Goedkoop op vakantie in het zuiden van Polen

Goedkoop op vakantie in het zuiden van Polen Na de ontsluiting van het ijzeren gordijn hebben veel Nederlandse vakantiegangers de weg gevonden naar de voormalige Oostbloklanden. Landen als Tsjechië, Hongarije, Roemenië en Bulgarije golden als goedkope bestemmingen en boden weer nieuwe toeristische vergezichten. Polen werd over het algemeen gemeden. Toch ligt in Zuid-Polen een gebied dat de vakantieganger alles biedt voor een geslaagde en goedkope vakantie.

Zakopane

In het zuiden van Polen ligt op de grens met Slowakije het hooggebergte de Hoge Tatra. De hellingen van dit imposante gebergte, met toppen tot 2600 meter hoog, vormen in de winter een vakantieparadijs voor wintersporters, en in de zomer voor natuurliefhebbers, wandelaars, en mountainbikers. Aan de voet van het gebergte ligt op ruim 800 meter hoogte het schilderachtige stadje Zakopane. Zakopane telt ruim 30.000 inwoners, maar herbergt jaarlijks een veelvoud aan vakantiegangers. Met honderden hotels, pensions en guesthouses, appartementen, en vakantiehuisjes biedt Zakopane verblijfsaccommodaties in alle kwaliteit- en salariscategorieën. Zo’n 100.000 toeristen kunnen er tegelijkertijd worden ondergebracht.

Typische houten huizen

Wie voor het eerst in Zakopane rondwandelt kan het gevoel krijgen dat hij een andere wereld of een andere tijd is binnengestapt. Veel huizen zijn namelijk volledig opgetrokken uit hout in een eigenzinnige traditionele bouwstijl met veel architectonische versierselen. Dit naar een idee van de 19e eeuwse architect en schilder Stanislaw Witkiewicz, die de zogeheten Zakopane-stijl wilde bewaren.

Volop eetgelegenheden

Zowel in de winter als in de zomer is het in het centrum van Zakopane gezellig druk. In de winkelstraat met de naam Krupowky street met de vele terrasjes, restaurants, souvenirwinkels, en uitgaansgelegenheden, flaneren dagelijks duizenden toeristen. De plaatselijke restaurants bieden elk wat wils. Naast de eetgelegenheden met typisch Poolse gerechten, zijn er tal van restaurants met een internationale keuken; pizzeria’s, Chinese restaurants, restaurants met een Franse keuken, en zelfs een restaurant met typisch Zwitserse gerechten zoals raclette. Op de Poolse menukaart staan veel nogal machtige gerechten met vlees, kaas en deegwaren. Een heel bekend streekgerecht is bijvoorbeeld Pierogi. Dit zijn envelopjes gevuld met bijvoorbeeld schapenkaas, zuurkool, paddenstoelen, of vruchten. Lekker, maar wel stevige kost.

Wintersport

Voor wintersporters is Zakopane een prima locatie. Er is een tiental pistes met een totale lengte van 23,6 km, en de lengte van de loipen is 50 km. Alles in een prachtige natuur met schitterende vergezichten. De nieuwste stoeltjeslift kan 2600 mensen per uur vervoeren.

Zomerse uitstapjes en activiteiten

In de zomer is Zakopane een ideale uitgangsbasis voor talrijke interessante of avontuurlijke uitstapjes zoals:
  • Een vlotvaart door een canyon op de rivier de Dunajec. De vlotvaart duurt gemiddeld zo’n twee uur, en voert de passagier door markante landschappen op de grens tussen Polen en Slowakije.
  • Een dagtrip naar het voormalige concentratiekamp Auschwitz.
  • Een dagtrip naar de zoutmijnen van Wielitzka. De rondleiding voert door een stelsel van sprookjesachtige ondergrondse gangen.
  • Een dagje Krakau, één van de mooiste steden van Europa. Krakau ligt op slechts 100 km van Zakopane, maar voor de autorit moet toch wel twee uur worden uitgetrokken. Krakau kan heel goed op eigen houtje worden verkend, maar er staan ook tal van elektrische wagentjes en koetsen met een gids te wachten om de toeristen tegen een tamelijk schamele vergoeding langs alle bezienswaardigheden te voeren.
  • Een uitstapje over de grens naar het Slowaakse Paradijs, een karstgebergte met tal van canyons, klaterende bergbeken, watervallen, en andere indrukwekkende natuurfenomen.

