Opaalkust Frankrijk, heerlijk dichtbij

Opaalkust Frankrijk, heerlijk dichtbij Net over de grens met de Vlaamse Westhoek, tussen Calais en Boulogne-sur-mer, situeert zich de Noord-Franse Côte d’Opale. Eenmaal Calais voorbij komt de Cap Blanc-Nez in zicht, van waaruit je op heldere dagen Engeland ziet liggen. Je rijdt er langs de zee, dwars door het groene heuvellandschap. In mei staan de akkers vol met gele bloemetjes, wat een mooi schouwspel oplevert. Dit natuurgebied is een paradijs voor wandelaars, fietsers, ruiters of fossielzoekers. Ook liefhebbers van verse vis kunnen hun hartje ophalen. Wie éénmaal deze streek ontdekt heeft, komt gegarandeerd terug.

Cap Blanc-Nez

De witte kalkachtige klif vormt samen met de Cap Gris-Nez, een beschermd natuurgebied, 'La terre des 2 Caps'. Op 134m boven de zeespiegel heb je een mooi panoramisch uitzicht over de Opaalkust en ‘the White cliffs of Dover’. Deze kaap is ideaal voor zweefvliegers: de rots gaat er steil naar beneden en er is steeds voldoende zeewind aanwezig. De Cap Blanc-Nez zou aan het afbrokkelen zijn en binnen een paar jaar niet meer toegankelijk voor het publiek.

Wissant

Wissant is gelegen tussen Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez. Deze streek behoort nog tot Frans-Vlaanderen, en de naam Wissant komt letterlijk van wit zand. Je vindt hier wel meer dorpjes die Vlaams klinken. De lokale bevolking is spijtig genoeg deze taal verleerd. Met zijn prachtig strand van 12km breed, is dit een waar surfersparadijs. Ook vissers en wandelaars vinden hier hun gading. Wissant is een gezellig vissersdorpje die heel wat toeristen lokt. Het strand ligt bezaaid met Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog.

Cap Gris-Nez

De grijze klei-achtige Cap ligt op het punt waar de Noordzee en het kanaal elkaar ontmoeten. Deze kalkstenen rots is 50m hoog en biedt een indrukwekkend uitzicht. Bij helder weer kun je 28km verder de witte krijtrotsen van de Engelse kust waarnemen. De zee lijkt een ware snelweg van ferry’s, vrachtschepen en vissersboten. De vuurtoren is nog steeds in gebruik en doet dienst als ‘Centre Regional Opérationnel de Surveillance et de Sauvetage du Gris-Nez'. Breng ook eens een bezoek aan het 'Musée du Mur de l’Atlantique' in Audinghen. De ‘Todt bunker’ van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog, maakte onderdeel uit van de Atlantikwall en de vier kanonnen hadden een bereik tot Engeland.

Audresselles

Wie eventjes de drukke Belgische kust wil ontvluchten, kan in dit authentiek vissersdorpje op adem komen. Je kan er gezellig kuieren op het strand en bij eb op zoek gaan naar krabben of mosselen. Vanop de rotsen kun je rustig de typische visserssloepen, de flobards, gadeslaan. Deze worden door een tractor te water gelaten en na het vissen terug opgehaald. In Audresselles zijn er tal van betaalbare visrestaurantjes zoals ‘Au p’tit bonheur’ en 'La Marie Galante'. Voor de liefhebbers van krab, is er elk jaar ‘La fète du crabe'. Een merkwaardig zicht vind je nog op de dijk: een bunker werd er omgebouwd tot vakantiehuisje.

Ambleteuse

Dit pittoreske dorpje was in de 17de eeuw belangrijk. Kenmerkend is het, niet al te groot, fort van Vauban. Lodewijk de 14de had de bedoeling om op deze plaats een grote marine haven te bouwen, aan de rivier Slack. Verder dan dit ene fort is men niet geraakt. Als je echt een idee wilt hebben van wat dit had kunnen worden, moet je helemaal tot in Cherbourg of Saint-Malo. In Ambleteuse is weinig toerisme, de meeste Belle Epoque huizen dienen als buitenverblijf voor de Fransen zelf. Buiten enkele cafeetjes, tref je hier praktisch geen winkels aan.

Wimereux

Heel typisch zijn de prachtige Art-Deco villa’s en de goed onderhouden strandcabines op de dijk. Vroeger was Wimereux een mondaine badplaats voor de rijke Engelsen. Hotel Atlantic herbergt het bekendste restaurant van de streek: La Liègeoise.

Boulogne-sur-Mer

Boulogne is gekend als belangrijkste vissershaven van Frankrijk. Op de Quai Gambetta staan elke ochtend kraampjes met verse vis. De stad, die ook een bedevaartsoord is, bestaat uit 2 delen: La ville haute en La ville basse. In ‘La ville haute’ kun je een culturele wandeling maken op de resten van de Romeinse vesting. Hier staat het kasteel met 9 hoektorens en heb je een panoramisch uitzicht over Boulogne. De kathedraal van Notre Dame is ook een pareltje. Je moet zeker binnengaan en naar boven in de koepel kijken. Voor wie niet graag ver wandelt: tussen het kasteel en de Cathédrale is er een comfortabel Ibis hotel. Een perfecte uitvalsbasis. In 'La ville basse' vind je de winkelstraten. Wie meer over het beschermen van de oceanen wil begrijpen, kan terecht bij Nausicaa. De rondleiding gebeurt er op een speelse en educatieve wijze.

Montreuil-sur-Mer

En als afsluiter: kuier nog eens door dit gezellige dorpje en ontdek er de lekkere streekproducten.

Lees verder

© 2015 - 2024 Demi-hudzel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nord-Pas de Calais - De OpaalkustMet z'n witte krijtrotsen wordt de kuststrook tussen Calais en Boulogne ook wel de Opaalkust genoemd. Hoogtepunten zijn…
Nord Pas de Calais; van alles te zien en te doenDichtbij en daarom erg geschikt voor een lang weekend of midweek: Nord Pas de Calais. Het stukje Noord-Frankrijk net na…
Ontdek de badplaatsen van de Franse regio Nord-Pas de CalaisDeze regio heeft nog veel onbekende charmes en strekt zich uit van de Belgische grens tot de monding van de Somme. Op dr…
De zonnewijzer van de Notre-Dame in Saint-Omer (FR)In de Franse regio Nord-Pas-de-Calais, in het groene moerasland achter de Opaalkust ligt de stad Saint-Omer. Hier vormt…

Voorbeeldreis Florida USADe Verenigde Staten van Amerika zijn een steeds populairdere vakantiebestemming. Het immens grote land heeft vele mooie…
Vulkaaneifel: Traumpfad Ritterschlag in MonrealVulkaaneifel: Traumpfad Ritterschlag in MonrealMet vakantie in de Duitse Vulkaaneifel? Zin in een pittige wandeling? Dan is het Traumfpad Ritterschlag in en rond het p…
Bronnen en referenties
  • www.pas-de-calais.com http://nl.wikipedia.org/wiki/Batterij_Todt
  • http://nl.wikipedia/wiki/Cap_Blanc-Nez
  • http://auptitbonheur.org
  • http://www.cote-dopale.com/articles/fete-du-crabe-a-audresselles
  • www.atlantic-delpierre.com
  • http://www.Nausicaa.nl/
  • http://www.tourisme-montreuillois.com/
  • http://www.accorhotels.com/nl/hotel-1367-ibis-boulogne-sur-mer-centre-cathedrale/index.shtml
Demi-hudzel (7 artikelen)
Laatste update: 08-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.