Zalig vertoeven aan de Normandische kust

Zalig vertoeven aan de Normandische kust Wie zijn batterijen wil opladen, hoeft niet eens zo ver te reizen: Normandië is vlakbij. Op amper 300 km vanuit Brussel zit je al te genieten van een glaasje cider op een terrasje in Le Tréport. Je voelt de stress zó van je schouders glijden. Aan eten en drinken heb je hier een overvloed. Denk maar eens aan de zeevruchten, Calvados en Camembert. Normandië, met zijn pittoreske dorpjes en mooie krijtrotsen, is het ontdekken waard. Maar op 6 juni 1944 werd Normandië wereldbekend door de fameuze landing van de geallieerden. Nu nog vind je er overal sporen van de tweede Wereldoorlog. D-day wordt hier duidelijk in eer gehouden Normandië is een Franse provincie en wordt op de 49ste breedtegraad gesplitst in twee delen: Haute Normandie, met als hoofdstad Rouen en Basse Normandie, met als hoofdstad Caen.
La haute Normandie bestaat uit de departementen Seine Maritime en Eure. La Basse-Normandie bestaat uit de departementen Calvados, Manche en Orne. De kustlijn is heel variërend, van krijtrotsen tot prachtige zandstranden. Je komt er langs idyllische, adembenemende landschappen. Van Mers-les-Bains tot de Mont Saint-Michel.

Côte d’Albâtre

De albasten kust, met zijn indrukwekkende krijtrotsen en keien stranden, situeert zich tussen Le Treport en Le Havre. Dit prachtig landschap is uniek en vormde een inspiratie voor de impressionisten, zoals Monet en Renoir.

Dieppe is befaamd als oudste Normandische haven. Er heerst een gezellige drukte en je vindt er tal van visrestaurantjes. Een tussenstop in Veules-les-Roses, is beslist de moeite waard. Het pittoreske dorpje heeft zijn naam te danken aan de kortste rivier van Frankrijk: de Veules. Vervolgens kom je in Fécamp, die bezaaid is met terrasjes op de promenade. Het kerkje op de heuvel is beslist een bezoekje waard. Dan gaat het richting Etretat deze belangrijke badplaats wordt omsloten door twee falaises: de falaise Amont en de falaise Aval, met zijn befaamde boogrots. De laatste stad aan de Côte d’Albâtre, is Le Havre, een belangrijke havenstad. Hier steek je de Seine over via de indrukwekkende ‘Pont de Normandie’. Aan de overkant kom je terecht aan de Côte Fleurie.

Côte Fleurie

De bloemenkust strekt zich uit van Honfleur tot Cabourg. Sinds de 19de eeuw, zijn hier de weelderige villa’s kenmerkend voor het mondaine leven.

Honfleur, de parel van de Côte Fleurie bezit zonder twijfel, het meest idyllische haventje in Normandië. In de talrijke restaurantjes, rondom Le vieux bassin, kan je volop genieten van dagverse vis en schaaldieren. Je kan er uren rondslenteren in de pittoreske straatjes. Onmiddellijk na Honfleur, beland je in Deauville Deze badplaats straalt nog de grandeur van vroeger uit, en is vooral gekend voor zijn filmfestival, renbaan, casino en haute couture winkels. In Houlgate, een familiale badstad, is er voor elk wat wils. Je kan er genieten van het mooie zandstrand of een beetje kuieren in de gezellige winkelstraat. Tenslotte kom je terecht in Cabourg De charme uit de ‘Belle Epoque’, is hier overal aanwezig. Je kan jezelf verwennen met een thalasso therapie of een lange wandeling maken op de promenade.

Côte de Nacre

De kustlijn van de parelmoeren kust loopt van Ouistreham tot Courseulles-sur-Mer. Vanaf hier sta je ineens op het strijdtoneel van de Tweede Wereldoorlog.

In Ouistreham, ook wel gekend als Sword Beach, kun je een bezoek brengen aan ‘Le Grand Bunker’ of aan de ‘Memorial Pegasus’. Hier kan je een bezoekje brengen aan het eerste huisje, inmiddels omgevormd tot cafeetje, dat bevrijd werd door de geallieerden. Vervolgens kom je in het gezellig, rustige badplaatsje Luc-sur-Mer. Je kan er wandelen op de dijk of genieten vanop een terrasje. Voor wie houdt van varen, is Courseulles-sur-Mer, een ideale vakantieplaats. Je vindt er een groot zandstrand en twee jachthavens.

