Voorbeeldreis Florida USA

De Verenigde Staten van Amerika zijn een steeds populairdere vakantiebestemming. Het immens grote land heeft vele mooie plaatsen om naar toe te gaan. Voor wie een familiereis wil maken naar de "USA" is Florida de meest uitgelezen staat. Grote kans op goed weer, ontelbare pretparken en mooie stranden.

Algemene informatie

Klimaat

In feite is Florida een heel jaar lang goed te bezoeken. Voor wie alleen voor het goede weer gaat is de zomer uiteraard de beste periode. Maar let op: de kans op neerslag is dan ook het grootst. Echter, vaak zijn het korte hevige buien en klaart het weer daarna snel weer op. Ook in de wintermaanden is het over het algemeen lekker weer. In het zuiden van Florida is het dan rond de twintig graden met minder neerslag dan in de zomermaanden.

Orkanen

In het Caribisch gebied, waar Florida in feite in ligt, zijn er jaarlijks orkanen. Deze orkanen laten zich meestal goed voorspellen. Het leven in Florida is er aan gewend geraakt, zodat alles meestal zonder grote problemen verloopt. Tenzij een heftige orkaan direct over Florida heen gaat. Het orkaanseizoen loopt van juli tot en met november, met september als grootste kanshebber op een orkaan.

Belangrijkste steden

Miami is de bekendste stad van Florida en Miami Beach het beroemdste strand. Deze miljoenenstad ligt in het zuidoosten van de staat. De meeste pretparken liggen rondom Orlando, dat middenin Florida ligt. In het noordoosten ligt Jacksonville. Niet zo bekend, maar deze stad heeft toch meer dan 1 miljoen inwoners. De hoofdstad is echter Tallahassee, in het uiterste noorden met ongeveer 200.000 inwoners en dus veel kleiner dan Miami, Orlando en Jacksonville.

Geld

Als je naar de Verenigde Staten gaat kun je niet alleen volstaan met contante US-dollars. Een creditcard is een "must" om überhaupt het land in te mogen. Verder is fooi (in het Engels tip) voor een heleboel mensen een wezenlijk deel van het inkomen. Ongeveer 15% is normaal (als je de service goed vindt) voor obers, serveersters, taxichauffeurs enz. Mensen, die je koffer dragen, betaal je 1-2 dollar per koffer. Als je met een gids en/of chauffeur een rondreis maakt, is enkele dollars per dag per persoon een normale fooi, die je aan het einde van de reis betaalt.

Dag 1 heenvlucht naar Orlando

Er vertrekt dagelijks een rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam naar Orlando. Verder zijn er talloze mogelijkheden om met een overstap vanuit Nederland of België naar Orlando te vliegen, wat vaak wat goedkoper is. Voor het vervoer in Florida is het aan te raden om een auto te huren. Men rijdt net als in Nederland/België rechts, de wegen zijn goed en de GPS leidt je overal naar toe. Een andere optie is om een camper te huren. Een auto met chauffeur/gids loopt al snel in de papieren en is in Florida niet echt nodig. Als je niet met de camper reist zijn er twee opties:
  • Een hotel, maar dat is vrij prijzig, omdat je altijd buiten de deur moet eten of in het hotel. Let op; in een heleboel hotels is het ontbijt NIET in de kamerprijs inbegrepen.
  • Reis je met familie of een grotere groep is het veel raadzamer om een villa of bungalow te huren, al dan niet met een privé-zwembad. De supermarkten zijn vaak altijd open (en in Amerika betekent altijd, dus altijd, ook op zondag en 's nachts). Boodschappen doen is altijd mogelijk en bij de enorme supermarkten is altijd plaats om te parkeren (anders dan in Nederland of België). Zo bespaar je zeker met het ontbijt een hoop geld. Gedurende de dag of 's avonds kun je altijd nog zien of je zelf kookt, in een restaurant gaat eten of natuurlijk in de ontelbare fastfoodrestaurants aanschuift.

Aan te raden is om aan de zuidelijke kant van Orlando te overnachten, omdat de meeste parken aan die kant van de stad liggen. Dat scheelt elke dag een hoop reistijd.

Dag 2 en 3 Disney World

Rondom Orlando liggen tal van pretparken. Het bekendste pretpark is Disney World. De grotere broer van het ons bekende Euro-Disney in Parijs. Disney World is een enorm park of beter gezegd parken. Magic Kingdom is heel erg gericht op de Disney-figuren en zeker voor de allerkleinsten het leukste. Epcot Center is veel meer gericht op speciale attracties van diverse landen als thema. Dan heb je nog Hollywood Studios wat gericht is op films en Animal Kingdom met veel dieren. Daarnaast zijn er twee waterparken. Twee dagen is het absolute minimum in Disney World, wat in alles beter is dan Euro-Disney (groter, completer, spectaculairder en indrukwekkender). Ga vooral niet te vroeg naar huis, want 's avonds is het park prachtig verlicht en zijn er altijd shows (parades, vuurwerk).

Dag 4 Waterpretpark/shoppen

Na twee dagen pretparken even tijd voor iets anders.Voor de zwemmers onder ons, heb je rondom Orlando volop keuze uit diverse waterpretparken. Sea World heeft Aquatica, Disney heeft Typhoon Lagoon en Blizzard Beach en vlakbij Universal Studios vind je Wet 'n Wild Orlando. Deze parken proberen elkaar te overtreffen, dus zul je als zwemliefhebber je hartje kunnen ophalen, in welk park je ook gaat. Voor degenen, die liever gaan winkelen kun je in Orlando ook terecht in de enorme "shoppingmalls", zoals The Florida Mall, Orlando Premium Outlet of The Mall at Millenia.
Voor wie nog niet genoeg had van Disney World kan natuurlijk een derde dag naar dit parkencomplex gaan.

