Voorbeeldreis Klein-Polen: Krakau, Auschwitz en Tatra
De Poolse provincie Klein-Polen leent zich uitstekend voor een week (of langer) vakantie volop afwisseling tussen natuur, cultuur, geschiedenis en rust. Helaas hebben nog niet veel mensen de weg weten te vinden naar deze prachtige streek in Midden-Europa. Zeker de moeite waard om een keer te bezoeken, een week zal eerder te kort zijn dan te lang.
Dag 1: Heenreis naar Krakau
Deze voorbeeldreis begint in Krakau (of Kraków zoals de Polen schrijven). Krakau is de hoofdstad van Klein-Polen (Małopolskie in het Pools) met +/- 800.000 inwoners. De stad is uitstekend bereikbaar per vliegtuig. Vrijwel dagelijks vertrekken er rechtstreeks vluchten vanuit Charleroi (vijfmaal per week), Brussel (viermaal per week), Amsterdam (viermaal per week) en Eindhoven (driemaal per week). Met de auto is natuurlijk ook een mogelijkheid, maar vanaf de Nederlands-Duitse grens of Belgisch-Duitse grens is het nog ruim 1000 kilometer rijden. De treinverbinding is niet geweldig. Via Berlijn en Warschau ben je ruim 20 uur onderweg vanuit Nederland of België.
Dag 2: Krakau centrum
De eerste dagen in Krakau heb je geen auto nodig. Als je tenminste een hotel vlakbij het (vrijwel) autovrije centrum neemt. Het centrum dat aan de oevers van de grote rivier Wisla ligt is voor auto's nauwelijks toegankelijk. Je vindt hier naast talloze winkels en eetgelegenheden ook tal van mooie kerken. De Polen zijn voor Europeanen erg gelovig en vrijwel allemaal Rooms-Katholiek. De mooiste kerk in het centrum is Kosciol Mariacki gelegen aan een prachtig plein! Acht meter onder de grond van het centrum is een archeologisch museum waar je overblijfselen kunt zien van Krakau in de Middeleeuwen.
Verder is het kasteel van Wawel de moeite waard om te bezoeken. Dit kasteel ligt op een heuvel direct naast het centrum en is een echte blikvanger. In de Middeleeuwen was Krakau jarenlang de hoofdstad van Polen en woonden de Poolse koningen in het kasteel van Wawel. 's Avonds is het kasteel prachtig verlicht. De binnenstad is vrijwel geheel omsloten met een wandelpad wat grotendeels door een park loopt. Heel veel bewoners van Krakau gaan naar dit park om te ontspannen. Ook een wandeling langs de oevers van de Wisla kan heerlijk ontspannen zijn.
Dag 3: Krakau buiten het centrum
Ten zuidwesten van het centrum van Krakau ligt de Joodse wijk Kazimierz. Op de Joodse markt kun je de plaatselijke lekkernij "zapiekanka" kopen. Als je vanuit het centrum richting het noordoosten loopt kom je voorbij het stadion van Cracovia, de tweede voetbalclub van de stad. Als je vervolgens verder loopt kom je in een prachtig park met beelden en een speeltuin terecht. Aan het park grenst het stadion van Wisla Krakow, de grootste club van Krakau en uiteraard de aartsvijand van Cracovia. Nog verder naar het noordoosten ligt de fabriek van Oscar Schindler (het is aan te raden dit niet te voet te doen vanwege de afstand). In deze fabriek werkten er tientallen Joodse mensen in de Tweede Wereldoorlog, die zodoende konden ontsnappen aan deportatie naar een concentratiekamp. De directeur Oscar Schindler overtuigde de Duitsers, dat zijn veelal Joodse medewerkers onmisbaar waren voor de economie van het Duitse Rijk. Op deze manier redde hij tientallen of wellicht honderden levens. De fabriek is nu ingericht als museum.
