Griekenland, vakantie op Lesbos

Eén van de grootste eilanden die Griekenland rijk is, is Lesbos. Een populaire vakantiebestemming met al zijn mooie stranden en vele bezienswaardigheden. Net als bijna alle eilanden wordt ook dit eiland in verband gebracht met de Trojaanse oorlog. Verder heeft het eiland diverse ouzo distilleerderijen, veel olijfgaarden en een heel bijzonder versteend woud.

Algemeen

Dicht onder de Turkse kust, tussen de eilanden Chios en Limnos ligt het eiland Lesbos (ook wel Lesvos genoemd). Het glooiende, met pijn- en olijfbomen dichtbegroeide eiland is het op drie na grootste eiland van Griekenland. Het eiland met zijn landoppervlakte van 1.630 km² en 89.000 inwoners behoort tot de Egeïsche eilanden. De hoofdstad is Mytilini en heeft 30.000 inwoners.

Geschiedenis

Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat tijdens het Neolithisch tijdperk het eiland al bewoond was. In ieder geval was er rond 2800 - 2000 v.Chr. al een ontwikkelde beschaving. De vondsten gedaan door archeologen komen overeen met de vondsten die in Troje gevonden zijn. Het eiland heeft verder onder beheer gestaan van:
 • Myceense rijk, ongeveer 1200 v.Chr.
 • Eolische rijk, ongeveer 1000 v.Chr (zie de ruïnes van de tempels van Mesa en Klopedi)
 • Perzische rijk,
 • Romeinse rijk, van 88 v.Chr.
 • Byzantijnse rijk, van 330 tot 1151 (tijdens deze periode was het eiland een verbanningsoord van eminente personen van Byzantium)
 • De kruisridders, van 11541 tot 1204
 • De Venetianen, van 1204 tot 1355
 • De Genuezen, van 1355 tot 1462
 • De Turken, van 1462 tot 1912 (hebben in de 18e eeuw de olijfbomen gepland)

In 1922 wordt het eiland officieel ingelijfd bij de Griekse staat.

Lesbos

Lesbos werd vroeger door de Otomanen “de moestuin van het Keizerrijk” genoemd, naar de vlees- en kaasproducten en olijven waarom het eiland zo bekend is. Het landschap van het eiland is wisselend, hier en daar een glooiende berg van maximaal 1.000 meter hoog. In het midden van het eiland staan versteende bomen, die tijdens een vulkaanuitbarsting van de vulkaan Ordymnos zo´n 15 tot 20 miljoen jaar geleden, met lava zijn bedekt en later weer door erosie zijn blootgelegd. Ook zijn er op het eiland geneeskrachtige bronnen te vinden. De originele architectuur, zelfs in het kleinste dorp, is nog vrijwel geheel intact.

In het jaar 52 heeft de apostel Paulus het eiland bezocht, maar vond er nog weinig christenen. De bevolking was (toen) nog niet ontvankelijk voor het Christelijke geloof, dat duurde nog bijna 5 eeuwen.

Bezienswaardigheden

 • In de hoofdstad Mytilini is een mengeling te vinden van Oosterse en Westerse elementen. Het is gebouwd op 7 heuvels. Oosterse kerken als de Agia Theodori en de Agios Therapon zijn hier nog terug te vinden. Tijdens de belegering van de Turken in 1462 is heel veel verwoest, de resten van het paleis van Gatelluzi en de Turkse theologieschool zijn nog terug te vinden. Ook een bezichtiging waard is het Antieke Theater waar plaats is voor 15.000 bezoekers.

 • Het dorpje Molyvos is geplaatst onder monumentenzorg. De herenhuizen (archontika) uit de Oosterse architectuur, de pittoreske haven, de straatjes met trapsgewijs gebouwde huizen zijn allen uitgeroepen tot monumenten. Boven het dorpje liggen de ruïnes van het Byzantijnse fort Kastro (kasteel) met een prachtig uitzicht over het dorp en naar de Turkse kust.

 • Het haventje van Petra heeft de naam gekregen van de 30 meter hoge rots waarop het kerkje van Panagia Glykofilousa gebouwd is. Het is een 18e eeuws kerkje en bereikbaar via de trap met 114 treden. Over de rots gaat het verhaal dat dit een meteoor zou zijn, over het haventje het verhaal dat gedurende de Trojaanse oorlog Achilles deze plek uitkoos om met zijn gehele vloot uit te rusten. In het centrum bevindt zich een in zeer goede staat zijnd herenhuis uit 1740 wat te bezichtigen is, evenals de ouzo distilleerderij in het centrum.

 • Een ander dorp waarvan de, merendeels 19e eeuwse, huizen tegen een heuvel gebouwd zijn is Plomari. Het bekendst is het dorp vanwege de ouzo, in het dorp zijn maar liefst vijf distilleerderijen waarvan Varvagiannis de meeste bekendheid geniet.

Enkele van de andere vele bezienswaardigheden van Lesbos zijn:
 • De musea zoals, het Archeologische Museum van Mytilini, het Teriade Museum voor moderne kunst
 • Het versteende woud van Ypsilou
 • De pottenbakkerijen van Agiasos
 • Stranden bij Vigla, Tsamakia, Ermogenis, Thermi, Ammoudeli, Melinta, Vatera, Nifida
 • Het kasteel van Mytilini, gebouwd door keizer Justinianus
 • Byzantijnse gebouwen in Loutra
 • In Tirannidi werd in 1912 de overgave van het Turkse Leger getekend
 • Tevens leent het eiland zich voor prachtige wandeltochten

Grappig om te weten

 • De borden van de route bewijzering staan niet altijd in de juiste richting, soms dient men achterom te kijken om het bord in de juiste richting te kunnen lezen.
 • Op Lesbos is het nog steeds mogelijk dat een voortsjokkend ezeltje met op zijn rug een oude man voorbij komt.

Lees verder

© 2007 - 2023 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lesbos of Lesvos in de Egeïsche ZeeLesbos of Lesvos in de Egeïsche ZeeLesbos, dat ook wel Lesvos wordt genoemd, is een van de Egeïsche Eilanden in de Egeïsche Zee. Het wordt het eiland van h…
Lesbos 2015: overspoeld door dode en levende vluchtelingenLesbos 2015: overspoeld door dode en levende vluchtelingenIn september en oktober 2015 werd het eiland Lesbos in Griekenland overspoeld door vluchtelingen. Naast de vele levenden…
Zakynthos, een perfect vakantie-eilandZakynthos, een perfect vakantie-eilandZakynthos is een eiland van Griekenland, u beleefd hier ook echt de Griekse sfeer en gastvrijheid. Het is in de zomer al…

Griekenland, vakantie op PatmosDit Griekse eiland lijkt pas in het jaar 95 te zijn ontdekt, dit omdat het eiland bekend is vanwege de apostel Johannes.…
De costa's in SpanjeDe costa's in SpanjeDe vakantieperiode is bijna aangebroken. Veel mensen zijn op zoek naar een leuke bestemming, voor de hele familie of gez…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 27-08-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.