Dag 5 Kennedy Space Center

Na een dag relatieve rust rijden we een uurtje naar het oosten richting de Atlantische Oceaan. Op een soort schiereiland ligt het Kennedy Space Center van NASA (National Aeronautics and Space Administration). Vanaf hier werden de Apollo-vluchten naar de maan gelanceerd, alsmede de Space-shuttles. Het enorme complex is te bezoeken en zeer interessant voor liefhebbers van ruimtevaart, techniek en geschiedenis.

Dag 6 Universal Studios

Universal Studios bestaat naast het eerder genoemde Wet 'n Wild Park uit nog twee parken namelijk: Universal Studios en Universal's Island of Adventure. Deze parken zijn tegenhangers van het themapark Disney Hollywood Studios, maar zeker niet minder aantrekkelijk en gericht op andere films dan Disney.

Dag 7 Sea World

Ook Sea World bestaat uit meerdere parken. Aquatica is het waterpretpark van Sea World, wat verder bestaat uit Sea World zelf en Discovery Cove en werkt nauw samen met Busch Garden in Tampa. Je kunt Sea World omschrijven als Dolfinarium Harderwijk in het groot, maar daarmee doe je Sea World te kort. Het is een prachtig park, wat het midden houdt tussen een pretpark en een dierentuin met de nadruk op het dierenrijk uit zee.

  • Tip 1: Het is raadzaam om via internet van te voren tickets voor de pretparken te reserveren. Vaak zijn er combi-tickets te koop voor meerdere parken of zijn er aantrekkelijke kortingen. Er is ook een zogenaamd "Park Hopper Ticket" te koop waarbij je de grootste parken kunt bezoeken.
  • Tip 2: Wie het aanbod van pretparken teveel vindt en liever van de natuur geniet kan ook naar Silver Springs gaan. Een soort natuurpark, waar je onder meer met boten kunt varen met glazen bodems erin. Het ligt op anderhalf uur rijden ten noorden van Orlando

Dag 8 Orlando - Busch Garden - Sarasota

Vandaag laten we Orlando definitief achter ons en rijden richting Tampa voor een bezoek aan Busch Garden. Het lijkt qua opzet op Sea World (pretpark annex dierentuin), maar is meer gericht op de dieren uit Afrika. Via Tampa en Sint Petersburg, die beiden rondom een baai aan de Mexicaanse golf liggen, rijden we verder naar Sarasota, waar we na ongeveer 250 kilometer aankomen.

Dag 9, 10, 11 Sarasota

Na een eerste drukke week is het aan te raden om lekker in Sarasota een paar dagen van de zon te genieten aan het strand aan de Mexicaanse golf. Sarasota is niet de enige plaats aan deze kust waar je dat kan doen, maar wel een zeer geschikte. Het strand is lekker breed, het water aangenaam rustig en warm. Om eerlijk te zijn veel lekkerder dan het beroemdere Miami Beach, waar het water kouder en ruiger is en het strand smaller. Bovendien heb je in zee bij Miami op veel plaatsen stenen en kiezels liggen.

Dag 12 Sarasota-Miami

Vandaag een reisdag vanuit Sarasota naar de laatste verblijfplaats Miami. Een rit van ruim 350 kilometer. De weg voert langs Fort Myers en Naples een plaats waar vele beroemdheden hun buitenverblijf hebben. Terwijl ze zelf in het verderop gelegen Miami wonen.

Dag 13 Everglades

Op een uur rijden ten zuidwesten van Miami ligt het natuurpark Everglades. In dit moeraslandschap is een schat aan flora en fauna. Tijdens een boottocht met een soort hovercraft is de kans groot dat je alligators (een "broer" van de krokodil) kunt zien.

Dag 14 Miami

De laatste dag in Florida is een dagje in Miami. Vele beroemde Amerikanen zijn hier geboren, nog veel meer beroemdheden wonen hier. In de jaren 80 werd de stad wereldberoemd door de politieserie Miami Vice. Er zijn verschillende opties om deze laatste dag in Florida door te brengen:
  • Dagje strand op Miami Beach
  • Stadstour met de Big Bus Miami hop-on hop-off tour
  • Winkelen in één van de vele winkelcentra
  • Boottocht met Biscayne Baycruise

Dag 15 Terugvlucht vanuit Miami

Vrijwel dagelijks kun je rechtstreeks terugvliegen vanuit Miami naar Amsterdam en Brussel. Zodoende komt er een einde aan twee prachtige weken in Florida.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tedje8, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Attractieparken: grote pretparken in Orlando, Florida, USAAttractieparken: grote pretparken in Orlando, Florida, USADe staat Florida was tot aan ver over de tweede helft van de vorige eeuw vooral een rustige plek waar rijkelui vakantie…
Populaire pretparken in FloridaPopulaire pretparken in FloridaFlorida zou met recht een titel als “pretpark van de wereld” verdienen. De Amerikaanse staat is bekend om zijn grote pre…
Een rondreis in de Verenigde Staten: FloridaNaast New York en Californie, is Florida de derde populairste vakantiebestemming in de Verenigde Staten. Deze zonnige st…
Bezienswaardigheden in Orlando FloridaBezienswaardigheden in Orlando FloridaAls je Orlando hoort denk je onmiddellijk aan Disney World en Universal Studio's, maar er is hier zoveel meer om te bezo…
Opaalkust Frankrijk, heerlijk dichtbijOpaalkust Frankrijk, heerlijk dichtbijNet over de grens met de Vlaamse Westhoek, tussen Calais en Boulogne-sur-mer, situeert zich de Noord-Franse Côte d’Opale…
Tedje8 (51 artikelen)
Laatste update: 18-09-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.