Thailand in twee weken

Thailand in twee weken Wie Thailand wil verkennen maar slechts twee weken de tijd heeft, hoeft niet meteen een streep door het plan te zetten vanwege de korte beschikbare tijd. Thailand is namelijk een prima te bereizen land. Je verplaatst je makkelijk over grotere afstanden. Je kunt er voor kiezen om op één plek te blijven, maar het is ook realistisch om meerdere gebieden aan te doen. Er zijn vele mogelijkheden om de reis invulling te geven. Hier volgt één van de mogelijkheden.

Startpunt: Bangkok

Bangkok is een geschikte plek om je reis door Thailand te beginnen. Het is een Westerse stad, met Aziatische accenten. Zo zijn er shopingmalls en restaurants die allerlei keukens serveren. Maar er zijn ook tempels, het grand palace en naar een plekje voor een massage hoef je niet lang te zoeken Deze zijn er volop.

Neem een paar dagen de tijd om te acclimatiseren. In de meeste gevallen zal je last hebben van een jetlag (in Thailand is het zes uur later dan in Nederland) en wie te snel volop actief is, kan nog lang achter de feiten aanlopen. Misschien is het verleidelijk om meteen in hoog tempo de highlights af te gaan. Maar dat kan later. Daarom is in dit reisvoorbeeld de stad Bangkok twee keer opgenomen. Zowel als beginpunt als als eindpunt.

Reis van Bangkok naar Chiang Mai

Om naar Chiang Mai (Noord Thailand) te gaan kun je de nachttrein nemen. Houd er wel rekening mee dat dit een erg geliefd vervoersmiddel is. Het beste kun je proberen de kaartjes al ruim van tevoren in Nederland te regelen. Dit kan via de website:
www.thailandtrainticket.com.

Mochten er geen treintickets beschikbaar zijn of maak je er liever geen gebruik van de trein, dan kun je een binnenlandse vlucht nemen. In ongeveer een uur en vijftien minuten vlieg je van Bangkok naar Chiang Mai. Luchtvaartmaatschappijen die deze route vliegen zijn onder andere: NOK-air, Air Asia, Thai air en Bangkok airways. Deze binnenlandse vluchten vertrekken meestal vanaf het vliegveld Don Muang. Het ligt op zo'n 20 kilometer van Bangkok centrum.

Bestemming 2: Chiang Mai

Vanuit Chiang Mai zijn er veel excursiemogelijkheden. Je kunt een trekking doen (variërend van één tot drie dagen), sommige organisaties combineren het wandelen met een tocht op een olifant en/of met bamboe vlotvaren of raften. Lees van tevoren ervaringen over de trekkingen. Ze verschillen in zwaarte. Houd er rekening mee dat het meestal warm zal zijn en dat er veel heuvel op gelopen wordt.

In Chiang Mai zelf kun je onder andere tempels bezoeken. Zorg ervoor dat gepast gekleed bent, dat wil zeggen: bedek je schouders en draag geen extreem korte en strakke kleding. Doe je schoenen uit bij het betreden van de tempelgebouwen.
Ongeveer vijftien kilometer buiten Chiang Mai ligt, op een heuvel, de tempel Doi Suthep. Vanaf hier heb een mooi uitzicht op Chiang Mai. Vanuit het centrum van Chiang Mai pendelen busjes naar de tempel en weer terug.

Reis vanuit Chiang Mai naar Koh Lanta via Krabi

Om op Koh Lanta te komen vanuit Chiang Mai kun je eerst vliegen op Krabi. Een andere optie is om vanuit Chiang Mai de trein te nemen naar Bangkok en van daaruit naar Krabi te vliegen. Aangekomen op Krabi kun je meteen de boot of bus nemen naar Ko Lanta. Let er wel op dat je vlucht hierop goed aansluit. Wie het rustiger aan wil doen, kan ook een nacht doorbrengen op Krabi, om de volgende dag door te reizen naar Koh Lanta.

