Griekenland, vakantie op Kythira
Kythira behoort tot één van de Ionische eilanden, het geboorte eiland van de godin van de liefde Aphrodite. Ook op dit eiland zijn nog bewijzen te vinden dat de apostel Johannes op dit eiland verbleef. Hij wilde op dit eiland zijn Openbaring schrijven, maar koos uiteindelijk toch voor Patmos. Een vakantie eiland met verscholen zandstranden en helderblauw water.
Algemeen
Ook het eiland Kythira (ook wel Kithira genoemd) behoort tot de Ionische eilanden. Het eiland heeft een kustlijn van 70 km, een landoppervlakte van 284 km², 64 dorpen en ruim 3.000 inwoners. Het is een eiland dat ligt in een helderblauwe zee, mooie verscholen baaien met zandstranden. De bevolking is gastvrij, worden nog niet omver gelopen door toeristen en leven daardoor nog op eens stukje land dat zijn eigen pittoreske uiterlijk en karakter heeft kunnen behouden. De hoofdstad van het eiland is Kythira of Chora.
Geschiedenis
Ook dit eiland heeft onder invloed gestaan van het Minoische als Myceense rijk. Rond 3.000 en 1.200 v.Chr. is het waarschijnlijk voor het grootste deel onbewoond geweest. Wel fungeerde het in het begin van de 2e eeuw v. Chr. als vlootbasis voor de Minoërs . Athene en Sparta hebben strijd gevoerd om het eiland tijdens de Peloponnesische Oorlog, de Spartanen kregen het eiland in 387 v.Chr. in beheer. Van 200 v.Chr. tot 600 n.Chr. is er weinig van het eiland bekend. Verder kwam het eiland onder beheer van:
- Het Byzantijnse rijk,
- Waarschijnlijk was het eiland onbewoond tussen de 9e en 10e eeuw
- Venetiaanse rijk vanaf 1207 tot 1797 (geven het eiland de naam Cerigo)
- De Fransen van 1797 tot 1809
- De Engelsen van 1809 tot 1864
In 1864 sloot het eiland zich aan bij Griekenland.
Kythira
Kythira heeft een ruig landschap dat ontstaan is door de harde winden vanuit de omliggende zeeën. Kusten bestaande uit rotsen en kliffen met diepe baaien. De bijnaam voor het eiland is afkomstig van de vele Eucalyptusbomen uit Australië, namelijk het “kangaroe eiland”. De legende op dit eiland, verhaalt dat Aphrodite, de godin van de liefde, op Kythira is geboren. De inwoners leven voornamelijk van de veeteelt, landbouw en als neveninkomsten de olijventeelt.
In het Kasteel van Kythira (in de hoofdstad) ligt het historisch archief, bewaart sinds de 16e eeuw.
Bezienswaardigheden
- Paliochora, dit was de Byzantijnse hoofdstad van Kythira bovenop de klif. Gedacht werd dat men er volledig veilig was. In 1537 voerde de Turkse admiraal Barbarossa tezamen met zijn Algerijnse piratenvloot een aanval op het eiland uit en veroverde het stadje. Om niet in handen van de piraten te vallen sprongen honderden inwoners van het stadje de ravijnen in. Het dorpje is nog bijna helemaal in tact al woont er niemand meer. Daken zijn verdwenen en er zijn muren half ingestort.
- De huidige hoofdstad, Kythira ook wel Chora, is een stadje met huizen in de oude stijl. Heel apart om te zien is dat de kerken allen lager zijn dat het kasteel. Binnen het Venetiaanse kasteel dat in 1503 gebouwd werd zijn nog drie kerken te bezichtigen: de voormalige katholieke Panagia kathedraal, de Agios Pandeleimonkerk (met zeldzame muurschilderingen) en de oudste kerk van de drie, de Agia Triada kerk. Ook is er nog een gedeelte van het paleis van de hoge commissaris, kruitmagazijnen en twee aquaducten.
- Op 2 km afstand van de hoofdstad ligt Kapsali, een havenstadje. Het stadje heeft een strand dat uit de wind ligt. Op de rotsen boven de stad staat de witte kerk van de apostel Johannes. Deze heet de Agios Ioannis Gremon en is te zijner eer gebouwd in 1592. Ook is er de grot te vinden waarvan de verhalen de ronde doen dat deze apostel hier zijn Openbaring had willen schrijven. Uiteindelijk heeft hij gekozen voor het eiland Patmos.
Enkele van de andere bezienswaardigheden van het eiland zijn:
- Kandouni brug, de door Engelsen gebouwde brug met 13 bogen die Lavidi met Kandouni verbindt
- Mytidiotissa klooster met nog vele beelden en overblijfselen uit de 17e en 18e eeuw zoals het icoon van de maagd Maria.
- Bronnen van Karavas in een mooie natuurlijke omgeving met veel bomen en kraakhelder water.
Lees verder