Voorbeeldreis Het Wilde Westen

De laatste decennia zijn de Verenigde Staten van Amerika een steeds populairdere reisbestemming geworden. Populair zijn de steden aan de oostkust New York en Washington, de zonnige staat Florida met al zijn pretparken of het beroemde California met wereldsteden San Francisco en Los Angeles. Maar de Verenigde Staten hebben nog veel meer te bieden. Vooral in het ruige "Wilde Westen" zijn er prachtige natuurparken met indrukwekkende en unieke natuur(verschijnselen). Maar er is ook het andere uiterste te vinden; Las Vegas. Geen enkele stad ter wereld is zo vol met glitter, glamour en even zoveel schone schijn.

Dag 1 heenreis naar Rapid City

Er zijn vanuit Europa geen rechtstreekse vluchten naar Rapid City in South Dakota. Via een tussenstop in Minneapolis kun je in 12 tot 15 uur reizen in Rapid City aankomen. Sommige mensen nemen Denver (Colorado) als eerste bestemming. Dit is niet aan te raden omdat de eerste echte bezienswaardigheden vele honderden kilometers verderop liggen in de buurt van Rapid City.

Dag 2 Rapid City-Deadwood (+/- 150 kilometer)

Na een vermoeiende vliegreis een eerste rustige, maar prachtige dag. Vertrek eerst richting het eerste hoogtepunt van deze reis Mount Rushmore National Memorial. Hier zijn vier Amerikaanse presidenten (George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosenvelt en Abraham Lincoln) in de rosten uitgehakt. De beelden zijn 18 meter hoog en indrukwekkend om te zien. Jaarlijks komen miljoenen bezoekers naar Mount Rushmore. Dat inspireerde om een enkele tientallen kilometers verderop een nog groter monument uit te hakken in de bergen van de "Black Hills"; het "Crazy Horse Monument". Als het beeldwerk af is zal het 195 meter bij 172 meter meten. De werkzaamheden zijn volledig afhankelijk van giften en nemen al tientallen jaren in beslag en het einde is nog lang niet in zicht. Neem na deze twee rotsmonumenten de weg richting het noorden naar de eerste slaapplaats Deadwood. De weg gaat dwars door "Black Hills National Forrest" door een bosrijke en bergachtige omgeving.

Dag 3 Deadwood - Cody (+/- 600 kilometer)

Vandaag veel kilometers dus vroeg op pad. In westelijke richting gaan we eerst naar Devils Tower. Een bijzonder natuurverschijnsel. De precieze ontstaansgeschiedenis is nog niet helemaal duidelijk maar één van de theorieën is dat dit een oude vulkaan is, waarvan de berg zelf is verdwenen door erosie. Echter de "vulkaanpijp van lava" staat er nog wel. Anderen spreken dit tegen. Hoe dan ook de 386 meter hoge "rots" is een bijzonder schouwspel. Vervolgens rijden we door "Big Horn National Forrest" om aan het einde van de (mid)dag in Cody aan te komen. Hier staat een historisch centrum helemaal gewijd aan de Westernheld Buffalo Bill.

Dag 4 Cody-Yellowstone National Park

Vanuit Cody is het maar een half uurtje voordat je het oudste nationale park ter wereld binnenrijdt; Yellowstone Park (geopend 1 maart 1872). In dit park is zoveel te zien dat één dag veel te weinig is. Overnacht daarom in de nabijheid van het park.

Dag 5 Yellowstone National Park

Een hele dag in één van de mooiste natuurparken ter wereld om je te verbazen over al het natuurschoon. Vrijwel nergens ter wereld kun je zoveel bijzondere natuurverschijnselen op een relatief klein stuk zien. Hoogtepunten:
  • Wilde dieren: grizzlyberen, wolven, coyotes, beren, bizons, herten en elanden
  • Geysers: Old Faithful is de bekendste. Enkele keren per dag spuit hij meters hoog. Men kan redelijk goed voorspellen wanneer. Ter illustratie in IJsland heb je twee geysers, in Yellowstone honderden. Sommige spuiten maar enkele keren per jaar.
  • Warmwaterbronnen: Yellowstone is in feite een enorme krater van een vulkaan, daarom heb je ongeveer 10.000 warmwaterbronnen in het park. Mammoth Hot Springs behoren tot de mooiste.
  • Yellowstone Canyon: een prachtig geelgekleurde kloof

Dag 6 Yellowstone National Park-Jackson Hole

Verlaat het Yellowstone park in het zuiden en rijdt direct het Grand Teton National Park in. Je rijdt nu dwars door de Rocky Mountains. Het is goed mogelijk om een prachtige wandelroute nemen in het park. Je vindt in het park Jaskon Lake, een groot meer, maar ook hoge toppen zoals Grand Teton van bijna 5000 meter. Overnacht in Jackson Hole.

Dag 7 Jackson Hole-Salt Lake City (+/- 450 km)

Vandaag een lange rit richting de stad van de Mormonen; Salt Lake City. Maak in de middag kennis met deze afsplitsing van het christelijke geloof. Bezoek het Temple Square en de Tabernacle (hier kunnen 5000 mensen een dienst bijwonen, door de onvoorstelbare akoestiek is er geen geluidsversterking nodig). De Mormonen zullen je vriendelijk vertellen over hun geloof en rondleiden over het complex.

Dag 8 Salt Lake City-Bryce Canyon (+/- 425 km)

Vertrek in zuidelijke richting richting de Bryce Canyon.. Deze Canyon is niet zo groot als de Grand Canyon (zie verderop), maar wellicht zeker zo mooi. Maak zeker een wandeling helemaal tussen de fraai gekleurde rotspartijen (veelal rode/rose/oranje gekleurd). Door winderosie is dit prachtige stukje natuur ontstaan.

