Full Moon Party op Koh Phangan

Full Moon Party op Koh Phangan Koh Phangan (Ko Pha Ngan) is een Thais eiland voor de oostelijke Golfkust van Thailand. Dit eiland is beroemd en berucht vanwege haar Full Moon Party. Deze Full Moon Parties worden maandelijks gehouden tijdens volle maan en op deze feesten komen veel backpackers af. De feesten staan bekend om hun buckets (plastic emmertjes met drank) en de grote aantallen feestende mensen. Een Full Moon Party is zeker een bezoek waard. De sfeer is erg goed en het is een onvergetelijke ervaring.

Koh Phangan

Koh Phangan (Ko Pha Ngan) is een eiland voor de oostelijke Golfkust van Thailand. Koh Phangan ligt tussen de eilanden Koh Samui (ko Samui) en Koh Tao (Ko Tao). Het eiland Koh Phangan staat bekend om haar maandelijkse feesten op het strand; de wereldberoemde Full Moon parties. Eigenlijk is er elke dag wel een feest te vinden op het strand, maar de echte Full Moon Parties tijdens de volle maan zijn het populairst. Naast de vollemaansfeesten is Koh Phangan een prachtig tropisch eiland met mooie stranden, palmbomen en heerlijk warm zeewater.

Wat is een Full Moon Party?

Een Full Moon Party is een groot feest op het strand van Koh Phangan wanneer het volle maan is. Het strand waar dit feest wordt gegeven heet Haad Rin. Op het strand worden diverse muziekstijlen vertegenwoordigd en er is zodoende voor ieder wat wils. Het feest trekt maandelijks veel bezoekers, met name backpackers. Het eiland is zowel beroemd als berucht om haar feesten en dit is gedeeltelijk terecht. Veel losgeslagen jongeren vieren op Koh Phangan inderdaad dat er niemand in de buurt is die ze ervan weerhoudt om iets stoms te doen. Zo kunnen ze touwtjespringen met brandende touwen, sterke drankmixjes drinken uit plastic emmertjes (de zogenaamde buckets) en zich tegoed doen aan magic shakes (met hallicunogene drugs). Maar naast deze aparte bezigheden zijn de Full Moon Parties vooral ontzettend leuk en gemoedelijk. Mensen uit alle landen van de wereld bezoeken de feesten en het is een groots feest. Wanneer 's ochtends de zon opkomt terwijl de helft van de aanwezigen nog steeds staat te dansen met hun blote voeten in het zand, wordt pas echt duidelijk hoe uniek deze ervaring is.

Typisch Full Moon: Buckets en body paint

Het is misschien wel leuk om nog even terug te komen op de karakteristieke onderdelen van de Full Moon Party.
Allereerst die buckets, de plastic emmertjes met drank. Deze felgekleurde drankemmertjes, die je normaal gesproken gebruikt ziet worden door kleine kinderen die zandkastelen bouwen, worden overal op het strand verkocht. Ze bevatten een drankmix naar keuze. Vaak is dit een combinatie van sterke drank, frisdrank en energiedrank. Hierbij worden rietjes gegeven, zodat de emmer gedeeld kan worden met anderen. Naast de buckets zie je tijdens de Full Moon Parties ook veel mensen (met name meisjes) die compleet onder de fluoriscerende body paint zitten. Dit hoort ook bij de Full Moon Party. Ook moet er vermeld worden dat zwemmen in de zee geen aanrader is tijdens een Full Moon Party, dit is namelijk tegelijkertijd het gemeenschappelijke urinoir. En tot slot: brandend touwtjespringen. Een touw wordt gedrenkt in spiritus en vervolgens aangestoken, het touwtjespringen verschilt los daarvan niet erg van het ons allemaal bekende touwtjespringen. De één vindt het geweldig en de ander wordt de volgende dag wakker met een derdegraads brandwond op zijn gezicht. Wees gewaarschuwd...

Wanneer is er een Full Moon Party?

Full Moon Parties worden gehouden tijdens volle maan. Daarnaast worden er speciale feesten georganiseerd tijdens kerst en oud en nieuw. Maar ook als je toevallig op Koh Phangan bent terwijl er geen volle maan is, is er toch altijd wel een feestje te vinden.

