Griekenland, vakantie op Patmos

Dit Griekse eiland lijkt pas in het jaar 95 te zijn ontdekt, dit omdat het eiland bekend is vanwege de apostel Johannes. Hier schreef hij namelijk, tijdens zijn ballingschap, het laatste boek van het Nieuwe Testament. Dit prachtige eiland ademt nog steeds iets mysterieus uit.

Algemeen

Het noordelijkste eiland van de Dodekanesos archipel is Patmos, het ligt tussen Lerosen en Ikaria in, dicht voor de Turkse kust. Het van oorsprong vulkanische eiland heeft een landoppervlakte van ongeveer 34 km², een kustlijn van 63 km en ongeveer 3.000 inwoners. De hoofdstad is Patmos Stad (Chora).

Geschiedenis

Vermoed wordt dat het eiland al sinds de prehistorie bewoners heeft gehad. Het heeft net als alle ander Griekse eilanden veel heersers gehad, waaronder:
 • Macedonische rijk, ongeveer 400 v.Chr.
 • Romeinse rijk, ongeveer 200 v. Chr. (werd gebruikt voor ballingen)
 • Het Byzantijnse rijk (tijdens deze periode was het eiland praktisch onbewoond)
 • Het Turkse rijk, vanaf 1537 (onder hun beheer bloeide het eiland weer op)
 • Italianen, tussen 1912 en 1948

In 1948 sloot Patmos, sinds 1946 onder statutaire bescherming als oud monument, zich aan bij Griekenland.

Patmos

Het oorspronkelijke kale eiland is nu begroeid door de vijgen-, amandel-, citroen- en perenbomen. Veel honing wordt geproduceerd doordat het lagere struikgewas, zoals tijm en salie, bijen aantrekt. Door het grillige en ruige landschap zijn er op Patmos veel baaien en inhammen tussen de rotsen te vinden. Omdat het eiland Patmos een monument is, is aankoop van grond door buitenlanders en de export van antiquiteiten streng verboden.

Omdat naar dit eiland de apostel Johannes was verbannen, tussen het jaar 90 en 95 en 18 maanden op het eiland verbleef, wordt Patmos ook wel “Het Jeruzalem van de Egeïsche zee” genoemd.

Patmos en Johannes

Johannes werd vanuit zijn woonplaats Efeze bevolen zich in Rome te melden. Door een mirakel ontsnapt hij zonder verwondingen aan de ketel met kokende olie, waar keizer Domitianus hem in liet gooien. Hij werd hierop verbannen naar het eiland Patmos. Johannes is de enige van alle apostelen geweest die aan een gewelddadige dood is ontkomen.

Op dit eiland krijgt Johannes dromen over het lot van de wereld en de mensheid aan het einde der tijden. Hoog in een rots heeft de apostel het boek der Openbaring, oftewel de Apocalyps (het laatste boek van het Nieuwe Testament), geschreven. Het beschrijft niet de openbaring van Johannes, maar de openbaring van de Heer Jezus Christus áán Johannes.

In zijn boek verhaald hij in vers 1:9
“Ik, Johannes, uw broeder, die net als u in ellende verkeer, maar ook door Jezus met u deel in het koninkrijk en in standvastigheid – ik was op het eiland Patmos omdat ik over God had gesproken en van Jezus had getuigd.

Nadat Nerva keizer was geworden is Johannes vrijgelaten en teruggekeerd naar zijn eerdere woonplaats Efeze, waar hij na een aantal jaren zijn werk heeft gedaan en op hoge leeftijd is gestorven.

Bezienswaardigheden

 • Het klooster Agios Ioannis Theologos (het klooster van Johannes de Theoloog) lijkt een beetje op een burcht. Het werd in 1088 onder keizer Alexios I gesticht door de monnik Christodoulos ter ere van Johannes. In de rijke kloosterkerk zijn in de 13e eeuw fresco´s aangebracht. Er is een bibliotheek met oude boeken, handschriften en oorkonden. Tevens een schatkamer met relikwieën, iconen en Byzantijnse voorwerpen. De grot waar Johannes zijn verblijf had is een onderdeel van een kleiner kloostercomplex, is vrij authentiek en nog te bezichtigen. De lessenaar waar het boek op werd geschreven staat er nog, alsmede de nis waar Johannes sliep en het uitzicht vanuit de grot, die in zijn openbaring genoemd wordt.

 • Patmos stad (of Chora) ligt aan de voet van het klooster. Het heeft zijn oorsprong gevonden doordat ambachtslieden en kunstenaars zich hier met hun families vestigden ten tijde van de bouw van het klooster. Er zijn enkele winkeltjes en barretjes op het plein en in de zomer worden er voorstellingen georganiseerd.

 • Skala een havenplaatsje van het eiland. Het bestaat voornamelijk uit lage witte huisjes met platte daken en gekleurde luikjes. De haven, tavernen en stranden bieden een prachtig uitzicht op het op de berg gelegen klooster. In Skala ligt een aantal stenen in een halve cirkel. Waarschijnlijk was dit ooit een waterbekken, waar bekeerlingen door Johannes werden gedoopt.

Enkele van de andere bezienswaardigheden zijn:
 • De ruïne van een acropolis, de oude hoofdstad met overblijfselen van torens, kerken enz.
 • Het spookeiland Petiskaravo (het versteende eiland)
 • Enkele van de 20 stranden als meli, Lampi, Kipos, Psili Amos (het mooiste strand van het eiland), Lavadi Kalogiro, Meloi, Vagia.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griekenland, vakantie op LipsiHet hele kleine eilandje Lipsi heeft een tropische temperatuur in de zomer, het kan er in de schaduw rond de 40° C worde…
Griekenland, vakantie op KythiraKythira behoort tot één van de Ionische eilanden, het geboorte eiland van de godin van de liefde Aphrodite. Ook op dit e…
Griekse eilanden: Vakantie en reizen eilanden GriekenlandGriekse eilanden: Vakantie en reizen eilanden GriekenlandGriekenland is één van de mooiste en meest diverse landen voor een zonnige en originele vakantie. Bijna iedereen die naa…
Zakynthos, een perfect vakantie-eilandZakynthos, een perfect vakantie-eilandZakynthos is een eiland van Griekenland, u beleefd hier ook echt de Griekse sfeer en gastvrijheid. Het is in de zomer al…

Griekenland, vakantie op RhodosGriekenland, vakantie op RhodosEen van de grootste, mooiste en warmste eilanden van Griekenland is Rhodos. In de volksmond ook wel het eiland van de zo…
Griekenland, vakantie op LesbosEén van de grootste eilanden die Griekenland rijk is, is Lesbos. Een populaire vakantiebestemming met al zijn mooie stra…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 27-08-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.