Griekenland, vakantie op Ithaka

Waarschijnlijk is dit het enige eiland van alle Griekse waar de mythologische geschiedenis het wetenschappers doet twijfelen. Is dit nu wel of niet het oorspronkelijke eiland van Odysseus, of is het gewoon een authentiek eiland waar tot op heden nog weinig toeristen komen. In ieder geval is dit een geweldige plek om te kunnen relaxen.

Algemeen

Bijna tegen de oostkant van het eiland Kefalonië en ten zuiden van Lefkas ligt het eiland Ithaka. Een eiland dat behoort tot de Ionische eilanden, met een landoppervlakte van 96 km² en ongeveer 3.000 inwoners. De hoofdstad is Vathi een havenstadje, met gepleisterde herenhuizen, ligt in een diepe inham aan de kust. Hier wonen meer dan de helft van alle inwoners.

Geschiedenis

Hoe het eiland precies aan zijn naam komt is niet helemaal bekend, maar er zijn genoeg verhalen over te vertellen. Eén ervan is dat Ithakos en zijn broers, allen kinderen van Pterelaos, als eerste voet op het eiland hebben gezet. Tussen de 11e en 18e eeuw heeft het eiland diverse namen gehad, voordat men weer terugkeerde naar de naam Ithaka. Enkele van die namen waren: Klein Kefalonia, Anti Kefalonia, Val di Compare (vernoemd naar een schip).

Er zijn archeologische vondsten op Ithaka gedaan die uitwijzen dat het eiland ongeveer 6.000 jaar geleden al bewoond was. Ook dit eiland, zoals de andere Ionische eilanden, heeft te maken gehad met diverse bezetters. Zo is het eiland onderdeel geweest van:
 • De Myceeniërs, Ithaka werd het hoofdeiland van het koninkrijk waar ook Keffallonia toe behoorde
 • De Venetianen waren rond 1500 (tot einde 18e eeuw) de heersers
 • De Britten, van 1815 tot 1864
 • De Italianen, van 1940 tot 1943

In 1864, met uitzondering een tijdelijke Italiaanse bezetting gedurende de Wereldoorlog, heeft het eiland zich definitief aangesloten bij Griekenland.

Ithaka

Ithaka staat eigenlijk bekend als thuishaven van de mythologische figuur Odysseus. In de Odyssee, geschreven door de overbekende dichter Homerus, worden de laatste 41 dagen van de reis van Odysseus beschreven, die vanuit de Trojaanse oorlog terug naar huis zeilt en daar bijna 20 jaar (10 jaar oorlog voeren en 10 jaar zeilen naar huis) over gedaan heeft.

Ithaka is een eiland waar nog geen massatoerisme te vinden is. Het kan zelfs voorkomen dat men een strandje helemaal voor zich alleen heeft.

Bezienswaardigheden

 • Vathi de hoofdstad van het eiland is nog redelijk primitief, maar winkeltjes, restaurantjes en terrassen zijn er wel te vinden. Het plaatsje is in 1982 officieel tot vestingplaats verklaard. Het archeologische museum heeft een mooie verzameling vazen vanuit het Myceense rijk. Vanuit Vathi kun je omhoog naar Peraghori een rustig bergdorpje. Ook vanuit Vathi is een mooie tocht om via Lefki naar Stavros (in het noorden van Itaka) te reizen.

 • Het klooster, of abdij van Katharòn, dateert uit de 17e eeuw. Het ligt op de berg Níritos en is opgedragen aan Panagía Kathariótissa, de beschermheilige van het eiland. De kerk van het klooster is in het bezit van prachtige fresco´s en waardevolle icoon van de Maagd Maria. Het uitzicht vanaf de klokkentoren over de haven is adembenemend.

 • Stavros is een leuk dorpje met winkels en tavernes. Vlak bij dit dorpje is de Polybaai, met een primitief strand, een prachtige ankerplaats voor jachten (behalve bij zuidenwind)

 • Marmarospilia, oftewel de Nymphon grot met twee entree punten. Een van de ingangen was voor de goden en de andere was voor de stervelingen. Er zijn interessante stalactieten te bewonderen.

Enkele andere bezienswaardigheden van het eiland zijn:
 • Kioni een traditioneel havenplaatjes
 • De kerk van Kimiseos Theotocou uit de 12e eeuw met een Venetiaanse klokkentoren.
 • Het Karaiskakis´huis waar de held G. Caraiscakis uit de Griekse Revolutie van 1821 heeft gewoond. Een klein deel van dit huis is bewaard gebleven.

Ithaka anno 2007

Het bedrijf Fugro (uit Nederland), werkzaam op het gebied van Geo-informatie, Geotechniek, Hydrologie en Geo-ICT, heeft aangekondigd in maart 2007 om onderzoek te gaan doen naar het Ithaka van Odysseus. Ze hebben bekend gemaakt een “full body scan” van het eiland te gaan maken om vast te stellen of er ooit een waterengte tussen Kefalonia en Paliki heeft bestaan.

De geografische gegevens van Paliki komen namelijk beter overeen met de omschrijvingen van Homerus over Ithaka. Fugro gaat een 3dimensionaal beeld maken van het eiland om vast stellen of de ondergrond van het gebied tussen Kefalonia en Paliki uit puin bestaat of steviger materiaal. Puin kan er namelijk op wijzen dat Paliki vroeger namelijk een apart eiland (in plaats van het huidige schiereiland) was.

Ithaka en de dichter(s)

Dat Ithaka niet allen tot de verbeelding van Homerus sprak, blijkt wel uit het gedicht van de in 1863 geboren dichter K.P. Kavafis, waarvan hier het eerste couplet:

Als je de tocht aanvaardt naar Ithaka
wens dat de weg dan lang mag zijn,
vol avonturen, vol ervaringen.
De Kyklopen en de Laistrygonen,
de woedende Poseidon behoef je niet te vrezen,
hen zul je niet ontmoeten op je weg
wanneer je denken hoog blijft, en verfijnd
de emotie die je hart en lijf beroert.
De Kyklopen en de Laistrygonen,
de woedende Poseidon zul je niet treffen
wanneer je ze niet in eigen geest meedraagt,
wanneer je geest hun niet gestalte voor je geeft.

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fictie en FregeIn 'Über Sinn und Bedeutung' introduceert Frege de begrippen Sinn en Bedeutung. De Sinn (de betekenisinhoud) is de 'Art…
KCV: Homerus' Odyssee, een verslagKCV: Homerus' Odyssee, een verslagDe Odyssee van Homerus is het bekendste dichtwerk uit de Griekse oudheid. Veel gymnasiasten lezen dit werk bij grieks of…
De Odyssee van HomerusDe Odyssee van HomerusTwintig jaar duurde het voordat de trouwe hond, die Odysseus bij zijn vertrek naar Troje achterliet, zijn baas terug zou…
De Ionische EilandenDe Griekse Ionische Eilanden zijn zeer aantrekkelijk voor vakantiegangers. De eilanden bieden veel flora en fauna en dat…

Australië, verder weg kan bijna niet!Australië, verder weg kan bijna niet!Australië is het kleinste continent wat we kennen, toch is het 210 keer zo groot als Nederland. Australië is een populai…
St Paul's Cathedral (Londen): geschiedenis van de kathedraalSt Paul's Cathedral (Londen): geschiedenis van de kathedraalDe St Paul's Cathedral is een van de meest markante gebouwen in de Londense city. Naast dat het de hoofdzetel is van de…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 27-08-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.