De mooiste stranden van Griekenland

De mooiste stranden van Griekenland Elk jaar vieren ongeveer een half miljoen Nederlanders hun vakantie in Griekenland. Het de hoge temperaturen en de relatief korte reistijd maakt het land ontzettend populair. Het land kenmerkt zich door de vele en diverse stranden op de verschillende Griekse eilanden. Wat zijn de mooiste en meest aparte Griekse eilanden voor een dagje uit of voor het spenderen van de hele vakantie?

Artikelindeling


De Griekse stranden

Griekenland is altijd sterk vertegenwoordigd bij lijsten van de mooiste Europese en wereldwijde stranden. De FFE (Foundation for Environmental Education) deelt jaarlijks ca. 4000 Blue Flags uit, een internationaal keurmerk voor stranden. In 2014 werd aan ruim 400 Griekse stranden een Blue Flag uitgedeeld. Het geeft aan dat het land over het algemeen veel aandacht besteed aan haar stranden, om deze voor de toeristen zo aantrekkelijk mogen te maken, zonder hierbij de authenticiteit van het land uit het oog te verliezen. Uit de vele stranden is een selectie gemaakt van de mooiste stranden.

Bron: Olaf Tausch, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Olaf Tausch, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Balos Beach

Balos Beach bevindt zich op het schiereiland Gramvousa op Kreta. Het witte zandstrand ligt in maanvormige baai. Het zeewater heeft een Caribische uitstraling met met groene en azuurblauwe kleuren. Vanaf het strand heb je uitzicht op Imeri Gramvousa en Agria Gramvousa, twee eilanden waarbij op Imeri Gramvousa een prachtig Venetiaans fort op ruim 130 meter hoogte staat. Het strand is onder andere te bereiken vanaf Kalyviani en met de boot vanaf de Haven van Kissamos.
Bron: G.Saug, Wikimedia Commons (CC BY-SA-1.0)Bron: G.Saug, Wikimedia Commons (CC BY-SA-1.0)

Apella Beach

Apella Beach bevindt zich op het eiland Karpathos, tussen de populaire eilanden Rhodos en Kreta in. Het strand ligt tegen een steile berg met naaldbomen aan. Het zeewater is marineblauw en extreem helder en omdat het eiland zich op het zuid-oosten van het eiland bevindt is er bescherming tegen de soms forse zomerse wind. Het strand ligt vlakbij Karpathos-stad op ca. 30 minuten rijden (19 kilometer). Ook vaart er in de zomer dagelijks een boot van Karpathos naar Apella Beach.
Bron: Hehec, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Hehec, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Navagio Beach is een prachtig wit strand (met fijne witte kiezelstenen) wat vooral beroemd is om het scheepswrak wat in 1982 is aangespoeld op het strand. Het strand ligt op 37 kilometer van Zakynthos stad in het noordwesten van het eiland Zakynthos. Vanwege de ligging kan het er wel hard waaien. Het strand is alleen te bereiken per boot, aangezien het strand tussen hoge en steile rotsen gelegen is. Het scheepswrak vervoerde illegale producten (sigaretten en drank) en raakt door het slechte weer in de problemen. De Griekse instanties wilde het schip weghalen, maar het eiland was niet op een normale manier bereikbaar. Vanwege de enorme aandacht van de media en de toenemende populariteit van het eiland door het scheepswrak is besloten om het scheepswrak als toeristische attractie te laten liggen.
Bron: Harout Arabian, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Harout Arabian, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Lalaria Beach

Lalaria Beach bevindt zich in het noord-oosten van het kleine eiland Skiathos (bekend van de film Mamma Mia). Het strand wordt omringd door hoge rotsen, waarvan één rots de vorm van een brug heeft. Lalaria beach ligt 10 kilometer van Skiathos stad. Vanuit deze stad worden er boottochten georganiseerd naar Lalaria beach. Het strand is immers alleen te bereiken via de boot. Het is een ongerept stuk strand waar geen horecagelegenheden aanwezig zijn.
Bron: Tkoletsis, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Tkoletsis, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Elafonisi beach

