Griekenland, vakantie op Kefalonia

De grootste van de Ionische eilanden is Kefalonia, een eiland dat vlak voor de kust van het vaste land ligt. Net als de andere eilanden heeft ook dit eiland zijn legenden. Het heeft een lange geschiedenis en een verscheidenheid aan bezienswaardigheden, vervelen tijdens de vakantie komt op dit eiland echt niet voor.

Algemeen

Kefalonia is het grootste van de Ionische eilanden. Het zeer groene en ruige eiland ligt ten westen van het vastenland, ten zuiden van Korfoe en ten noorden van Zakinthos. Het heeft een kustlijn van 254 km en een landoppervlakte van 781 km² waar ongeveer 27.000 mensen wonen. De hoofdstad is Argostili, een vrij moderne havenstad met een boulevard en gezellige terrassen.

Geschiedenis

Door archeologische vondsten zijn er stenen werktuigen aangetroffen uit de periode van het Paleoliticum en het Neolithicum, zo ongeveer 8.000 jaar geleden. Dan maakt de geschiedenis een sprong naar ongeveer 1400 v.Chr. toen de mycenieërs het eiland tot de hunne maakten. Drie eeuwen later komen de Doriës en deze blijven tot ongeveer het einde van de 7e eeuw v.Chr. Dan volgen nog bezettingen door onder andere:
 • Corinthiërs
 • Euboeërs
 • De Romeinen, deze blijven van 187 v.Chr. tot 395 n.Chr.
 • De Byzantijnen , tot 1185
 • De Venetianen, tot 1483
 • De Turken, tot 1500
 • Wederom de Venetianen, tot 1797
 • De Fransen
 • De Russen en Turken, tot 1809
 • De Britten, tot 1864

In 1864 besluit het eiland zich aan te sluiten bij Griekenland.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog was het eiland, net als Ithaka, bezet door de Acqui divisie van Italië. In 1943 werd door generaal Gandin 3 optie´s aan zijn troepen voorgelegd, een pact met Duitsland, neerleggen van de wapens of verzet tegen de Duitsers. Gekozen werd voor de laatste optie, maar uiteindelijk moesten zij zich toch nog aan Duitland overgeven. Velen werden door de Duitsers geëxecuteerd, Gandin als eerste. Soldaten met een Duitse achtergrond, medisch personeel, fascisten en kapelaans werden gespaard. Binnen enkele uren waren er bijna 5.000 doden. Tijdens de overtocht naar het vaste land kwamen, middels zee mijnen nog zeker 3.000 gevangenen om het leven. Dit verzet heeft alleen al op Kefalonia zeker 10.000 doden (aan de kant van de Italianen) gekost.

Kefalonia

Het eiland staat bekend om Robola de honing, Myrzithra de witte kaas en de rode en witte wijn. Het is een eiland vol paradoxen, aanleiding hiertoe is een aantal merkwaardige geologische verschijnselen. In Katavothres zit een scheur in de aarde en hierin verdwijnen dagelijks duizenden tonnen zeewater. Het heeft jaren geduurd voordat men ontdekt heeft dat dit water onder het eiland door stroomt en in het meer van Melissani bij Kamravomvlos (vlak bij Sami) weer naar boven komt. Een ander meer dat Avythos of Akoli heet is zo diep dat een plaatselijke legende vertelt dat het meer geen bodem heeft. Tot aan de grote aardbeving van 1953 maakte de Kounopetra, een rots, continu ritmische bewegingen.

De heer Byron heeft zijn bekende boek “Don Juan” op dit eiland geschreven.

De lokale keuken van het eiland hebben schotels waar veel knoflook in verwerkt wordt zoals een knoflook salade, knoflook puree, feta met knoflook en veel stoofschotels met verse vis.

