Voorbeeldreis stedentrip Peking/Beijing
Citytrips worden steeds populairder. Even tussendoor een uitstapje met overnachting in Amsterdam, Brussel of Brugge is doodgewoon. Een weekend naar Londen, Barcelona, Parijs, Rome of minder bekende steden als Krakau, Praag of Wenen is geen bijzonderheid meer. En ook een lang weekend New York of Moskou is geen uitzondering meer. Maar wie een week lang wil genieten van alles wat een stad kan bieden (cultuur, natuur, architectuur, amusement, culinair) en zich wil verbazen kan het beste naar de Chinese hoofdstad Peking oftewel Beijing gaan. Genoeg te zien en te beleven in één van de grootste en meest bijzondere steden ter wereld.
Algemene informatie
- 8 miljoen inwoners, met voorsteden erbij 18 miljoen inwoners
- rechtstreekse vliegen vanuit Nederland/België duurt ongeveer 10 uur. Enkele keren per week rechtstreekse vluchten vanuit Brussel en dagelijks rechtstreeks vanuit Amsterdam
- Peking of Beijing? Het vroeger gebruikte vertaalsysteem maakte van de Chinese schrijfwijze Peking. Echter de laatste decennia is een ander vertaalsysteem meer gebruikt en dan krijg je Beijing, wat nu over het algemeen door iedereen (ook door de Chinezen zelf) gebruikt wordt
- klimaat, Beijing heeft een landklimaat, dat betekent zeer strenge winters en hete zomers. Daarom is de beste reistijd de herfst of in mindere mate de lente
- tijdsverschil: het is tijdens onze wintertijd 7 uur later en tijdens onze zomertijd 6 uur later in Beijing. In heel China wordt dezelfde tijd gehanteerd
- voor een reis naar China is een visum vereist en een paspoort wat nog minimaal 6 maanden geldig is
- munteenheid is Yuan
Dag 1: heenreis naar Beijing
Na een vlucht van ongeveer 10 uur moet je nog wel wat controles doorstaan op de vluchthaven van Beijing. Ongeacht het tijdstip van aankomst is het raadzaam om vanwege het tijdverschil de eerste dag te acclimatiseren.
Dag 2: Plein van de Hemelse Vrede
Direct de eerste volledige dag in de Chinese hoofdstad één van de hoogtepunten bezoeken. Probeer 's morgens op tijd op het grootste plein ter wereld te zijn; Plein van de Hemelse Vrede (880 meter bij 500 meter oftewel 60(!) voetbalvelden). Neem je paspoort zeker mee en ga direct naar het Mausoleum van Mao Zedong (vergis je niet, want de poort waar het portret van Mao Zedong boven hangt is NIET het mausoleum, maar de toegang tot de Verboden Stad). Dit gebouw midden op het plein, bevat het gebalsemde lichaam van Mao Zedong, de stichter van het Communistische China. Je moet rekenen dat je een uur moet wachten tussen de zenuwachtige Chinezen. Foto's en filmopnamen zijn verboden evenals rugzakken en tassen. Die kun je in een kluisje aan de rand van het plein tijdelijk opbergen. Voordat je het mausoleum betreed is het gebruikelijk om gele bloemen te kopen. Verwacht niet te veel van het bezoek, want het is verboden om stil te staan bij het lichaam. Toch is het op één of andere manier indrukwekkend.
Daarna is het zeker de moeite waard om aan de rand van het plein twee andere bijzondere plekken te bezoeken, waar wel gefotografeerd mag worden. Ten eerste het National Museum of China. En precies daar tegenover aan de rand van het plein is de Grote Hal van het Volk. Een zalencomplex waar tienduizend mensen inpassen en soms ook de Communistisch partij vergaderd. Hier heeft ook het Chinees parlement zijn thuisbasis, het grootste parlement ter wereld. Op het plein zijn ook nog monumenten en gebouwen te bezichtigen. De dag zal sneller om zijn dan je denkt.
Dag 3: Verboden Stad
Vandaag keren we terug naar het centrum van Beijing. Aan de noordkant van het Plein van de Hemelse Vrede vinden we de poort naar de Verboden Stad. Boven de poort hangt het enorme portret van Mao Zedong van 6 meter bij 4 meter. Denk niet dat je direct in de Verboden Stad aankomt als je deze poort door bent. Je moet nog bijna een kilometer lopen voordat je daadwerkelijk de Verboden Stad kunt betreden. Voordat je daadwerkelijk in de Verboden Stad bent moet je weer door een extra controle. Wen er maar aan, want bij veel bezienswaardigheden wordt je extra gecontroleerd.