Elafonisi Beach is een wit zandstrand aan de zuid-west kust van Kreta. Het strand bestaat uit wit en roze zand en het water is zeer ondiep. Een klein eiland op 800 meter afstand is zelfs door de zee te bereiken. Er kan ook via een zandstrook naar het eiland gewandeld worden. Door het ondiepe water heeft de zee een zeer aangename temperatuur. Het strand is met de auto te bereiken. Ook worden er vanuit Palaiochora boottochten georganiseerd.
Bron: Dan Taylor, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Dan Taylor, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Myrtos Beach

Myrtos Beach bevindt zich op Kefalonia en is volgens velen het mooiste strand van het eiland. Het strand is met de auto te bereiken en de weg naar het strand toe is al prachtig. Het strand bestaat uit fijne witte kiezelstenen en het strand ligt tegen een steile klif aan. Het strand ligt ten noorden van de Argostoli (de hoofdstad) en heeft een indrukwekkende zonsondergang.
Bron: Line Lasserre, Wikimedia Commons (CC BY-SA-1.0)Bron: Line Lasserre, Wikimedia Commons (CC BY-SA-1.0)

Sarakiniko Beach

Het strand van Sarakiniko ligt op het eiland Milos en is misschien wel het meest aparte strand van Griekenland. Het strand heeft een vulkaanachtige uitstraling door de wit-grijze rotsen om het strand heen. Door het contrast komt de blauwe zee nog meer tot zijn recht. Het strand is met de auto en per boot bereikbaar.
Bron: Gterez, Flickr (CC BY-SA-2.0)Bron: Gterez, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Porto Katsiki

Het Port Katsiki strand ligt in het zuid-westen van het strand Lefkas. Het strand is via een mooie route met de auto te bereiken. Omdat het strand tussen de steile kliffen ligt, is het strand alleen via een lange trap te bereiken. De hoge kliffen geven het strand een mooie ingesloten uitstraling. De bodem loopt wel snel af en de golven kunnen hoog zijn. Hiermee is de zee niet geschikt voor kleine kinderen.

Plaka Beach

Plaka Beach bevindt zich in het zuid-westen van het eiland Naxos. Het fijne zand en de langzaam aflopende bodem maakt het strand erg geschikt voor kinderen. Omdat het in tegenstelling tot de andere stranden een kilometerslang strand is, zijn er diverse horecagelegenheden op en bij het strand aanwezig.
Bron: John Karakatsanis, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: John Karakatsanis, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Milia Beach

Milia Beach is een prachtig strand op het eiland Skopelos op ca. 15 km van de stad Skopelos. Het is een veel bezocht strand met genoeg faciliteiten en horeca gelegenheden. Het strand is vooral bekend door het heldere zeewater. De zonsondergang is indrukwekkend.
© 2015 - 2024 Frank1982, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mooiste stranden rond PortoDe mooiste stranden rond PortoIn het noorden van Portugal rond Porto, de tweede stad van Lissabon, ligt de Costa Verde (Groene Kust). Hier vind je pra…
Stranden op TenerifeStranden op TenerifeHeerlijk genieten op één van de vele stranden die Tenerife u biedt! De stranden zijn anders als op Fuerteventura of Gran…
De mooiste stranden rond SetúbalDe mooiste stranden rond SetúbalSetúbal is een schiereiland in Portugal en ligt onder Lissabon aan de zuidoever van de Taag en ten noorden van het gebie…
Het Griekse eiland ZakynthosHet Griekse eiland ZakynthosHet Griekse eiland Zakynthos is de ideale vakantiebestemming voor alle mensen die van zon, zee en strand houden. Zakynth…

Voorbeeldreis Klein-Polen: Krakau, Auschwitz en TatraDe Poolse provincie Klein-Polen leent zich uitstekend voor een week (of langer) vakantie volop afwisseling tussen natuur…
Bronnen en referenties
Frank1982 (89 artikelen)
Laatste update: 23-03-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.