China, meer dan de Chinese Muur

China, meer dan de Chinese Muur China (officiële naam: Zhonghua Renmin Gongheguo) is een ontzettend groot land. Nederland past er 260 keer in. Er is dan ook genoeg te zien en te doen, ook al is het land voor een groot gedeelte nog straatarm. Denk aan de grote steden zoals Bejing en Shanghai, en natuurlijk de Chinese Muur en het beroemde terracottaleger van Xi'an.

Algemene Informatie

 • Hoofdstad: Peking
 • Taal: Chinees (Mandarijn)
 • Religie: veelal confucianisme, boeddhisme en taoïsme
 • Klimaat: Zeer uiteenlopend. In het noorden een landklimaat, in het zuiden subtropisch, is het oosten gematigd zeeklimaat, in het westen woestijnklimaat en in Tibet een toendraklimaat.
 • Beste reistijd: over het algemeen het voorjaar en het najaar
 • Tijdverschil: + 7 uur

Bezienswaardige plaatsen en gebieden


Noord-China

Beijing (Peking)

Bejing / Bron: Sheba Also 47,000 Photos, Flickr (CC BY-SA-2.0)Bejing / Bron: Sheba Also 47,000 Photos, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Peking is de hoofdstad van China en telt ruim 9 miljoen inwoners. Het centrum van de stad bevindt zich rond het Plein van de Hemelse Vrede (Tien-an-Men) Hier worden vaak feesten en parades georganiseerd. Rondom het plein liggen diverse bezienswaardigheden, zoals het mausoleum van Mao-Zedong, het parlementsgebouw en het Historisch Museum. Aan het plein ligt ook de Poort van de Hemelse Vrede, deze leidt naar de Verboden Stad (Paleismuseum.) In dit complex van 72 ha groot, vind je onder meer de Zaal van de Opperste Harmonie met de Drakentroon. Het complex telt meer dan 9000 kamers! Iets buiten het centrum liggen nog enkele schitterende tempels, zoals de Tempel van de Hemel (Tiantan) en de Tempel van de Zon (Ritan)

Vanuit Beijing is het ook mogelijk om enkele excursies te maken naar onder meer:
 • Het dal van de Dertien Minggraven (hier liggen de keizers uit de Mingdynastie begraven)
 • De ruines van het zomerpaleis in Chengde (ook wel het Chinese Versailles genoemd)
 • Het nieuwe zomerpaleis (vlakbij de ruines van het voormalige zomerpaleis)
 • Datong, met de Yunganggrotten, een boeddhistisch grotten- en tempelcomplex
 • Wutai Shan, een heilige berg voorzien van diverse kloosters en tempels
 • Huhehaote, de hoofdstad van Binnen-Mongolie, met mooie kloosters en tempels

Chinese Muur

Chinese Muur / Bron: Enriquelopezgarre, PixabayChinese Muur / Bron: Enriquelopezgarre, Pixabay
De Chinese Muur is natuurlijk de bekendste bezienswaardigheid van China. Het is de enigste muur die vanuit de ruimte te zien is. De muur is 2500 kilometer lang en werd gebouwd als verdedigingswal tegen invallen door de nomaden. Vanuit Peking (ca. 100 km) kun je een excursie maken naar een deel van de muur dat is opengesteld door toeristen.

Xi’an

Xi’an was de hoofdstad van diverse dynastieen. Nu is het vooral bekend door het in 1974 opgegraven terracottaleger. Dit leger van meer dan 7000 beelden ‘bewaakte’ het graf van de eerste keizer van China, Qin Shi Huagdi. Het leger ligt op ongeveer 90 kilometer buiten Peking. Xi’an was tevens het startpunt van de Zijderoute (een befaamde handelsroute.)

Oost-China

Qufu

Qufu is de geboorteplaats van Confucius, China’s bekendste filosoof. Je vindt hier dan ook zijn graftombe, zijn tempel en het Woud van Confucius.

Jinan

Jinan / Bron: PublicDomainPictures, PixabayJinan / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay
Jinan is de hoofdstad van de provincie Shandong. De stad heeft een ommuurde binnenstad, gebouwd in Chinese stijl. De toeristische trekpleisters hier zijn de warmwaterbronnen en de vijvers. Ook de boeddhistische tempel Taishan, gelegen op de heilige berg Taishan, is een bezoek waard.

Nanjing

Nanjing was de hoofdstad tijdens de Ming-dynastie. Beroemd zijn het mausoleum van Sun Yat-Sen, de eerste keizer van China, en de brug over de Yangtze.

Luoyang

Luoyang is een nederzetting van 4000 jaar oud. Het is beroemd door de Longmengrotten, hier zijn talloze boeddhistische tempels en kunstwerken uitgehakt in de rotswanden.

Shanghai

Shanghai / Bron: Hbieser, PixabayShanghai / Bron: Hbieser, Pixabay
Shanghai is met 14 miljoen inwoners de grootste stad van China. De stad is in handen geweest van diverse nationaliteiten, dit zie je terug in de architectuur. Als je wilt winkelen is de straat Nanjinglu the place tob e. ook leuk is een wandeling over de Bund, een boulevard. Tijdens de wandeling heb je uitzicht voer de wijk Pudong, een zakencentrum met wolkenkrabbers. Door de Bund Tourist Tunnel ga je via een ondergrondse railcabine met lichteffecten onder de rivier de Yangtze door.