Plages du débarquement

De alombekende landingsstranden van D-Day. Dit gebied strekt zich uit van Arromanches-les-Bains tot Pointe du Hoc.

In Arromanches vind je veel wrakstukken terug van de artificiële haven, gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het landingsmuseum is een bezoek waard en in het museum Arromanches 360, word je meegezogen in het strijdgewoel. Je maakt het als het ware zelf mee, net als in ‘Saving Private Ryan’. Aangekomen op Omaha Beach, moet je beslist een bezoekje brengen aan ‘Colleville-sur-Mer’. Dit is zowat het bekendste Amerikaanse kerkhof van D-day. Het laat een diepe indruk na, je wordt er zowaar stil van. Alles lijkt zo onwerkelijk. Duizenden witte kruisjes in het groene gras, met de zee als stille getuige, op de achtergrond. De laatste halte is Pointe du Hoc. Dit terrein ligt erbij als een maanlandschap, met diepe kraters, en is gratis te bezoeken. Het Pointe du Hoc Federal Monument heeft de vorm van een naald en is reeds van ver te zien langs de kust.

Le Cotentin

Le Mont-Saint-Michel
Gelegen op een rotsachtig schiereiland. Vroeger was het eiland alleen bereikbaar bij laagwater, bij hoogwater was het omringd door de zee. Nu is het toegankelijk voor voetgangers via een smalle weg. De schaapjes grazen er gezellig in de groene weilanden. Dit is zeker een bezoek waard, een aanrader! De regio is opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco. Direct voorbij de Mont-Saint-Michel ben je al in Bretagne, alhoewel de Bretoenen beweren dat dit pareltje bij hun territorium hoort.

Het klimaat in Normandie

Normandië wordt beïnvloed door een zeeklimaat. De winters zijn er meestal zacht. Door de aanwezigheid van een lichte zeebries, voelen de zomers aangenaam aan. Er zijn grote verschillen tussen eb en vloed. Belangrijk is, om daar rekening mee te houden tijdens een wandeling op het strand. Meer info op www.klimaatinfo.nl

Vervoer

De auto, touringbus of camper zijn het meest gekozen en snelste vervoersmiddel om naar Normandië te reizen. Je rijdt het makkelijkst via Antwerpen, Gent en Lille. Daarna richting Amiens. Vanaf Amiens volgt je de richting Rouen. Ben je van plan richting Calvados en Manche te gaan, dan rijd je vanaf Amiens direct richting Le Havre en steek je de‘Pont de Normandie’ over.

Lees verder

© 2015 - 2024 Demi-hudzel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Normandië, FrankrijkNormandië, FrankrijkNormandië, het gebied dat zijn naam dankt aan de invallen van de Noormannen in de 10e eeuw. Het is bekend om de camember…
Frankrijk, waar gaan we naar toe op vakantie? Normandië?Frankrijk, waar gaan we naar toe op vakantie? Normandië?Frankrijk is een van de meest populaire vakantielanden van Europa. Frankrijk heeft een uitgestrekte kustlijn, waar van v…
Normandië, de kust van de Calvados, vakantie FrankrijkDe kust van de Calvados loopt van Honfleur tot Grandcamp-Maisy, hier is het genieten van de ruige kliffen, woeste zee, z…
Invasiestranden Normandië; vakantie in FrankrijkInvasiestranden Normandië; vakantie in Frankrijk6 juni 1944: de invasie In Normandië. Arromanches, Omaha Beach, Pointe du Hoc, Saint-Mère-Eglise, de soldaat aan de tore…

Thailand in twee wekenThailand in twee wekenWie Thailand wil verkennen maar slechts twee weken de tijd heeft, hoeft niet meteen een streep door het plan te zetten v…
Kom tot rust op Caye Caulker, BelizeKom tot rust op Caye Caulker, BelizeBen je nog op zoek naar een vakantielocatie? Misschien is Caye Caulker, Belize iets voor jou! Op dit eiland in de Caribi…
Bronnen en referenties
  • www.normandie-tourisme.fr
  • www.calvados-tourisme.com
  • www.klimaatinfo.nl
  • Foto's: infoteur Demi-hudzel
Reactie

Apollo11 (infoteur), 16-01-2015 #1
Prachtige foto's. Vooral die van de Mont Saint Michel Reactie infoteur, 17-01-2015
Bedankt, het is dan ook een prachtige streek

Demi-hudzel (7 artikelen)
Laatste update: 25-02-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.