Dag 9 Bryce Canyon-Grand Canyon (+/-460 km)

Tussen de Bryce Canyon en Grand Canyon kom je door het Zion National Park. Wie van natuurschoon nog niet genoeg heeft kan hier zijn hartje ophalen. Er zijn prachtige valleien te zien met hoge bergen en watervallen. In dit park barst het van de flora en fauna.

Dag 10 Grand Canyon

Als de Amerikanen zeggen dat iets GRAND is, dan is het ook GROOT. De Grand Canyon is eigenlijk te groot om goed te kunnen zien. De Colorado rivier heeft al ontelbare jaren stukje bij beetje zich zelf "ingegraven" en een enorme kloof gemaakt. Een indrukwekkend stukje natuurkracht. Gebruik deze dag op de manier waarop je dat zelf wil. Wandelen langs de afgrond, maar vliegen boven de Grand Canyon is een aanrader. Het is prijzig, maar vanuit de helikopter of klein vliegtuigje kun je jezelf een beter beeld vormen hoe immens groot de Grand Canyon is. Gebruik deze dag wellicht ook om een beetje uit te rusten van de eerste zware week.

Dag 11 Grand Canyon-Las Vegas (+/- 440 kilometer)

Vandaag de laatste grote rit. Vanuit de Grand Canyon richting Las Vegas kom je een stukje over de legendarische Route 66. Vlak voor Las Vegas passeer je de Hoover Dam. Deze stuwdam is onmisbaar voor de stroomvoorziening van het nabijgelegen Las Vegas en voor de verderop gelegen staat California. Op het einde van de dag is de eindbestemming bereikt: Las Vegas.

Dag 12 tot en met … Las Vegas

Na anderhalve week voornamelijk natuurschoon, komen we nu in het tegenovergestelde terecht. De stad van onbegrensde mogelijkheden, glitter, glamour en vooral geld. In de staat Nevada (die vooral uit woestijn bestaat) ligt de miljoenenstad Las Vegas die zijn bestaan louter en alleen te danken heeft dat gokken in Nevada legaal is. Alle hotels hebben op de begane grond enorme casino's die altijd open zijn. Daarnaast proberen de hotels elkaar te overtreffen met mooie shows, entertainment en het aantal kamers. Alles om maar zoveel mogelijk gasten te hebben. Elk hotel heeft zijn eigen thema. Zo is er in Circus Circus een overdekte kermis, zodat de kinderen zich kunnen amuseren, terwijl de ouders de dollars er door heen jagen. Ligt er voor het "Bellagio" een enorme vijver waar regelmatig een fonteinenshow wordt gegeven. En kun je aan de overkant van "The Strip" (de hoofdstraat) door "Venetië" wandelen en met een gondel door een hotel varen! In het oude centrum van Las Vegas wordt elke avond een lichtshow gegeven op het "plafond" van de straat.
Er is zo veel te zien en te beleven in Las Vegas dat het moeilijk is om te bepalen hoe lang je hier moet blijven. Sommigen hebben het in één dag gezien, anderen hebben een week nodig. Twee tot drie volle dagen is wel aan te raden.

Dag …? Terugreis vanuit Las Vegas

Er zijn geen rechtstreekse vluchten naar Nederland of België, maar wel talloze mogelijkheden om met 1 tussenstop terug te vliegen. Je zult minimaal 12,5 uur onderweg zijn inclusief overstappen.

Voor mensen die nog meer vakantiedagen hebben en niet al hun dollars in Las Vegas hebben vergokt is een verlenging van deze imponerende reis mogelijk. Als je nog een week langer kunt/wilt blijven is een route langs Death Valley (warmste plaats op aarde), Yosmite National Park (met enorm hoge bomen), San Francisco (met Alcatraz, waar je op voorhand voor moet reserveren) en Los Angeles een optie. Voor wie nog niet genoeg heeft; rondom Los Angeles liggen tallozen pretparken zoals Disneyland, Universal Studios Hollywood, Sea World San Diego en Six Flags.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tedje8, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grand Canyon in AmerikaGrand Canyon in AmerikaDe Grand Canyon, een machtige grote kloof in de Amerikaanse staat Arizona. In verschillende films zijn er opnamen te zie…
Informatie over de Verenigde Staten van AmerikaInformatie over de Verenigde Staten van AmerikaAmerika is een machtig en groot land. In totaal horen er vijftig staten bij het land. Behalve de vijftig staten is er oo…
Natuurwonder Noord-Amerika: Yellowstone National ParkNatuurwonder Noord-Amerika: Yellowstone National ParkYellowstone National Park, het eerste nationale park ter wereld gelegen in Wyoming, Verenigde Staten en een klein gedeel…
Derek Parra: van inlineskating naar langebaanschaatsenDerek Parra is een Amerikaanse oud-langebaanschaatser die Olympisch goud behaalde op de Olympische Spelen in 2002, nadat…

Vulkaaneifel: Traumpfad Ritterschlag in MonrealVulkaaneifel: Traumpfad Ritterschlag in MonrealMet vakantie in de Duitse Vulkaaneifel? Zin in een pittige wandeling? Dan is het Traumfpad Ritterschlag in en rond het p…
Onthaasten aan de Normandische Côte FleurieOnthaasten aan de Normandische Côte FleurieWanneer je in Le Havre die reusachtige ‘Pont de Normandie’ ziet opstijgen, wordt je meteen overvallen door het Normandië…
Tedje8 (51 artikelen)
Laatste update: 29-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.