Griekenland, vakantie op Samos

Vlak voor de Turkse kust ligt het op drie na grootste eiland van de Egeïsche archipel. Volgens de Grieken zelf een populaire vakantiebestemming. Het is een uitermate geschikt vakantie eiland met een enorme hoeveelheid bezienswaardigheden.

Algemeen

Samos is het op 3 na grootste eiland van de Noord Egeïsche archipel. Het ligt ten oosten van de Egeïsche zee, op enkele kilometers voor de kust van Turkije. Het is 475 km² groot en er wonen ongeveer 32.000 mensen. De noordoostelijke havenstad Vathy (ook wel Samos stad genoemd) is de hoofdstad met 5.500 inwoners. Het ligt in een schilderachtige en weelderige groene baai en is een intact gebleven klassiek stad, waarvan de bezienswaardigheden herinneren aan de rijke cultuur die ooit op het eiland heeft bestaan.

Geschiedenis van het eiland

Ongeveer 3.000 jaar geleden vestigde Ioniërs zich op het eiland en brachten het tot grote bloei. Het hoogtepunt van Samos werd bereikt in de periode 540-521 v. Chr. ten tijde van de tiran Polycrates. Hij bracht grote publieke werken en een zeemacht tot stand. Het waren de Perzen die Polycrates ten val brachten en zijn broer Syloson aan de macht brachten. In 479 v. Chr. wisten de eilandbewoners zich vrij te maken en aan te sluiten bij de Delische Bond, als niet belastingplichtig lid. Er vinden nog diverse oorlogen om het eiland plaats en pas in 132 v.Chr. kwamen de Romeinen. Achtereenvolgens maakte het eiland deel uit van:
 • Het Perzische Rijk
 • Het Helleense Rijk
 • Het Romeinse Rijk
 • Het Byzantijnse Rijk
 • De Republiek Venetië
 • Het Ottomaanse Rijk

Inmiddels zijn we aanbeland in 1499 waar de Turken het eiland regeren tot 1821. Dan in 1834 is het wederom een Turk, de admiraal Hasan Pasja die het eiland weer in bezit neemt. Dit duurt tot 22 september 1912, waarna het eiland deel uit gaat maken van Griekenland.

Samos

Het eiland zelf is zeer groen, heeft veel bossen met verschillende soorten bomen. Toch zijn het de pijnbomen en olijfbomen die de boventoon voeren. Er zijn een aantal bergen te vinden, zoals in het westen de Kerketefs berg met een hoogte van 1.437 meter en midden op het eiland de Ampelos berg van 1.150 meter hoogte.

Naast de talrijke kiezel- en keienstranden in de baaien, heeft Samos ook ten westen van Pythagorion lange zandstranden, ook in de idyllische baai van Marathokampos is een prachtig zandstrand.

Pythagoras, de Griekse wiskundige en filosoof die leefde van ongeveer 580 tot 496 voor Chr., een tijd die gezien wordt als het begin van de bloei van de Griekse beschaving. Hij is bekend van de “stelling van Pythagaoras” (a² + b² = c²), is op Samos geboren. In 1955 is de stad, waar hij gewoond zou hebben, in het zuidoosten aan de kust naar hem vernoemd: “Pythagorio”. Op één van de havenpieren is een beeld van hem te vinden, gemaakt in 1989 door Nikolaos Ikaris. Op de sokkel staat in Arabische cijfers het tijdperk aangeven waarin hij geleefd zou moeten hebben. De plaats waar hij heeft gewoond is nog steeds te bezoeken.

Enkele van de vele bezienswaardigheden

 • De geboortestad van Pythagoras ligt 14 km ten zuiden van Samos stad. Er is een schilderachtig haventje met jachten en bonte vissersbootjes. Ook hier is het oude theater vlak bij het klooster van Spiliani te vinden, althans de restanten hiervan. Men gaat er nog steeds vanuit dat dit de restanten zijn van de stad uit de tijd van de Griekse wijsgeer.

 • Ook in deze stad is het Kasteel van Lykourgos Logothetis te vinden. De toren werd in de 19e eeuw gebouwd door Lykourgos Logothetis, die toentertijd de opstand leidde tegen de Turken. De burcht bood bescherming tegen de aanvallen van de Turken. Hij versloeg de Turken en de kerk naast het kasteel werd ter ere van zijn overwinning gebouwd. In de binnenplaats zijn twee gallerijen en de restanten van de kerken uit de laat Christelijke periode.

 • De grot van Pythagoras bij Kambos is de schuilplaats van de wijsgeer toen hij op de vlucht was voor Polycrates. Een groot deel van zijn leven heeft hij als banneling in Italië gewoond. De grot is te bereiken via de parkeerplaats. Onlangs is een tweede grot geopend, waarvan door sommige wordt beweerd dat dit de “echte” grot is waar Pythagoras verbleef.

 • Het heiligdom van Hera, ligt ongeveer 6 km van Pythagorion en werd gebouwd ter ere aan de godin Hera (de vrouw van Zeus). Volgens de overlevering is Hera geboren op Samos. Na enige vernietigingen en weder opbouwingen, was het ook hier Polycrates die de tempel in de Dorische en Ionische stijl liet herbouwen. In het midden van het heiligdom stond ooit het standbeeld van Hera. Helaas zijn er alleen restanten van de tempel overgebleven, met name restanten van de thermale baden, het grote altaar en het paviljoen van een Romeinse tempel

Andere bezienswaardigheden die dit eiland te bieden heeft zijn:
 • Het Genuëse kasteel bij Potami
 • Het Aquaduct van Eupalinus
 • De watervallen van Potamis
 • Het Archeologisch Museum in Samos
 • Zoodochou Pigis, een 18e eeuws klooster
 • Manolates & de Vallei van de Nachtegalen
 • Vourliotes & Moni Vronda, twee dorpen, waar het oudste klooster van het eiland is
 • Samos stad
 • Kokkari met zijn Agios Nikolaos kerk (waar kostbare iconen te bewonderen zijn)

Leuk om te weten

 • Een witgeschilderd aardewerken duifje op het dak van een woning, betekend dat er een huwbare dochter in het huis heeft gewoond
 • De zoete witte Samoswijn, gemaakt van de muskaatdruif, is wereldberoemd
 • Grieken zelf zien in Samos een populaire vakantiebestemming

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kun je allemaal doen op het Griekse eiland Samos?Wat kun je allemaal doen op het Griekse eiland Samos?Samos is een van de groenste eilanden van Griekenland en het ligt vlakbij de Turkse kust. Samos kent een groot aantal wa…
Filosoof uitgelicht; Pythagoras van SamosFilosoof uitgelicht; Pythagoras van SamosDe stelling van Pythagoras, deze stelling is bekend bij velen. Maar wie was nu Pythagoras. Een educatieve toelichting op…
Hera, beschermheilige van het huwelijkHera, beschermheilige van het huwelijkHera is een van de bekendste godinnen uit de oudheid. Ze was de vrouw van oppergod Zeus en ze heeft 4 kinderen gekregen.…
Stelling van PythagorasStelling van PythagorasMet de stelling van Pythagoras kun je de lengtes van de zijden van een rechthoekige driehoek berekenen. De stelling is r…

Griekenland, vakantie op KretaGriekenland, vakantie op KretaNiet te geloven, maar dit eiland is als miljoenen jaren oud. Waar heel vroeger een bergrug in een woestijnbassin was, li…
Uitstapjes SalzburgBen je in Salzburg op vakantie, is het ook zeker de moeite waard om te omgeving te bekennen. Hierbij een lijstje met een…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 27-08-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.