Fietsen en wandelen

In de heuvels en bergen rondom Zakopane kunnen mountainbikers hun hart ophalen. De hoogteverschillen doen een flinke aanspraak op de conditie. Wie graag wil fietsen, maar niet de fysieke conditie heeft om steile hellingen te beklimmen, kan dat doen in de hoogvlakte te westen van Nowy Targ. De smalle landweggetjes voeren er over en langs kronkelende riviertjes, en door verstilde boerendorpjes. Men ervaart er de authentieke en zeer ontspannen sfeer van het Poolse platteland. Wie van wandelen houdt kan meteen vanaf Zakopane de bergen in wandelen. Er zijn 275 km aan zeer goed gemarkeerde wandelroutes uitgezet door een schitterende natuur. Eén van de wandelroutes voert naar een helderblauwe parel in het hooggebergte; het Morskie Oko meer. Morskie Oko betekent oog van de zee, en het ligt inderdaad op 1404 meter blauwogig te flonkeren tussen de meer dan 2000 meter hoge bergtoppen.

Aantrekkelijke prijzen

Al met al doet een verblijf in de zogenaamde Podhale regio qua natuurschoon en recreatieve mogelijkheden niet onder voor oorden in bijvoorbeeld Oostenrijk of Zwitserland. Het verblijf in de bergen van Zuid-Polen is echter wel veel goedkoper. Men kan er reeds overnachten voor 10 Euro per nacht per persoon, een stevige maaltijd kan men er al nuttigen voor 4 tot 10 Euro, een kop koffie kost 60 of 80 Eurocent, en een halve liter bier kost doorgaans niet meer dan ruim een Euro. Rokers kunnen een pakje sigaretten kopen voor 2.50 Euro, en de terugreis wordt een stuk goedkoper door in Polen nog een keer vol te tanken voor een prijs van ongeveer 1.35 Euro per liter. In de overal aanwezige fruitstalletjes kan men heerlijk vers fruit kopen voor een habbekrats.

Verkeer

Nederlandse vakantiegangers dienen niet al te zeer te schrikken als zij Polen via Cottbus binnen rijden. De eerste 70 km van de A15 is bar en bar slecht. Wanneer dat gedeelte echter eenmaal achter de rug is zoeft men echter heerlijk voort op goed geasfalteerde en zeer rustige vierbaanswegen. Er zijn wel een paar wegtrajecten waar tol moet worden betaald, maar het gaat dan om zeer bescheiden bedragen. U dient wel de gehele dag met het licht aan te rijden. Dat is in Polen verplicht, en de politie bekeurt meteen wanneer u zich niet aan deze regel houdt. Van de bekeuring zult u niet heel erg schrikken, die bedraagt slechts zo’n 24 Euro, maar aangehouden te worden is natuurlijk ook niet leuk. Zakopane is wel een pittig stukje rijden, vanaf Utrecht zo’n 1300 km, maar de kans op oponthoud is tamelijk klein, en dus is het comfortabel reizen en schiet het lekker op.
© 2012 - 2023 Machosofty, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop op Wintersport in PolenGoedkoop op Wintersport in PolenWintersport is vaak niet goedkoop. Vooral als je naar de landen gaat die bekend staan om de wintersport. Toch zijn er go…
Voorbeeldreis Klein-Polen: Krakau, Auschwitz en TatraDe Poolse provincie Klein-Polen leent zich uitstekend voor een week (of langer) vakantie volop afwisseling tussen natuur…
Klein-Polen: bijzondere streek in het zuiden van PolenKlein-Polen: bijzondere streek in het zuiden van PolenPolen is onderverdeeld in zestien woiwodschappen, oftewel provincies. In het zuiden ligt Klein-Polen, de mooiste van all…
Stedentrip naar de Poolse stad Krakau (Krakow)Barcelona, Parijs en London beu? Breng dan bij je volgende stedentrip eens een bezoekje aan de Poolse stad Krakau, op sl…

Huur eens een vakantieappartement bij particulierenHuur eens een vakantieappartement bij particulierenVeel mensen boeken voor hun vakantie een hotel of bespreken een campingplaats en gaan met de caravan op vakantie. Het ee…
Stedentrip naar hoofdstad BerlijnTegenwoordig zijn stedentrips erg in trek bij mensen die van cultuur houden of er gewoon even tussenuit willen. Bekende…
Machosofty (36 artikelen)
Laatste update: 17-07-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.