Suzhou en Hangzhou

Deze stadjes worden vaak allebei bezocht. Het zijn beide pittoreske stadjes. In Suzhou vind je mooie tuinen en veel grachten waar je kunt gondelvaren, en Hangzhou is bekend door de boottocht over het Westelijke Meer. In beide stadjes vind productie van zijde plaats.

West-China

In West-China liep de beroemde Zijderoute, er lagen hier dan ook diverse belangrijke oaseplaatsen, die hieronder worden beschreven.

Dunhuang

Dunhuang / Bron: Eltonjohn1973, PixabayDunhuang / Bron: Eltonjohn1973, Pixabay
Dunhuang ligt middenin de Gobiwoestijn. Nabij de stad liggen de Mogaogrotten, met talloze afbeeldingen van Boeddha en veel muurschilderingen.

Turpan

Turpan ligt 154 meter onder de zeespiegel, in een bekken. Even buiten de stad liggen de ruines van garnizoenen die daar waren om de stad te beschermen. Beroemd is de karez, esen ingenieus irrigatiesysteem.

Kashi

Dit pittoreske karavaanstadje is met zijn bazaars, smalle straatjes en vele theehuizen absoluut een bezoek waard. De meeste mensen die hier wonen zijn moslim, er is dan ook een grote moskee aanwezig, genaamd Id Kah. Er kunnen hier wel 7000 mensen tegelijk in. Kashi is tevens een uitvalsbasis voor trips naar Kirgizistan of Pakistan.

Zuidwest-China

Zuidwest-China is toeristisch gezien vooral interessant door de aanwezigheid van Tibet.

Tibet

Tibet / Bron: Sasint, PixabayTibet / Bron: Sasint, Pixabay
Tibet is gelegen in de Himalaya, veel mensen voelen zich daarom niet erg prettig als ze er aankomen. Meestal gaat deze ‘ziekte’ na een paar dagen vanzelf over. De bevolking van Tibet heeft een apart geloof, wat lamaisme wordt genoemd. Dit geloof lijkt veel op het boeddhisme. Er zijn verschillende sekten aanwezig in Tibet, de belangrijkste daarvan is die van de Geelmutsen. Het hoofd van deze sekte is de Dalai Lama. In Tibet zijn de kloosters en de monniken de belangrijkste bezienswaardigheid, en uiteraard de schitterende bergomgeving.

De hoofdstad van Tibet is Lhasa, gelegen op 3600m hoogte. De stad wordt gedomineerd door het Potala-paleis, de voormalige residentie van de Dalai Lama. Uiteraard telt Lhasa talloze kloosters, waarvan de Jokhang, de Drepung en de Sera de belangrijkste zijn. De tweede stad van Tibet is Xigaze, met het schitterende Dashilumpo-klooster.

Yunnan

Yunnan grenst aan Laos en Birma, en is daarom een geschikte uitvalsbasis voor een trip naar een van deze landen. De hoofdstad is Kunming, vanwaar je een excursie kunt maken naar onder andere Dali en Lijiang, twee pittoreske stadjes. In het zuiden van Yunnan ligt Xishuangbanna, hier zijn de woningen gebouwd op palen.

Zuid-China

Guilin

Guilin is beroemd door zijn schitterende berglandschap. Je kunt er een boottocht maken over de Li-rivier, naar het dorpje Yangshuo. De tocht voert door bamboebossen, bergen en schitterende groene dalen.

Guangzhou

Guangzhou is de grootste stad in het zuiden van China en ligt nabij Hongkong.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van de Chinese muurDe geschiedenis van de Chinese muurDe Chinese muur is een oud bouwwerk dat op de Unesco werelderfgoedlijst staat en bevindt zich voor een deel in bergachti…
De Chinese muur: dé bezienswaardigheid in ChinaEén van de bezienswaardigheden op de wereld die bij veel mensen op het verlanglijstje staat, is de Chinese muur. De Chin…
China: de bevolkingsgroepen van ChinaDe bevolkingsgroepen van China zijn divers en uiteenlopend. Hoeveel mensen er precies in China wonen is nog steeds ondui…
Tibet en meer dan 50 jaar Chinese onderdrukkingTibet en meer dan 50 jaar Chinese onderdrukkingOp 10 maart 1959 wordt in Tibet een volksopstand met keiharde hand door het Chinese leger neergeslagen. De politiek en g…

Griekenland, vakantie op KastellorizoKastelorizo is het kleinste eilandje van de Dodcanese archipel, het is maar 9 km² groot. Het is één van de weinige Griek…
Japan, meer dan geisha's en vechtsportenJapan, meer dan geisha's en vechtsportenJapan is een zeer apart land, maar daarom ontzettend interessant om te bezoeken. Vooral de strenge opvoeding en het gevo…
Bronnen en referenties
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 08-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.