over de hele wereld zijn bestemmingen te vinden waar wellness in een unieke vorm wordt aangebo…
Goedkoop op 'vakantie' met culturele uitwisseling van WWOOFWil je eens iets anders doen tijdens je vakantie, misschien een keer vrijwilligerswerk proberen met een leuke groep inte…
Bronnen en referenties
  • http://www.chiangmaibuddy.com/wp-content/uploads/Laos-Visa-Application-Form.pdf
  • http://bbqboy.net/can-expect-applying-thai-visa-vientiane-laos/
Valedevento (52 artikelen)
Laatste update: 14-04-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.