Griekenland, vakantie op Kastellorizo

Kastelorizo is het kleinste eilandje van de Dodcanese archipel, het is maar 9 km² groot. Het is één van de weinige Griekse eilanden die zijn naam niet te danken heeft aan de mythologie, maar aan de uit het Italiaans afkomstige naam voor kasteel. Verder is het op het eiland heel rustig, niet veel uitgaansgelegenheid en een paar bezienswaardigheden.

Algemeen

Het kleinste eiland van de Dodecanes archipel (in de Egeïsche zee) is het meest oostelijk gelegen Kastelorizo. Het heeft een landoppervlakte van 9 km², een kustlijn van 19 km en ongeveer 300 inwoners. De hoofdstad heeft dezelfde naam als het eiland zelf.

Geschiedenis

De klassieke naam van het eiland is Megisti, afkomstig van de eerste bewoner, namelijk Megisteas. Het eiland heeft, gezien de vondsten en ruïnes, een lange geschiedenis wat bewoning betreft. De Monoiërs en de Myceniërs hebben op het eiland gewoond. Later kwamen de Doriërs, rond 1000 500 v.Chr. Verder heeft het eiland net als de meeste andere eilanden behorende tot de Dodecanes archipel onder beheer gestaan van:
 • Het Perzische rijk, van 490 v.Chr.
 • Het Romeinse rijk, van 164 v.Chr. tot 90 v.Chr.
 • Het Byzantijnse rijk, van 297 tot in de 8e eeuw
 • Door Rhodos in de 8e eeuw, er waren toen ongeveer 30.000 inwoners op het eiland.
 • De Johannieter orde, tot 1522
 • Het Turkse rijk, van 1522 tot 1821
 • De Italianen, van 1920 tot 1943
 • De Britten, van 1943 tot 1947, de bevolking werd vanwege de Duitse bombardementen geëvacueerd naar Egypte.

In 1948 sluit Kastelorizo zich definitief aan bij Griekenland.

Kastelorizo

De naam van het eiland heeft niet te maken met de mythologie maar met een kasteel. Het door de kruisridders gebouwde rode kasteel op de rode rots. De naam Kasteloriz is afkomstig vanuit het Italiaans, namelijk Castello Rosso.

De inwoners leefden van de sponsvangst en van de druiven en olijven die op het eiland groeien. Verder groeit er erg weinig voedsel op het eiland zelf. Wel heel bijzonder is de amfibiesoort die alleen op dit eiland en op Karpathos voorkomt, namelijk de Mertensiella luscani.

De hoofdstad Kastelorizo is rond de haven gebouwd. De huizen in het dorp zijn imposant met maximaal 3 verdiepingen waarop grote dakstoelen staan. De meeste huizen hebben een boogvormige ingang, sommige een smeedijzeren balkon en velen hebben bonte luiken.

Bezienswaardigheden

 • In de hoofdstad is een kasteel te vinden op de heuvel boven de haven. Hier zijn overblijfselen te zien van 3 torens en de muren. Het kasteel is gebouwd op de ruïnes van een oud kasteel, door de Ridders van de Johannieter Orde. Ook zijn er ruïnes te vinden van de Turkse warme baden. In een rots onder het kasteel is een in goede staat verkerend oud Grieks graf te vinden. Het is uitgehouden uit de rots en heeft een Dorische façade.
 • Via het water is het mogelijk om een bezoek te brengen aan de blauwe grot. Het is één van de mooiste grotten uit de Middelandse zee. In de groten zijn stalactieten en stalagmieten te bewonderen.

Andere bezienswaardigheden van Kastelorizo
 • De uit 1835 afkomstige kathedraal van St. Constantijn en Eleni. Het graniet hiervoor gebruikt kwam uit de tempel van Apollo.
 • Het archeologisch museum
 • Bij Limenari liggen de Cyclopische muren
 • Het klooster van St. George van de berg
 • Bij Avlonia zijn Griekse graven te vinden

Leuk om te weten

 • In mei is er een traditionele dag waarop de ongetrouwde meisjes water buiten de stad halen, en dit zwijgend naar hun huizen brengen. Onderweg komen zij talloze jonge mannen tegen die naar dit spektakel komen kijken. Het brengt geluk wanneer de jonge dames hun huis zegenen met het water dat zij bij zich hebben op het moment dat zij de deurdrempel overstappen.
 • Op 21 mei is de processie van Constantijn en Eleni.
 • Op 20 juli wordt het feest van de profeet Elias gevierd, aan het einde van het feest springen alle mensen in het water
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griekenland, vakantie op KassosEen klein rotsachtig eiland in de Egeïsche zee is Kassos. Het eiland heeft erg weinig aan toeristen te bieden, alleen ee…
Griekenland, vakantie op AstypalaiaAstypalaia is een eiland waarvan de hoofdstad met witte huisjes tegen en berghelling ligt. Bovenop deze berg troont het…
Griekenland, vakantie op KythiraKythira behoort tot één van de Ionische eilanden, het geboorte eiland van de godin van de liefde Aphrodite. Ook op dit e…
Griekenland, vakantie op SamosVlak voor de Turkse kust ligt het op drie na grootste eiland van de Egeïsche archipel. Volgens de Grieken zelf een popul…

Schotland, het land van de doedelzakSchotland, het land van de doedelzakSchotland is het land van de meren, diepe dalen, de beroemde Hooglanden en van een ruige kust met hoge rotskapen, fjorda…
China, meer dan de Chinese MuurChina, meer dan de Chinese MuurChina (officiële naam: Zhonghua Renmin Gongheguo) is een ontzettend groot land. Nederland past er 260 keer in. Er is dan…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 21-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.