Pai, een rustig stadje in Noord-Thailand

Pai, een rustig stadje in Noord-Thailand Pai is een klein stadje in Noord-Thailand en ligt op zo'n 140 km van Chiang Mai. Het heuvelachtige gebied rondom Pai wordt tot één van de mooiste gebieden van Thailand gerekend. Pai is een stadje waar mensen vooral naartoe gaan voor de rust. Pai heeft een hippie-achtige sfeertje en het klimaat is wat vriendelijker dan in het vergelegen Bangkok, net als de mensen zo lijkt het. In dit artikel staan tips en wetenswaardigheden voor een bezoek aan Pai.

Klimaat

Pai heeft een gunstig klimaat. De temperatuur is hier aangenamer dan in het warme Bangkok. Temperaturen schommelen tussen half-november en januari tussen de 14°C en 30°C. In februari begint de temperatuur te stijgen en in het droge seizoen (maart-mei) schommelt de temperatuur tussen de 15°C en de 36°C. In het regenseizoen (juni tot half-november) kunnen de maximumtemperaturen wel wat dalen, maar de minimumtemperaturen zijn vrij constant 22-24°C. In Pai is de temperatuur overdag hoger dan de nachttemperatuur. Als er regen valt, valt deze meestal sporadisch, behalve in augustus en september tijdens de piek van het regenseizoen. Dan willen de straten nog wel eens veranderen in watervallen.

Accommodatie

Accommodatie vinden in Pai kan soms moeilijk zijn, vooral van december tot maart. De meest idyllische en rustieke accommodatie is te vinden aan de oevers van de rivier die door Pai stroomt, de Mae Nam Pai. Pai is een kleine stad en er zijn relatief veel guesthouses, maar zeer weinig hotels. De gang van zaken in veel guesthouses is, zoals op veel plekken in Thailand en Zuidoost-Azië, ietwat amateuristisch of onprofessioneel. Stoor u hier niet aan, het hoort allemaal bij het laid-back gevoel dat heerst in en rondom Pai. Naast accommodatie rondom de rivier is er ook accommodatie in het stadscentrum en wat verder buiten de stad (over de brug).

Activiteiten

Net zoals in Chiang Mai is ook hier de trekkingindustrie de laatste jaren sterk gegroeid. Met deze trekkings gaat u de bergen in voor een aantal dagen. Afhankelijk van de trekking gaat u wandelen, mountainbiken, rijden met jeeps, olifantrijden, raften of een combinatie hiervan. Hierbij geldt: hoe uitgebreider, hoe duurder. Veel trekkings hebben een bezoek aan bergstammen op het programma staan. Uiteraard is de natuur prachtig. Verder is het rondom Pai mogelijk om te raften of om olifanten te berijden, maar de meest populaire activiteit is brommerrijden door de schitterende omgeving.

Born to be wild; brommerrijden rondom Pai

Brommerrijden is de meest populaire activiteit in en rondom Pai. Het is mogelijk om met de brommer naar Mae Hong Son, een stad in Noord Thailand vlak bij de Burmese grens, te rijden. De afstand tot Mae Hong Son is 111 km en de weg telt meer dan 1000 bochten. De uitzichten zijn grandioos en het rijden is op zichzelf al een enorm avontuur op de bochtige en steile weg. De trip naar Mae Hong Son, met veel stops en pauzes tussendoor, is prima te doen in een dag en na een overnachting in Mae Hong Son kunt u de volgende dag weer terugrijden. Sommige mensen rijden zelfs naar Burma om bijvoorbeeld een visum-run te maken, waarbij ze na een kort bezoek in Burma een nieuw visum voor Thailand kunnen aanvragen. Ook is het mogelijk om naar Chiang Mai te rijden en de brommer daar in te leveren bij een ander filiaal van het brommerverhuurbedrijf. Vraag dit wel even na voor u hier aan wilt beginnen.

Drugs en politie

In Thailand zijn drugs verboden. Punt. In Pai voelt het soms alsof dit niet het geval is. Op veel menu's kunt u magic pizza's of andere magische gerechten vinden waar drugs, met name hallucinogene middelen, in zijn verwerkt. En in Pai is het ook niet al te moeilijk om aan joints te komen. De politie in Pai is zeer corrupt. Hun programma bestaat voornamelijk uit het oppakken van toeristen die drugs bij zich hebben, dreigen met een lang verblijf in een cel met mogelijk de doodstraf tot gevolg (een reële straf voor drugsbezit in Thailand) en vervolgens grote hoeveelheden geld aannemen van deze toeristen in ruil voor hun vrijheid. Dit is een bekende praktijk in Thailand en met name in Pai dus wees hiervoor op uw hoede. De politie houdt ook vaak toeristen op brommers aan omdat er iets niet juist zou zijn met het voertuig, de rijstijl, de manier waarop de helm wordt gedragen of een andere zelfverzonnen regel. Het doel is weer om de toerist geld af te troggelen. Als u een klein bedrag gereed houdt voor dit soort incidenten (buiten uw portemonnee uiteraard) kunt u hier vaak snel vanaf komen door ze dat toe te stoppen. Wie moraalridder wil spelen en in discussie wil gaan met de politie in Thailand moet van goede huize komen.

Nachtleven

Pai heeft een nachtleven, één nachtleven. Alle toeristen in Pai komen vroeg of laat in dezelfde bars en 'discotheken' terecht. Zo leren mensen elkaar wel snel kennen binnen Pai. Wie zijn gitaar mee heeft genomen en aardig kan spelen kan vaak gemakkelijk een optreden organiseren in één van deze bars. Bebop is de bekendste nachttent in Pai en als deze sluit is er altijd wel iemand die nog een barretje weet om naartoe te gaan.

Vervoer

De meeste mensen reizen vanaf Chiang Mai naar Pai met een minibus (een bestelbusje). Grote bussen kunnen niet rijden op de bochtige weg. Wie snel wagenziek wordt doet er goed aan een pilletje tegen reisziekte in te nemen of een goede voorraad kotszakjes in te slaan. Pai heeft ook een klein vliegveld en een vliegverbinding met Chiang Mai, maar de meeste mensen reizen toch per minibus.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ikn280, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thailand als vakantielandThailand als vakantielandEen vakantiebestemming welke de laatste jaren in populariteit is toegenomen, is ongetwijfeld Thailand. Het aantal reizen…
Thailand in twee wekenThailand in twee wekenWie Thailand wil verkennen maar slechts twee weken de tijd heeft, hoeft niet meteen een streep door het plan te zetten v…

Panamakanaal, imposante doorvaart na moeizame aanlegPanamakanaal, imposante doorvaart na moeizame aanlegEen tocht door Het Panamakanaal is een onvergetelijke ervaring. Men vaart gedurende 8 uur langs het ondoordringbare trop…
De mooiste dorpen van Toscane - Giglio CastelloToscane heeft naast prachtige steden zoals Firenze, Siena, Lucca, Pisa, San Gimignano, Volterra, ... ook tal van kleiner…
Ikn280 (93 artikelen)
Laatste update: 20-02-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.