Griekenland, vakantie op Limnos of Lemnos

Een eiland met een oudere beschaving dan men aanvankelijk vermoedde. Natuurlijk ook een eiland met een mythologische legende, zelfs een waar de oppergod en godin mee te maken hebben. Limnos (of Lemnos) is gelukkig niet in het verleden blijven hangen. Een heerlijk vakantie eiland waar heel veel te bekijken is.

Algemeen

Eén van de zes Oostelijke Egeïsche eilanden is Limnos (ook wel Lemnos genoemd). Het ligt tussen Mount Athos, en Lesbos en onder de Noordelijke Egeïsche eilanden Thassos en Samthraki. Het eiland is het achtste grootste eiland van Griekenland, heeft een landoppervlakte van 482 km², een kustlijn van 260 km, 31 dorpen waarin ongeveer 22.000 mensen wonen. De hoofdstad van het eiland is Myrina, hier wonen ongeveer 7.000 mensen.

Geschiedenis

Erg bijzonder is de vondst van een grafstele gevonden met een inscriptie. Deze inscriptie vertoont nauwe verwantschap met de Etruskische taal. Aanvankelijk dacht Herodotos dat dit een Oosterse herkomst zou hebben, men denkt ook dat de Etrusken het eiland in bezit hebben gehad. Een derde mogelijkheid is dat de taal van Limnos een vroeger verwant was van de taal der Etrusken. Etrusken waren bewoners van Italië, uit het huidige Toscane en Umbrië.

Wel is men ervan overtuigd dat gedurende de Bronstijd, het Neolithische tijdperk, er al bewoners op het eiland waren. In de 5e eeuw v.Chr. kwam het eiland in beheer van Perzië en in rond 166 v.Chr. betraden de Romeinen Limnos. Verdere heersers van het eiland waren:
 • Het Byzntijnse rijk
 • De Genuezen, vanaf 1453 tot 1462
 • Strijd om het eiland tussen de Turken en Venetianen, vanaf 1462 tot 1479
 • Turken, winnen, dus vanaf 1479 tot 1821

In 1920 sluit Limnos zich aan bij Griekenland.

Limnos

Het groene eiland wordt door diepe inhammen in 2 delen gesplitst en heeft grote en kleine zandstranden. Het westen van het eiland is bergachtig, met in het zuidwesten pijnbomenin het Nea Koutali (een pijnboom bebost gebied) en kleine wijngaarden. Het oosten is vlak en vruchtbaar. De schilderachtige dorpen kleuren het eiland.

Volgens de oude Grieken werd het eiland beschouwd als het eiland van Hephaestos, de mythologische god van vuur en metaal, een smid en wapensmid. Limnos werd beschouwd als zijn werkplaats. Over zijn komst op het eiland doen twee verschillende verhalen de ronde:

 • Zijn eigen moeder Hera zou hem van de berg Olympus hebben gegooid toen ze na zijn geboorte zag hoe lelijk hij was. Hij belandde in zee, waar nimfen hem naar het eiland Limnos brachten waar hij door bewoners verzorgd werd. Als wraak maakte hij een troon en plaatste die op de berg Olympus. Toen Hera hierop plaatsnam, maakte de troon haar een gevangene. Hij werd door de god van de wijn, landbouw en vruchtbaarheid, Dionysus, bedwelmd met wijn, naar de berg gebracht waar hij verzocht werd zijn moeder te bevrijden. Dit deed hij pas nadat Hera hem de hand (van de bloedmooie) Aphrodite had geschonken.

 • Een ander verhaal beweert dat zijn vader, Zeus, hem van de berg gooide toen hij tijdens een ruzie tussen zijn ouders de kant van zijn moeder koos. Hij viel negen dagen, negen nachten en belandde rechtstreeks op het eiland. Hier bouwde hij zijn paleis en smidse direct onder de vulkaan.

Bezienswaardigheden

 • In de hoofdstad Myrina voert een wandeling naar het kasteel, met een uitzicht naar de berg Athos. De funderingen van het kasteel dateren nog uit de tijd dat het de tempel van Artemis was. In 1186 zijn de muren gebouwd door Andronicus Comnenus. Maar in het tijdperk van de Venetianen herbouwd, waarna de Turken het ruim een eeuw later nog eens dunnetjes overdeden. Er bestaat een mogelijkheid dat bij het kasteel herten worden waargenomen. Ook de kathedraal en het archeologisch museum in de hoofdstad zijn een bezoek waard.

 • Poliochni is de oudste nederzetting binnen de gehele Egeïsche zee, alsmede de belangrijkste archeologische vindplaats van het eiland. Er werden namelijk zeven verschillende lagen van beschaving gevonden, terug te voeren tot de Egyptische, Monïsche en Trojaanse rijk. Er zijn muren en overblijfselen gevonden van de op één na oudste stad die vermoedelijk door een aardbeving of iets dergelijks werd vernietigd.

 • Ten westen van Poliochni werd op het (nu) onbewoonde eiland Koukonesi in 1994-1997 een nederzetting gevonden die ongeveer 3000 jaar oud is. Er werd onder anders Myceens keramiek uit de 13e eeuw v.Chr. gevonden. Door middel van deze vondsten wordt er voorzichtig aan gedacht dat dit misschien de bewijzen kunnen zijn dat ten tijde van de Trojaanse oorlog er permanent Grieken op het eiland verbleven, in plaats van de altijd vermoedde commerciële voorpost.

 • Het marmeren beeld uit Limnos, de Strangford Apollo is zeker 2500 jaar oud. Het is een kouros, een voorbeeld van een type beeld, dat staand naakt of borstbeeld wordt genoemd. Het is één van de drie beelden uit de Archaische periode. De beelden zijn gesneden uit een rechthoekig blok, hebben een stramme en frontale houding, lichaamvormen zijn met lijnen aangegeven. Deze god, de god van het licht, schoonheid en de zon werd door de Grieken vaak in beelden vervaardigd.

Enkele van de andere bezienswaardigheden van het eiland zijn:
 • Het Kavirion, een heiligdom in Kontopouli
 • Een 20 tot 22 miljoen jaar oud gefossileerd bos in Moudros
 • De zandstranden bij onder andere Zimata, Thanos en Plati

Lees verder

© 2007 - 2023 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griekse goden: ArtemisGriekse goden: ArtemisArtemis is in de Griekse mythologie de godin van de jacht, va de kuisheid en die van de maan. Hier info over haar geboor…
Griekse mythologie, godin ArtemisGriekse mythologie, godin ArtemisArtemis is de tweelingzuster van Apollo en haar vader is Zeus. Zij was aanwezig bij de geboorte van haar broer Apollo. D…
De onsterfelijke goden van GriekenlandDe onsterfelijke goden van GriekenlandDe Olympische goden waren onsterfelijk. Hoewel er veel meer Griekse goden bekend zijn, waren de goden van Olympos het be…
De Maan godinnen Artemis en HekateDe Maan godinnen Artemis en HekateMaangodinnen stammen uit oeroude mythologieën en zijn daarin traditioneel verbonden met de cultus van de Moedergodin. De…

De 10 beste hotspots van Gran CanariaDe 10 beste hotspots van Gran CanariaGran Canaria, eiland van de eeuwige lente, is een zeer populaire zonbestemming en terecht, want door het gunstige klimaa…
Thailand, strand & cultuurThailand, strand & cultuurThailand is met de idyllische stranden en eilandjes een fantastische bestemming voor een strandvakantie. Maar Thailand s…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 27-08-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.