De mooiste dorpen van Toscane - Giglio Castello
Toscane heeft naast prachtige steden zoals Firenze, Siena, Lucca, Pisa, San Gimignano, Volterra, ... ook tal van kleinere pitoreske dorpen die in het Italiaans "borghi" worden genoemd. Deze "borghi" in Toscane maken net als deze in andere provincies deel uit van de classificatie "I Borghi più belli d'Italia" en zijn internationaal erkend omwille van hun cultuurhistorische waarde.
Ligging Giglio Castello en hoe te bereiken
Aangezien Giglio Castello op het eiland Giglio ligt, is de enige mogelijkheid om de borgo te bezoeken met de ferryboot vanuit Porto Santo Stefano tot aan Giglio Porto. De overtocht duurt ongeveer 1 uur. Indien men de auto op de boot wenst mee te nemen dan is het verplicht om vooraf te boeken. Let wel op dat gedurende de zomermaanden het verboden is om de wagen mee te nemen.
Meer informatie: Società di navigazione pubblica Toremar, tel. 0039 0564 810803; Società di Navigazione privata Maregiglio, tel. 0039 0564 812920)
De oorspong van de naam
Zoals op het eerste gezicht lijkt, komt de naam niet van de geparfumeerde bloem, Giglio genaamd maar van het Griekse woord "igilion", wat geit betekent. Het Griekse woord werd vervolgens verbasterd in het Latijn tot Gilium. Het is inderdaad zo dat geiten veelvuldig voortkwamen op de rotsformaties langs de kuststroken. Denken we hierbij maar aan het andere eiland Montecristo waar deze dieren nog steeds te zien zijn.
Geschiedenis
- 8ste eeuw voor Christus: Met de komst van de Etrusken begint de bewerking van de minerale grondstoffen die de eilanden Elba en Giglio rijk zijn. De eerste bouwwerken komen in deze periode tot stand.
- 1ste-2de eeuw voor Christus: Resten van de Romeinse villa, ooit toebehorend aan Domizi Enobarbi tonen aan dat Giglio Castello ooit deel uitmaakte van het Romeinse Imperium.
- 410: Na de invasie van het Romeinse Imperium door de Goten en Vandalen vlucht een groot gedeelte van de bevolking naar Giglio Castello waar ze onderdak krijgen bij de plaatselijke bewoners. Bij de gevluchten ook onder andere Mamiliano, de bisschop van Palermo en latere patroonheilige van Giglio Castello.
- 805: Keizer Karel de Grote schenkt het eiland aan de Cisterciënzer orde van Aquas Salvias.
- 10de-12de eeuw: Het eiland komt opeenvolgend in bezit van de families Aldobrandeschi, Caetani en Orsini dewelke regeren in naam van Firenze of Pisa. Onder het gezag van Pisa worden de stadsmuren met torens en burcht gebouwd en krijgt Giglio Castello zijn hedendaagse vorm.
- 13de-15de eeuw: Gedurende 2 eeuwen wordt het eiland door de Cisterciënzer orde uitgeleend aan verscheidene machtige families die regeren in naam van Pisa, Firenze en Siena. In de 15de eeuw komt het eiland zelfs in handen van de koning van Napels die dit uiteindelijk afstaat aan de familie Piccolomini.
- 1534: Het eiland wordt veroverd door de zeerover Barbarossa.
- 1544: Voor de tweede maal verovert Barbarossa het eiland. Giglio Castello wordt volledig leeggeplunderd waarbij praktisch de volledige bevolking wordt gedeporteerd naar Tunesië. Historische bronnen spreken over 700 personen.
- 1558: De familie Piccolomini verkoopt het eiland aan Eleonora di Toleda, echtgenote van Cosimo I de' Medici. Onder het gezag van de Medici verkrijgt Giglio Castello zijn onafhankelijkheid en economische stabiliteit.
- 1559-1563: Opnieuw wordt het eiland belegerd door zeerovers, ditmaal echter zonder resultaat.
- 1737: Op dit moment deel uitmakende van het Groothertogdom Toscane, beslissen de Europese grootheden om het eiland te brengen onder het gezag van de Lorena.
Bezienswaardigheden
De haven "Giglio Porto": In de haven merken we onmiddellijk de pittoresk gekleurde huizen op. Zeker een bezoek waard is de toren "Torre del Saraceno", gebouwd in 1596 door Ferdinando II.
Middeleeuwse centrum van Giglio Castello
Met de bus begeven we ons vervolgens naar het middeleeuwse dorp van Giglio Castello, gelegen op 400 meter hoogte boven de zeespiegel. Van hier uit kunnen we de andere eilanden zien die zich in de Tyrrheense zee bevinden, namelijk Giannutri, Elba, Montechristo en Corsica.
Het imponerende kasteel "Rocca Aldobrandesca" werd gebouwd in de 12de eeuw en in de eeuwen daarop meermaals uitgebreid en gerestaureerd. De smalle steegjes met de typische bogen en de buitentrappen van de woningen tonen het defensieve karakter van de borgo die gezien zijn ligging constant bloot stond aan gevaar vanuit de zee. De borgo is dan ook beschermd door een indrukwekkende stadsmuur, daterend uit de middeleeuwen en enkel onderbroken door 3 stadstorens met cirkelvormig grondplan. Deze 3 toegangspoorten zijn opgebouwd uit grote massieve blokken graniet. Wandelend langs de stadsmuren komen we bij het plein "Piazza dei Lombi" en vervolgens bij de "Casamatta", strategische zone voor de verdediging van de borgo.
Kerk San Pietro Apostolo
Min of meer in het centrum van de Borgo vinden we de "chiesa San Pietro Apostolo" terug. De kerk werd oorspronkelijk gebouwd in de 15de eeuw maar zijn huidige vorm dateert uit de 18de eeuw. In de kerk is vooral de rechterkapel "cappella del Crocefisso" het vernoemen waard. We vinden er tal van relikwieën terug voorkomende uit de kapel van paus Innocenzo XIII: kaarshouders, wijnbekers, relictenhouders, ... allemaal met zilver gedecoreerd in Rome tussen de 17de en de 18de eeuw. In een relictenhouder uit 1724 vinden we de bovenarm van de patroonheilige van Castello Giglio terug, namelijk Mamiliano. Het belangrijkste kunstwerk is echter een Christus in ivoor, toegewijd aan de beroemde kunstenaar Giambologna.
Tussen 17de eeuwse bustes en een marmeren altaar uit de 15de eeuw vinden we er een curiositeit terug namelijk twee zwaarden en een pistool achtergelaten door de Tunesische piraten bij de laatste belegering in 1799.
Laat 18de eeuwse watertank
Onder het plein van de kerk vinden we een laat 18de eeuwse watertank terug die gemaakt werd op bevel van Ferdinando III om in tijde van belegering de plaatselijke bevolking van water te kunnen voorzien.
Lokale gerechten
Het voornaamste typische product van Giglio Castello is de krachtige wijn, Ansonaco genaamd. Deze wijn is overal in de talrijke wijnkelders die Giglio Castello rijk is, te proeven.
Typische gerechten zijn:
- Panficato: een soort taart met vijgen en gedroogd fruit.
- Coniglio selvatico alla cacciatora: wild konijn op jagerswijze klaargemaakt namelijk met tomaten, paprika en plaatselijke kruiden.
- visgerechten: de Tyrrheense zee biedt tal van vissoorten die gebruikt worden in de heerlijke visschotels die Giglio Castello rijk is.