Full Moon Party data 2011
Januari-
Februari19
Maart19
April18
Mei18
Juni16
Juli17
Augustus14
September12
Oktober12
November10
December10, 25 (kerstfeest), 31 (oud & nieuw)

Full Moon Party data 2012
Januari8
Februari8
Maart7
April6
Mei6
Juni4
Juli3
Augustus4
September1, 30
Oktober30
November28
December25 (kerstfeest), 31 (oud & nieuw)

Drugs en politie

In Thailand zijn drugs verboden. Punt. Op Koh Phangan voelt het soms alsof dit niet het geval is. Op veel menu's kun je magic pizza's of andere magische gerechten vinden waar drugs, met name hallucinogene middelen, in zijn verwerkt. Vooral tijdens de Full Moon Parties gebruiken veel mensen drugs. De politie is zeer streng en vaak ook corrupt. Hun programma bestaat voornamelijk uit het oppakken van toeristen die drugs bij zich hebben, dreigen met een lang verblijf in een cel met mogelijk de doodstraf tot gevolg (een reële straf voor drugsbezit in Thailand) en vervolgens grote hoeveelheden geld aannemen van deze toeristen in ruil voor hun vrijheid. Dit is een bekende praktijk in Thailand, dus wees hiervoor op uw hoede. De politie houdt ook vaak toeristen op brommers aan omdat er iets niet juist zou zijn met het voertuig, de rijstijl, de manier waarop de helm wordt gedragen of een andere zelfverzonnen regel. Het doel is weer om de toerist geld af te troggelen. Als je een klein bedrag apart houdt voor dit soort incidenten (buiten je portemonnee uiteraard) kun je hier vaak snel vanaf komen door ze dat toe te stoppen.

Accommodatie

Er is veel accommodatie te vinden op Koh Phangan, maar rondom de Full Moon Party raken de meeste guesthouses snel volgeboekt. Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat je urenlang moet zoeken naar een slaapplek.
  1. Van te voren boeken. Veel mensen boeken van te voren hun accommodatie. Het voordeel is dat je hiermee wat zekerheid hebt. Het nadeel is dat je vaak veel moet bellen en regelen en dat je nooit weet waar je precies terecht komt.
  2. Op een ander eiland slapen. Sommige mensen slapen liever op Koh Samui of Koh Tao en reizen vanaf daar af naar Koh Phangan voor de Full Moon Party om vervolgens de eerste ferry terug te pakken.
  3. Ter plekke op zoek gaan. Dit is uiteraard gewoon mogelijk, rondom de Full Moon Party is de kans echter klein dat je snel een slaapplek zult vinden.

Transport

Je kunt op verschillende manieren naar Koh Phangan reizen, maar je ontkomt er niet aan om op een boot te stappen.

Vliegtuig

Het is mogelijk om te vliegen naar het vliegveld op Ko Samui (USM). Hier landen regelmatig binnenlandse vluchten uit Bangkok, Phuket en Chiang Mai en zelfs internationale vluchten. Op het vliegveld zijn kaartjes te koop voor een van de vele ferries naar Ko Pha Ngan.

Boot

Vanaf het vasteland van Thailand vertrekken ferries die onderweg stoppen bij Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao. De meest gebruikte vertrekplaats is Surat Thani, maar het is ook mogelijk om vanaf Chumphon te reizen. Het is ook mogelijk om vanaf één van de buureilanden naar Koh Phangan te reizen.

Boot-bus-ticket

Veel toeristen kiezen ervoor om een gecombineerd ticket te kopen in bijvoorbeeld Bangkok. Hiermee koopt men een ticket voor de bus naar Surat Thani met aansluitend een ferry-overtocht naar één van de eilanden. Tijdens het reizen met deze bussen of boten is het raadzaam om je waardevolle spullen bij je te houden en niet in de bagageruimte achter te laten. Er verdwijnt nog wel eens wat op deze ritten...

Lees verder

© 2011 - 2024 Ikn280, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blauwe maan: twee keer een volle maan in een maandIn 2009 werd veelal aangekondigd dat er tijdens de jaarwisseling van 2009 op 2010 een blauwe maan zou zijn. Veel mensen…
Naar de Maan met Google EarthZo’n 40 jaar geleden, op 20 juli 1969, zette Neil Armstrong de eerste menselijke stappen op de maan. Exact 40 jaar later…
Design kinderstoel Mima MoonDesign kinderstoel Mima MoonMima’s kinderstoel de ‘Mima Moon’ is een sterke tegenhanger voor de design kinderstoelen van Bloom, de Fresco-kinderstoe…
Netflix Party, wat is het en hoe werkt het?Netflix Party, wat is het en hoe werkt het?Samen een film kijken op Netflix kan supergezellig zijn. Met Netflix Party kun je samen met iemand anders een film of se…

Luang Prabang, een prachtige stad in LaosLuang Prabang, een prachtige stad in LaosDe Laotiaanse stad Luang Prabang staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Luang Prabang is bekend om haar tempels en d…
Huay Xai; startpunt van de slowboat en the Gibbon ExperienceHuay Xai; startpunt van de slowboat en the Gibbon ExperienceHuay Xai is een grensplaats in Laos, het plaatsje is een populaire grensovergang van en naar Thailand. Huay Xai vormt oo…
Ikn280 (93 artikelen)
Laatste update: 20-02-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.