Als je eenmaal in de Verboden Stad bent kun je de grote stroom met mensen volgen en van tempel naar tempel lopen. Bij de tempels is het altijd een gevecht om rustig te kijken of een foto te maken. Vergeet echter niet om juist het gehele complex te bekijken. Tussen de tempels staan prachtige beelden en als je langs de rand van het complex loopt krijg je een nog betere indruk van de grootsheid en de pracht en praal van de eeuwenoude gebouwen en beelden. Laat je gedachte even terug gaan naar de eeuwen toen de Chinese keizers hier woonden met hun gehele hofhouding. Vanuit de Verboden Stad is de Witte Pagode te zien in het Behai Park (de bezienswaardigheid van morgen). Via de Keizerlijke Tuin aan de noordkant van het complex kun je de Verboden Stad verlaten. Een wandeling langs de muren en de gracht aan de buitenkant van de Verboden Stad is zeker een aanrader.
Dag 4: Behai Park en Beijing Zoo
Ten noorden van de Verboden Stad ligt een volgend hoogtepunt van Beijing; Behai Park. Veel rondreizen door China doen uiteraard Beijing aan, maar tijdens de paar dagen worden meestal alleen de Verboden Stad, Plein van de Hemelse Vrede en de Chinese Muur bezocht. Echter het mooiste park van de stad, Behai Park, wordt te vaak vergeten en onterecht. Ook dit park is weer immens groot. Met als blikvanger een eiland met de Witte Pagode en de Ronde Stad, gelegen in een enorme vijver (of kunnen we beter spreken van een klein meer). Rondom de vijver ligt een prachtig wandelpad, wat de mensen voert langs tempels, kunstwerken, lotusbloemen en andere prachtige flora. Aan het wandelpad zijn er pleintjes waar veelal oudere en gepensioneerde Chinezen zich ontspannen met zang, dans en sport. In dit prachtige park kun je volledig tot rust komen in de hectische stad. Een aanrader is een boottocht op de vijver.
Ten noordwesten van het Behai Park ligt de grootste Chinese dierentuin, de Beijing Zoo. De toegang is gratis behalve de hoofdattractie; de overbekende panda's. In het veel zuidelijker gelegen Chengdu is een echt panda-centrum en het sumsum voor de panda-liefhebber. Maar de Beijing Zoo is een goed alternatief wie niet naar Zuid-China wil reizen. De panda komt alleen voor in China en is desondanks wereldberoemd. Daarom is het zeker de moeite waard deze schattige beren te bezichtigen. Alleen wees niet teleurgesteld, want ze zijn kleiner dan je zou verwachten. Naast de panda's is er in de Beijing Zoo genoeg te zien van het dierenrijk over de hele wereld. Maar toch zie je hier veelal Aziatische diersoorten die je zelden tegenkomt in een Europese dierentuin.
Dag 5: Zomerpaleis en Olympic Park
Omdat Beijing enorm groot is moet je proberen de bezienswaardigheden die je op een dag wilt bezoeken te combineren die redelijk dicht bij elkaar liggen. Vandaag trekken we naar het noorden van de Chinese hoofdstad en gaan als eerste naar het Zomerpaleis, het vakantieverblijf van de vroegere Chinese keizers. Zeer bijzonder is het overkapte wandelpad van 700 meter lang, zodat de keizer beschermd werd tegen zon en regen. Het plafond is prachtig beschilderd met gedetailleerde schilderingen. Je vind hier ook een stenen boot wat dienst deed als restaurant en de allereerste Chinese telefoon, waarmee er gebeld kon worden tussen de Verboden Stad en het Zomerpaleis.
In aanloop naar de Olympische Zomerspelen van 2008 heeft Beijing alles uit de kast gehaald om zich te tonen aan de wereld. Ook het Olympisch park heeft gigantische afmetingen en heeft twee zeer bijzondere sportaccomodaties. Ten eerste de Watercube, het zwemstadion en ten tweede het Bird's Nest, oftewel het atletiekstadion wat lijkt op een vogelnest. In het atletiekstadion vind je een mini-wassenbeeldenmuseum met de voormalige voorzitters van het Internationaal Olympisch Comité.
