Voorbeeldreis: Alaska

Voorbeeldreis: Alaska Alaska is niet meteen het eerste land waar je aan denkt om op vakantie te gaan. Maar deze ruige staat, ingeklemd tussen Canada en Rusland, blijft tot de verbeelding spreken bij natuurliefhebbers. Wie dit stukje ongerepte natuurschoon wil aanschouwen, maar toch comfortabel op reis wil heeft beperkte mogelijkheden in dit reusachtige land (of eigenlijk staat).

Dag 1 heenreis naar Anchorage

Een rechtstreekse vlucht vanuit Nederland of België is niet mogelijk naar Alaska. Vrijwel dagelijks is het mogelijk om naar Anchorage (beginpunt van deze reis) te vliegen met één overstap. De overstap zal waarschijnlijk zijn in Seattle, Chicago, Minneapolis of Los Angeles. Reken op een minimale reisduur van 17 uur (inclusief overstap).

Dag 2 Anchorage-Valdez

Je kunt er voor kiezen om eerst naar de kustplaats Seward te gaan om te overnachten en vervolgens langs de kust via Gridwood naar Valdez te rijden. In dit geval rijden we dwars door de bossen vanuit Anchorage naar de havenplaats Valdez. Onderweg is het niet ondenkbaar dat je bordjes "airport" ziet. Meestal is dat niet meer dan een stuk weggekapt bos waar een landings- en opstijgbaan is aangelegd met daarnaast een middelgrote parkeerplaats voor kleinere vliegtuigen.

Dag 3 boottocht Valdez

In Valdez kun je een leuke boottocht doen. Als je de haven verlaat vaar je al snel langs een oliehaven. Dwars door Alaska in een 1300(!) kilometer lange oliepijp aangelegd die in Valdez uitkomt. Vanuit daar vertrekken dagelijks meerdere olietankers. Valdez is gunstig gelegen omdat de haven vrijwel het hele jaar ijsvrij is. Als het schip de echte ongerepte natuur invaart zijn er ongetwijfeld diverse waterdieren te zien (zeehonden, zeeleeuwen en bevers). Maar ook zijn hier volop vogels, waaronder de Amerikaanse adelaar, oftewel "The Eagle". Het nationale symbool van de Verenigde Staten. Hoe langer de toch duurt hoe meer ijsschotsen je zult zien. Die komen van een verderop gelegen gletsjer die in zee uitmondt. Op een gegeven moment zijn er te veel ijsschotsen en moet de boot terugkeren naar de haven van Valdez. Deze tocht duurt ongeveer de hele dag.

Dag 4 Valdez-Fairbanks

Deze dag moet er 600 kilometer worden afgelegd. Grotendeels door het bos. Je zult weinig dorpen of gehuchten tegenkomen. In het uitgestrekte Alaska moet je in de binnenlanden zeker van elke gelegenheid gebruik maken om te tanken en eten te kopen. Want de volgende gelegenheid kan uren verder liggen. Let onderweg goed op, want het is niet ondenkbaar om een beer of eland in het wild te zien. Op het eind van de dag kom je in Fairbanks wat een enorm grote stad is (tenminste voor Alaska) met 30.000 inwoners. Hier vind je meer winkels, hotels, eetgelegenheden dan de afgelopen paar dagen.

Dag 5 Fairbanks-Denali NP

Vanuit Fairbanks gaan we naar het hoogtepunt van de reis; Denali National Park. Hier ligt de hoogste berg van Noord-Amerika: Mount McKinley. Het is aan te raden om twee volledige dagen in Denali te spenderen. In het Denali park is een toeristendorp gemaakt met volop hotels, restaurants plus winkels. Daarnaast vind je hier ook een informatiecentrum over het nationale park.

Dag 6 en 7 Denali NP

Een absolute "must" om te doen is een bustocht door het park over de enige weg die er doorheen loopt. Je kunt zelf kiezen welke bus je wilt nemen, maar hoe langer de tocht hoe mooier de natuur (en hoe slechter de weg). Onderweg kun je proberen de "Big 4" te spotten: Grizzly Beer, kariboe, eland en Dall Schaap. Op diverse punten kun je Mount McKinley zien, maar heel vaak zit zijn "hoofd" letterlijk in de wolken. Op de tweede dag kun je lekker uitrusten in het dorpje, maar er zijn genoeg alternatieven. Voor de actieve toerist zijn er kajak-, wandel en fietstochten. Maar ook met een quad rijden behoort tot de mogelijkheden. De duurste, maar veruit de meest indrukwekkende excursie, is vliegen met een helikopter, waarbij het mogelijk is op een gletsjer te landen. Je vliegt tussen de bergen en over de mooiste landschappen en ziet vanuit de lucht het "echte" Alaska. Of toch in ieder geval het Alaska wat je verwacht.

Dag 8 Denali NP-Anchorage

Je kunt op twee manieren vanuit Denali naar de eindbestemming Anchorage. Gewoon over de weg, maar zeker de moeite waard is een treinreis. Je rijdt door de natuur terug naar de grootste stad van deze Amerikaanse staat. Op het einde van de dag ben je op de eindbestemming. Hier vind je overigens het grootste watervliegtuigenvliegveld met 800 vluchten per dag. Door de enorme afstanden en het vele water is dat een populair vervoermiddel. Niet zelden heeft een huis in Alaska een aparte garage aan het water met een watervliegtuig!

Dag 9 terugvlucht vanuit Anchorage

Einde van een bijzondere reis naar het ongerepte Alaska!

Lees verder

© 2015 - 2024 Tedje8, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nationale parken Noord-Amerika: DenaliNationale parken Noord-Amerika: DenaliDenali nationaal park is gelegen in de Verenigde Staten van Amerika, in Alaska. Dit betekent dat het er 's winters behoo…
Alaska, een dunbevolkte staat in de V.S.Alaska, een dunbevolkte staat in de V.S.Alaska is geen land, maar één van de staten van Amerika. De staat grenst aan Canada en is verder omsloten met water. Ala…
North Pole, Alaska: hier woont de kerstman!North Pole, Alaska: hier woont de kerstman!De kerstman woont in Rovaniemi, Finland. Of toch niet? Neen, voor de Amerikanen woont hij in North Pole, Fairbanks, Alas…
Beren kijken in de KarpatenBeren kijken in de KarpatenJe hoeft niet naar Noord-Amerika of Azië te reizen om bruine beren te zien. Je kunt ze al spotten in Zweden, Finland en…

Turku: stad in zuidwest-FinlandTurku (uit te spreken als: Toerkoe) is een stad in het zuidwesten van Finland en is de hoofdstad van de regio Varsinais-…
Argentinië, Zuid-AmerikaArgentinië, een groot ver land gelegen in Zuid-Amerika. Een land met een prachtige natuur, mooie bezienswaardigheden, en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nick Nolte, Wikimedia Commons (CC0.0)
Tedje8 (51 artikelen)
Laatste update: 20-09-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.