Dag 4: Auschwitz-Birkenau en Wadowice
Vandaag een volledige dag naar het bekendste concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog Auschwitz-Birkenau. Je kunt er voor kiezen om zelf hier naar toe te rijden. Echter vanuit Krakau zijn er ontelbare mogelijkheden om excursies te boeken naar dit kamp. Of moeten we zeggen kampen (Auschwitz EN Birkenau). Eerst werd een oude legerkazerne in Oświęcim (Pools voor Auschwitz) door de Duitsers omgetoverd tot concentratiekamp. Hier voerde de Nazi-dokter Josef Mengele zijn gruwelijke experimenten uit op de gevangenen. Al snel werd het kamp te klein en moesten de Duitsers een oplossing vinden.
Ten eerste werd er een paar kilometer verderop in Brzezinka (Pools voor Birkenau) een tweede kamp geopend van maar liefst 174 hectare. In het kamp van Auschwitz werd de eerste gaskamer geopend. Het bord bij de ingang van het kamp in Auschwitz "Arbeit macht frei" is wereldberoemd, maar hier niet van toepassing. De beroemde spoorlijn die naar het concentratiekamp leidt is niet in Auschwitz zelf, maar in het naburige Birkenau. Toen de Russen begin 1945 de kampen bevrijdden waren de Duitsers nog volop bezig om het concentratiekamp van Birkenau vol met barakken te zetten en gaskamers en crematoria bij te bouwen. Een bezoek is een absolute "MUST" en even indrukwekkend als angstaanjagend.
Na een bezoek aan beide kampen kun je er voor kiezen om langs Wadowice terug naar Krakau te rijden. Hier is de beroemde Poolse Paus Johannes Paulus II geboren op 18 mei 1920. Het geboortehuis van de Paus is nu een museum. Net na de Tweede Wereldoorlog werd hij tot priester gewijd. Daarna ging het snel met de loopbaan van Karol Wojtyła. Hij klom op tot bisschop van het bisdom Krakau en vervolgens tot aartsbisschop van het aartsbisdom Krakau. Daarna vertrok hij naar het Vaticaan om in 1978 tot paus te worden verkozen.
Dag 5: Zoutmijnen van Wieliczka-Tatra gebergte
Vanuit Krakau rijden we naar het uiterste zuiden van Polen richting het Tatra gebergte. Maar we maken een tussenstop in Wieliczka bij de beroemde zoutmijnen. Decennia lang was het winnen van zout een belangrijke bron van inkomsten voor de regio. Het gangenstelsel meet inmiddels meer dan 300 kilometer en gaat tot ruim 300 meter de grond in. Maar deze zoutmijnen zijn vooral bijzonder door de prachtige kunstwerken die de mijnwerkers in het zout hebben gemaakt. Je kunt hier onder andere een standbeeld vinden van Paus Johannes Paulus II en het schilderij van het laatste avondmaal. Maar het meest bijzondere is een levensgrote zaal die dienst kan doen als kerk, of zouden we beter kunnen spreken van een kathedraal. Het is zelfs mogelijk om in deze bijzondere kerkzaal te trouwen. Na het bezoek aan Wielicka rijden we verder naar het Tatra-gebergte, wat zich bevindt op de grens van Slowakije en Polen. Een goede uitvalbasis om dingen te bezoeken in de omgeving is Zakopane.
Dag 6, 7 en 8: Zakopane en omgeving
In en rond Zakopane is de natuur prachtig en er is genoeg te doen voor de natuurliefhebbers om hier een paar dagen te verblijven. Je zou toch in ieder geval één dag een bergwandeling moeten maken, zodat je kan zien dat het Tatra-gebergte niet veel onder doet voor de Alpen. Een uitstapje naar Szczawnica is zeker de moeite waard. Je kunt daar (net als in Zakopane) een kabelbaan naar boven gaan voor prachtige uitzichten. In Szczawnica heb je bovenaan de kabelbaan tevens een rodelbaan.
Dag 9: Kasteelroute terug richting Krakau
Of je nu met de auto zelf bent gereden of met het vliegtuig naar Krakau bent gevlogen om vervolgens een auto te huren, vanuit Zakopane moet je toch weer richting het noordwesten rijden op weg naar huis. Voor de kasteelliefhebbers zijn er genoeg bijzondere plaatsen in de buurt van deze route om te bezoeken zoals de kastelen in Niedzica, Dobczyce, Niepolomice, Nowy Wisnicz en Ogrodzieniec.
Einde van een rondreis door Klein-Polen
Lees verder