Dag 6: Tempeldag
In China draait heel veel om symboliek. Zo is nummer 4 het ongeluksgetal, zodat je vaak geen vierde verdieping vindt in een hotel. Terwijl 8 het geluksgetal is en nummer 9 het keizerlijk getal. Daarom komt 9 vaak terug in de Verboden Stad. Daarnaast brengt jade geluk en moet je bij het betreden van tempels en gebedshuizen vaak hoge drempels over zodat de duivel niet naar binnen kan. In China zijn er diverse geloven, maar het Boedisme het belangrijkste. Echter de geloven leven vreedzaam naast elkaar en het is niet ondankbaar dat je zelfs een christelijke kerk tegenkomt. Ten noordoosten van het centrum kun je op loopafstand een Taoïstische tempel bezoeken (bekend van het Yin-Yang symbool), een Tibetaanse tempel (de grootste Tibetaanse tempel buiten Tibet) en een tempel van Confucius (de bekendste Chinese geleerde en filosoof uit de geschiedenis). Hoewel de bouwstijlen erg op elkaar lijken, verschillen de tempels allemaal van elkaar. Het meest bijzondere bezienswaardigheid vind je in het complex van Confucius waar zijn belangrijkste 13 boeken volledig zijn gegraveerd in 189 eeuwenoude stenen.
Dag 7: Ming Graven en Chinese Muur
Vandaag een uitstap buiten de stadsgrenzen van Beijing. Ten eerste een bezoek aan de Ming-graven. Hier in de bergen ten noorden van de Chinese hoofdstad liggen diverse Chinese keizers begraven van de Ming-dynastie. Je kunt een groot deel van de route afleggen die een overleden keizer maakte op weg naar de hemel. Na de eerste grote poort begint de Heilige Weg langs 40 grote standbeelden met ieder weer een eigen symbolische waarde. Vervolgens kom je kilometers verder aan de voet van het gebergte in een tempelcomplex met onder andere een enorm altaar in de buitenlucht. Achter het complex liggen de diverse keizers in de bergen begraven, maar die zijn niet te bezoeken.
Niet ver van de Ming-graven is er de Chinese Muur te bezichtigen. Dit grootste bouwwerk ter wereld (wat overigens NIET te zien is vanaf de maan omdat het te smal daarvoor is) is 6000 kilometer lang. Een groot deel van de muur is in verval, maar sommige stukken zijn beter onderhouden en prima te bezoeken. Je kunt vanaf een parkeerplaats zelfs de kabelbaan naar boven nemen en dan een wandeling over de muur naar beneden maken. Echter op dit stuk is het erg druk. Neem daarom de moeite als je beneden bent aangekomen om een stukje verder te lopen waar de muur weer omhoog loopt. Hier is het heerlijk rustig en kun je prachtige foto's nemen.
Dag 8: rustdag
Op deze laatste dag in Beijing zijn er nog talloze dingen te doen. Hier volgt een lijst voor ieder wat wils
Acrobatenshow: een reis naar China is niet compleet zonder dat je naar het circus bent geweest. Laat je een uur lang verrassen door de mooiste stunts.
Theehuis: voor de theeliefhebbers is het bezoeken van een Chinees theehuis een must. De Chinezen hebben ontelbare soorten thee met allemaal bijzondere geneeskrachtige werking.
Jade fabriek: China is het land van jade. Een bezoek aan een jade fabriek geeft je een indruk wat er allemaal te maken is van deze steensoort.
Tempel van de Hemel: wie nog niet genoeg tempels heeft gezien moet zeker de Tempel van de Hemel bezoeken op een complex van 270 hectare in het zuiden van Beijing.
Zijdefabriek: zijde is een veel gebruikte stof in China. In de zijdefabriek laten ze zien wat er allemaal gemaakt kan worden. Van sjaaltjes tot jurken van vloerkleden tot dekbedden.
Winkelen: wie na een week China terug verlangd naar westerse producten vindt aan de Wangfujin Dajie een stuk autovrije winkelstraat. Met daarin veel westerse ketens zoals Apple, H&M, Forever 21 en McDonald's. Maar je hebt daar ook de Food Market met allemaal lokale Chinese lekkernijen (als je die lust), zoals gebakken en gefrituurde insecten.
Dag 9: terugreis vanuit Beijing of doorreis in China
Degene die Beijing als eerste stop hebben voor hun rondreis door China zullen nu per trein veelal doorreizen naar Xian voor het terracotta leger of met de (auto)bus naar de kloosters in Datong. Of het vliegtuig nemen naar Shanghai, Chengdu of Hong Kong. Veel mensen maken de fout door te kort in Beijing te blijven als ze een rondreis door China maken. Anderen zullen vanuit Beijing weer terugvliegen naar huis met een koffer vol bijzondere herinneringen aan deze immense wereldstad.
Lees verder