Bestemming 3: Koh Lanta

Een leuke en goedkope manier om Koh Lanta te ontdekken is door een scooter te huren. In één dag kun je al veel van het schiereiland zien. Eventueel kun je ook een fiets/mountainbike huren. Reken erop dat je stevige heuvels tegenkomt. Op Koh Lanta zijn heuvels met een stijgingspercentage tot 19%. Koh Lanta bestaat uit diverse stranden, heeft een centrum en verder naar het zuiden geleden 'old town'. Vanuit Koh Lanta kun je een dagtrip boeken naar één van de nabijgelegen eilanden. Deze eilanden zijn vaak erg geschikt om te snorkelen, vanwege de veelzijdige onderwaterwereld.

Bestemming 4/vertrekpunt: Bangkok.

Na een binnenlandse vlucht ben je weer terug bij het beginpunt, Bangkok. In Bangkok is erg veel te doen. Een greep uit de mogelijkheden:
 • Tempels bezoeken
 • Bioscoop bezoek (er worden onder andere 4D-films gedraaid.)
 • Chinatown
 • een fietstocht
 • Thai boxing kijken of zelf een training nemen.

Gezondheid in Thailand

Tenslotte nog enkele gezondheidstips voor de reis door Thailand:
 • Het is verstandig om in Chiang Mai/Noord-Thailand en in Zuid-Thailand (Krabi en Ko Lanta) 'Deet' (anti-insectenbetenspray) te gebruiken. Met name 's avonds en 's nachts zijn de muggen er actief. Soms kunnen deze tropische ziekten overbrengen.
 • Pootjebaden of zwemmen in stilstaand water kan dengue veroorzaken, een virusinfectie. Symptomen zijn griepachtig van aard. In enkele gevallen heeft de ziekte een ernstiger verloop. Bijkomende symptomen zijn dan: spontane blauwe plekken, bloedneus en bloedend tandvlees. Kinderen die jonger zijn dan tien jaar moeten soms in het ziekenhuis worden opgenomen omdat de ziekte voor hen gevaarlijker is.
 • Op de meeste plekken in Thailand is het eten en drinken veilig. Om het zekere voor het onzekere te nemen kun je drinken bestellen zonder ijsklontjes, hoewel Thaise restaurants/eetstalletjes meestal hun ijsblokjes van veilig fleswater maken in plaats van onveiliger kraanwater. IJsblokjes met een gat erin zijn veilig, deze zijn fabrieksmatig geproduceerd.
 • Ook bij het eten van salades is er een kleine kans dat de sla/groenten zijn gewassen met kraanwater. In de meeste gevallen zal het eten van salades echter geen problemen geven.
© 2015 - 2024 Survivallaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Krabi - Het mooiste stukje van ThailandKrabi - Het mooiste stukje van ThailandPrachtig, paradijselijk en vol avontuur. Logeren in een hutje op het strand, per boot van eiland naar eiland varen en he…
Thailand: populaire bestemmingen, tips en uitstapjesThailand: populaire bestemmingen, tips en uitstapjesJe reis naar Thailand is geboekt. Het land van de glimlach, het land van de boeddha's, ontelbare tempels en bezienswaard…
Chiang Mai, de parel van Noord ThailandChiang Mai, de parel van Noord ThailandChiang Mai is een grote, bekende stad in Noord Thailand op zo'n 700 km van Bangkok. Veel toeristen bezoeken deze plaats…
Zalig vertoeven aan de Normandische kustZalig vertoeven aan de Normandische kustWie zijn batterijen wil opladen, hoeft niet eens zo ver te reizen: Normandië is vlakbij. Op amper 300 km vanuit Brussel…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Derstiefel, Pixabay
 • http://www.sgzopreis.nl/folders/ziekten/dengue/6, bezocht op 18-1-2015
Survivallaar (14 artikelen)
Gepubliceerd: 19-01-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.