Bezienswaardigheden

 • Argostoli heeft de grootste bibliotheek van heel Griekenland met 53.000 exemplaren. Het heet de Koryalenios bibliotheek en is gehuisvest in hetzelfde gebouw als het Historisch- en het Folklore museum. Het archeologisch museum met vondsten uit Kolokata, Metaxata en Mazakarata uit de tijd van de Myceniërs, zoals wapens, sacrofagen, sieraden, munten en natuurlijk werktuigen.

 • De voormalige hoofdstad van het eiland was Agios Andreas waar nu nog de ruïnes van het middeleeuwse kasteel Agios Georgios (met gracht en brug), huizen en kerken te vinden zijn. Vlak bij staat het klooster met dezelfde naam als het stadje, waar fresco´s en iconen uit de 16e eeuw te bewonderen zijn.

 • De Drogarati grot is de meest indrukwekkende op het eiland. Het heeft zeldzame stalactieten en stalagmieten, alsmede een geweldige akoestiek. Zo goed zelfs dat er concerten in worden gegeven.

 • Het ondergrondse meer van Melissani heeft een constante temperatuur van 15° C. Het prachtig blauwe water wordt op de plaats waar een deel van het plafond naar beneden kwam donker blauw, waardoor een spookachtig geheel ontstaat. Via de onderaardse gangen komt het water in het meer terecht. Vroeger gebruikte men de kracht van het water om molens te laten draaien.

 • In de abdij van Sint Gerasimos heeft de beschermheilige geleefd als monnik, pelgrims kunnen zijn lichaam hier aanschouwen. Op 16 augustus en 20 oktober komt de bevolking in deze abdij bij elkaar om de dag van hun beschermheilige te vieren. Het heeft een vierkante middeleeuwse toren die gewijd is aan de geboorte van de Maagd Maria.

Enkele van de vele andere bezienswaardigheden van Kefalonia zijn:
 • Fiskardo, het enige plaatsje dat de grote aardbeving van 1953 heeft doorstaan en waar met de oude bouw van het eiland nog kan zien.
 • Op de top van een heuvel nabij Sami ligt het Agrilia klooster dat omringd wordt door wilde olijfbomen.
 • Stranden als onder andere Myrtos, Xi (met fijn rood zand), Makris Gialos, Platis Gialos, Tourkopodaro, Mounda, en Petani.

Tenslotte nog enkele Griekse maaltijden

 • Tatziki, yoghurt, komkommer en knoflook
 • Choriatiki, salade met tomaat, komkommer, uien, feta en olijven
 • Moussaka, ovengerecht met aubergines, aardappel, gehakt en saus
 • Baklava, bladerdeeg met gehakte noten, overgoten met honing

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mooiste stranden van GriekenlandDe mooiste stranden van GriekenlandElk jaar vieren ongeveer een half miljoen Nederlanders hun vakantie in Griekenland. Het de hoge temperaturen en de relat…
Zakynthos, een perfect vakantie-eilandZakynthos, een perfect vakantie-eilandZakynthos is een eiland van Griekenland, u beleefd hier ook echt de Griekse sfeer en gastvrijheid. Het is in de zomer al…
Griekse eilanden: Vakantie en reizen eilanden GriekenlandGriekse eilanden: Vakantie en reizen eilanden GriekenlandGriekenland is één van de mooiste en meest diverse landen voor een zonnige en originele vakantie. Bijna iedereen die naa…
Vakantie naar RhodosVakantie naar RhodosRhodos, ook wel geschreven als Rodos, is het derde grootste eiland van Griekenland. Het eiland is een populaire vakantie…

Australië, verder weg kan bijna niet!Australië, verder weg kan bijna niet!Australië is het kleinste continent wat we kennen, toch is het 210 keer zo groot als Nederland. Australië is een populai…
St Paul's Cathedral (Londen): geschiedenis van de kathedraalSt Paul's Cathedral (Londen): geschiedenis van de kathedraalDe St Paul's Cathedral is een van de meest markante gebouwen in de Londense city. Naast dat het de hoofdzetel is van de…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 27-08-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.